fındık

Dünyada ticarete konu olan fındığının büyük kısmı (%91) Avrupa ülkeleri tarafından satın alınır ve çoğunlukla (%80) şekerleme ve çikolata sanayinde kullanılır. 2000-2008 yılları arasında %85'i Türkiye tarafından satılan ortalama 540 bin ton kabuklu fındık ticareti gerçekleşmiştir.

İtalya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya, Türkiye dışındaki önemli ihracatçı ülkelerdir. Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Avusturya, Birleşik Krallık, İrlanda, İsviçre, Bulgaristan, Macaristan ve Kanada, fındık üretmemesine karşın ithal ettiği ürünü ihraç eden ülkelerdendir.

Dünyada en fazla fındık satın alan ülkeler şunlardır; Almanya, İtalya, Fransa, İsviçre, Belçika, Lüksemburg, Rusya, Avusturya, Hollanda, 

Birleşik Krallık, ABD, İspanya, Polonya, Yunanistan, Danimarka.

Türkiye son 30 yılda ortalama olarak 400.000 ton kabuklu fındığa eşdeğer 200 bin ton iç fındık ihracatı yapmıştır. Son yıllarda fındık üretiminin artmasına bağlı olarak bu miktarda artmaktadır.

 2010-11 sezonunda 527 bin ton kabuklu fındığa karşılık gelen 263 bin ton ihracat gerçekleştirilmiştir. 2011-2012 sezonu ihracatımız ülke gruplarına göre: %74 AB ülkeleri, %10 diğer Avrupa ülkeleri, %9,5 deniz aşırı ülkeler, %6 diğer ülkeler şeklindedir. Ülkeler bazında ihracat: %21 Almanya, %17 İtalya, %14 Fransa, %4 Polonya ve %4 Kanada şeklindedir .

Türkiye fındığını %58 oranında iç fındık, %17 işlenmiş bütün fındık, %25 ileri işlenmiş fındık olarak ihraç eder.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığına göre: Fındık ihracatı tarımsal ihracatın %15-20'sini, genel ihracatın %2'sini oluşturur. 380 bin aile, 700 bin hektar alanda fındık üreterek, 3 milyon kişiye geçim imkânı sunar. 2012/13 sezonunda 600 bin ton kabuklu fındığa eşdeğer ihracat yapılmış ve Cumhuriyet tarihi rekoru olan 1,8 milyar dolar gelir elde edilmiştir.

Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür, kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmakta çok etkilidir.  En önemli özelliği ise kansızlığa çok iyi gelmesidir.

Türkiye'de fındığın en önemli zararlıları olarak, karamuk oluşturup fındığın iç bağlamamasına ya da lekeli olmasına sebep olarak ekonomik zararı dokunan iki böcek türü vardır.

Fındık fiyatı düşüşe geçti UFK, araştırılsın dedi 
Fındık fiyatları 2023 açıklandı mı? Ne zaman açıklanacak? TMO’nun satış kararı fındıkta fiyatı aşağı çekti
Fındıkta fiyat yükseldi, alım tartışması başladı Ordu'da lisanslı fındık deposu kurma çalışmaları başladı Fındık alım fiyatlarının detayları belli oldu Giresun’da fındık fiyatı düştü Fındıkta küçük üretici için alan bazlı destek en az 1000-1500 lira olmalı TMO, 39 liradan fındık satacak İYİ Parti'li Örs: Fındık fiyatları 2020 yılının da altında Fındıkta rekolte oyunu İFMİB Başkanı Gören: Bu yıl 818 bin ton rekolte bekliyoruz Giresun'da fındık ödemesi 7 Mayıs'ta yapılacak KFMİB Başkanı Sevinç: 7 ayda 1,3 milyar dolarlık fındık ihraç ettik TMO son 3 yılda 223 bin ton fındık aldı Bakanlığın "Örnek Fındık Bahçeleri Projesi" verimi artırıyor Fındık ihracatında tarihi rekor Giresun'da fındık için rekolte tespit çalışmaları başladı 20 bin ton fındığa 80 bin ton talep geldi