Islak imza tarihe karıştı

Bankacılıkta yeni bir dönem başlıyor. Dijital bankacılıkta eksik parçalardan biri olarak tanımlanan hesap açılışları tamamen dijital ortama taşındı.

Haber Merkezi |

Türkiye, dijital bankacılıkta son yıllarda attığı önemli adımlara bir yenisini daha ekledi. Bankalar arası anlık para transferlerini 7/24 mümkün kılan FAST ve IBAN yerine kişisel bilgilerin para transferlerinde kullanılmasını sağlayan KOLAS (Kolay Adres Tanımlama) müşterilerden yoğun ilgi görmüştü. Bankacılık süreçlerinin dijitalleşmesine de önemli katkılar sağlayan bu uygulamalar arasına Uzaktan Kimlik Tespiti de katıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik'i 1 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımladı.

Yönetmelik ile bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve müşteri kimliğinin tespit edilmesini müteakip sunulacak bankacılık hizmetlerine dair usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor. Öte yandan, mesafeli olsun
olmasın bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden yazılı şeklin yerine geçecek ya da mesafeli sözleşme ilişkisinin kurulması sağlayacak düzenlemeler
bulunuyor.

Uzaktan müşteri edinme uygulamasının avantajları neler?

- Bankalar, mevcut müşterilerinin bankacılık işlemlerini kolayca halledebilecek. Müşteriler ise farklı bankaların bünyesine kolay yöntemler ile şubeye gitmeden dahil olma şansı elde edecek.

- Uygulamanın hayata geçmesinin ardından müşteri olma süreci 10 dakikalık bir zaman diliminde tamamlanabilecek.

- Yeni uygulamayla birlikte açık bankacılık alanında bankalarda hesap açılışlarına yönelik yeni özellikler de gündeme gelebilecek.

- Müşterilerin bankalar ile yapacakları online görüşmeler kağıt ve kırtasiye masrafları başta olmak üzere birçok kalemde tasarruf imkanı verecek.

- Mevcut bankaların yanında dünyada Neobank (yeni nesil bankacılık) olarak da adlandırılan yeni bankaların lisanslaması da ilerleyen dönemde mümkün olabilecek.

- Bankalar, uzaktan kimlik tespiti yaptığı kişileri farklı bir risk profilinde izleyecek. Bu kişilerce yapılan işlemin türüne ve tutarına bağlı olarak ilave güvenlik ve kontrol yöntemleri uygulanacak.

- Uzaktan kimlik tespiti sürecinin tamamı, sürecin tüm adımlarını içerecek ve denetlenebilir olmasını sağlayacak şekilde kayıt altına alınıp saklanacak.

1 Mayıs 2021’de yürürlüğe girecek

Yönetmelik kapsamında, 1 Mayıs’tan itibaren Türkiye’de bankacılık işlemleri, banka şubesine gitmeden elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Bankalar, görüntülü görüşmeyle uzaktan
kimlik tespiti yapabilecek, mesafeli olarak sözleşme ilişkisi kurulabilecek. Böylece bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Müşteri olma süreci kısa süre
içerisinde dijital ortamlar üzerinden uzaktan tamamlanabilecek. Müşteri temsilcilerine özel eğitim
verilecek.  Bankalar uzaktan kimlik tespitinde Yönetmelik ile belirlenen sıkı güvenlik tedbirlerini uygulamakla sorumlu olacak. Banka hesabı açılışında görüntülü görüşmeyle uzaktan kimlik tespiti yapacak müşteri temsilcileri bu konuda özel eğitim alacak. Müşteri temsilcisi ile kişi arasındaki görsel ve işitsel iletişimin bütünlüğünün ve gizliliğinin yeterli seviyede olması sağlanacak. Bu amaçla, yapılan görüntülü görüşme uçtan uca güvenli iletişimle gerçekleştirilecek. Kimlik
tespiti sürecinde kişinin yüzüyle kimlik belgesinden yakın alan iletişimi kullanılarak alınan fotoğrafın biyometrik karşılaştırması yapılacak. Yapılacak görüntülü görüşmede engelli kişiler için gerekli eğitimleri almış en az bir müşteri temsilcisinin bulunması zorunlu olacak.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle: 
Katılımlar daha hızlı olacak

BDDK tarafından 1 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan “Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşmelerin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik”in 1 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte; henüz müşterimiz olmayan kişilere uçtan uca dijital bir deneyimle dakikalar içerisinde güvenli bir şekilde müşteri olma imkânı sunabileceğiz.

Halen İşCep uygulamamız üzerinde (“Müşteri Olmak İstiyorum” butonu ile) mevcut olan ve şu an için kurye ile kimlik tespiti ve ıslak imza alarak tamamladığımız hizmetimizi tamamen dijitalleştirerek, şubeye gitmek için vakit bulamayan çalışan, okuyan veya yaş, sağlık gibi kısıtları olan bireylerin de bankacılık sistemine hızla ulaşmasını sağlayıp, hayatlarını kolaylaştıracağımızı umuyoruz.

İş Bankası olarak, 2019 sonu itibarıyla görüntülü görüşmeyi; 2021 başında ise NFC ile kimlik doğrulama ve yüz tanıma ile biyometrik doğrulamayı hayata geçirerek mevcut “Müşteri Olmak İstiyorum” hizmetimize entegre ettik. Nihai olarak; Yönetmelik şartlarına uyum sağlamak için gerekli teknik çalışmalarımızı tamamladığımızı ve mevzuatın yürürlüğe girmesiyle birlikte kullanıma açacağımızı belirtmek isteriz. Uzaktan müşteri edinimiyle birlikte, 20 milyonluk İş Bankası ailesine yeni katılımlar dijital olarak çok daha hızlı olacak.

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan: 
Müşteri deneyimini geliştirecek bir fırsat olarak görüyoruz

Hem içinde bulunduğumuz dijital çağın hem de pandeminin etkisiyle geleneksel iş yapış şekilleri, tüketici davranışları ve beklentiler hızla değişiyor. Kullanıcılar artık diledikleri yerden, diledikleri zamanda bankacılık işlemlerini kolayca gerçekleştirebilmek istiyor. Diğer yandan dijital dünyanın içinde doğan yeni nesle de hitap etmek için farklı bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor. Bu anlamda, uzun yıllardır geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimizle de müşteri deneyimini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun yanında çeşitli işlemler için kullanılan kâğıt oranını da azaltacağı için doğayla daha fazla barışık uygulamaların önünü açacağını söyleyebiliriz.

Geleceğin bankacılığını bugünden inşa etme vizyonuyla Türkiye’nin dijital bankası Yapı Kredi olarak 2018 yılının son çeyreğinden itibaren müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve uzaktan müşteri olmalarını sağlayacak “Görüntülü İşlem Asistanları ile Uzaktan Müşteri Kazanımı”nı Türkiye’de bir ilk olarak sunmuştuk. Bu öncü yaklaşımımızı dijital altyapı yatırımlarımızla destekleyerek geliştirmeye devam ediyoruz. 1 Mayıs itibariyle hayata geçecek uçtan uca dijital müşteri kazanımını da bu alandaki müşteri deneyimini daha da iyileştirecek bir fırsat olarak görüyoruz.

Finteo Kurucusu ve Genel Müdürü Şenay YÜKSEL: 
Şirketlerin, farklı ürünler sunan fintech’ler ile çalışma kararını tetikleyecek

Hem sosyal hem de iş yaşamlarımızın, mekanlardan bağımsız ve online hale geldiği günümüzde, uzaktan müşteri edinimi bankacılık ve finans dünyası için puzzle’ın bir parçasının daha tamamlanması gibi.

Tüm paydaşlar açısından hız, zaman ve maliyet avantajı sağlayan yeni düzenleme ile finansal sistemi oluşturan kullanıcılar kendi ihtiyaç ve tercihlerine göre oturdukları yerden, 10 dakika gibi bir zamanda özgürce seçimlerini gerçekleştirebilecek. Bunun en büyük kazanımı da farklı ürün ve avantajlar sunan finans kuruluşları ile çalışmaya başlama kararının tetiklenmesi ile maksimum fayda sağlayabilmek olacak.

Ayrıca, pandeminin de etkisiyle geleceğin değil bugünün iş dünyası için tercih olmaktan çıkan dijitalleşme ile hızlı, otomatik ve entegre çözümleri işletmesinde uygulayan iş sahipleri ciddi farklar yaratacak.

Açık Bankacılık hizmeti sunan bizim gibi Fintech’ler ise kolay ulaşılabilir, aksiyon ve çözüm hızı yüksek, yenilikçi hizmet sunumu dolayısıyla kullanıcılar tarafından tercih sebebi olacaktır. Ayrıca işletmeye sunduğu konsolide bakış açısı ve mevcut sistemlere kolay entegrasyonu dolayısıyla da kullanıcılara hareket alanı açacağı için değer ve verimlilik kazandıracaktır.

Galatasaray, Ali Koç hakkında suç duyurusunda bulundu Yunan ekibinden şok karar: Akaydın, Atatürk paylaşımı sonrası kadro dışı ABD’nin 30 milyon dolarlık SİHA’sı Husi isyancılar tarafından düşürüldü Hablemitoğlu suikastı davasında flaş gelişme Reisi kazada hayatını kaybetti: İran'da 5 günlük yas ilan edildi Reisi'nin öldüğü helikopter kazasına İsrail'den ilk yorum