Konkordatolar ilk 5 ayda yüzde 100 arttı
Finansman darboğazıyla işletme sermayesi eriyen, nakit akışı bozulan işletmelerin konkordato talepleri adeta yığıldı. Yılın 5 ayında mahkemelerce verilen konkordato geçici mühlet kararı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97 artarak 967’ye ulaştı. Aynı dönemde en riskli sektör tekstil olarak öne çıktı.
Merve Yiğitcan |MERVE YİĞİTCAN
Finansman krizinin ağırlaştığı 2025 yılı, konkordatolar açısından da parlak bir tablo çizmiyor. Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, mahkemelerce konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı mayıs ayında 185 oldu. Ocak-Mayıs döneminde verilen konkordato geçici mühlet kararı sayısı ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 97 artarak 967’ye ulaştı. 2023’ün tamamında verilen 1723 konkordato geçici mühlet kararı ile tüm zamanların yıllık konkordato rekoru kırıldığı düşünüldüğünden, eğrinin bu şekilde devam etmesi halinde bu yıl sonunda yeni bir rekor gelebilir.
Öksüz: Şu anki uygulama sağlıksız
Konkordatolardaki tırmanış piyasada da tedirginlikle izleniyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, mevcut konkordato sisteminin değişmesi gerektiğine vurgu yaparak, şu anki uygulamanın çok sağlıksız olduğunu ifade etti. “Mevcut sistemde, bir firmayı kurtaralım derken, zincir etkisi yaratarak bir diğerini batırıyoruz. Böyle olunca da konkordato amacına ulaşmıyor” diyen Öksüz, konkordato uygulamasının sadece kamu ve banka alacaklarını içermesi gerektiğini, piyasa alacaklarının ise kapsam dışı tutulması gerektiğini belirtti. Bazı firmalarca konkordatoların suiistimal edilebildiğine işaret eden Öksüz, “Borcu olan firma konkordato alıyor. Aldıktan sonra faaliyetlerine devam ediyor. Bu kez peşin alıma geçip başka firmalardan mal tedarik ediyor. Borçlu olduğu firma ise yine mağdur oluyor” diye konuştu. Bazı patronların da şahsi mal varlığını korumak amacıyla şirketine konkordato aldığı gibi, şahsi konkordato da aldığını hatırlatan Öksüz, “Konkordato kararı verilirken şahsi malvarlıklarına da tedbir konulmalı” ifadelerini kullandı.