Merkez Bankası'nın sadeleştirme adımları ne anlama geliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti. Uzmanlara göre yeni adımlar tahvil piyasası ve kredilendirme mekanizması üzerinde olumlu etki yaratacak.

Haber Merkezi |

Resmi Gazete’de “Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlandı.

Tebliğde “Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre kredilerin bilanço büyüklüklerine oranına bağlı bir gösterge çerçevesinde belirlenen seviyenin altında olan bankalara ve finansman şirketlerine bu madde hükümleri uygulanmaz.” ifadesi yer aldı.

Düzenlemenin sonlandırılacağı açıklanmıştı

Merkez Bankası, menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı. TCMB, 6 Nisan'da söz konusu düzenlemenin yakın zamanda sonlandırılmasının planladığını açıklamıştı.

Ayrıca, zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gidildi. Buna göre tebliğde “Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre kredilerin bilanço büyüklüklerine oranına bağlı bir gösterge çerçevesinde belirlenen seviyenin altında olan bankalara ve finansman şirketlerine bu madde hükümleri uygulanmaz” ifadesi yer aldı.

Uzmanlar, söz konusu düzenlemelerin sadeleşme yönünde alınan teknik kararlar olduğunu belirtti.

Menkul kıymet tesisi uygulaması ile bankaların belirli derece hazine bonosu ve devlet tahvili alması gerekiyordu. Bankalar, uzun vadeli Hazine tahvillerini enflasyonun altında bir getiri ile alıyordu.

Aktif-pasif yönetimine olumlu yansıyacak

Uzmanlara göre bankalar, zarar edecekleri olasılık içerisinde en iyisini seçmek zorunda kalıyordu. Düzenleme bankaların aktif-pasif yönetimine olumlu yansıyacak. Zorunlu karşılık düzenlemesi ise kredilendirme mekanizmasının daha etkin çalışmasını sağlayacak.

Bankaların daha etkin çalışacak piyasa mekanizması ile normalleşeceğini belirten uzmanlar, sadeleşme adımlarının fiyat dengelenmesi ve kredi aktarım mekanizması için olumlu olacağını kaydetti.

Aslan derbide yıkıldı: Şampiyon son haftaya kaldı! Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında kritik gelişme: 7 şüpheli tutuklandı Depremzedelere kurayla verilen TOKİ evleri, 25 bin TL'den kiralanıyor Havalar önce ısınıp sonra soğuyacak Akaryakıt fiyatları güncellendi: 19 Mayıs benzin, mazot, LPG fiyatları Yapay zekanın babasından korkutan senaryo