koronavirüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Tablosu

Prof. Şener: Pirola varyantının baskın olma ihtimali yüksek
BioNTech'e Almanya'da dava: Covid-19 aşısı insan sağlığına tehdit mi? Çin kapılarını dünyaya açtı
Çin pasaport, vize işlemlerine yeniden başlıyor Çin, Pfizer'ın COVID-19 ilacının 427 dolardan satışına izin verdi Çin’de karantinaya karşı ‘özgürlük’ çığlıkları Binali Yıldırım COVID-19'a yakalandı DSÖ: COVID-19'dan 2022'de ölenlerin sayısı 1 milyonu geçti 'Hatırlatma dozunu sonbahardan önce olun' Rusya: COVID-19 insan yapımı ve ABD'nin gelişiminde parmağı var COVID-19'da bir haftada 365 bin 424 vaka Her 10 kişiden 4’ü aşı yaptırmak istemiyor Joe Biden'dan COVID-19 pozitif olduktan sonra ilk paylaşım Haftalık COVID-19 vaka sayısı iki katına çıktı DSÖ'den COVID-19'da yeni varyant uyarısı DSÖ: COVID-19'da sonbahardan sonra durum kötüye gidecek Rusya’da, 5 kişide Omicron varyantının alt varyantı ‘Kentaur’ bulundu Japonya'da COVID-19 günlük vaka sayısı 100 binin üzerine çıktı COVID-19'da bir haftada 117 bin 95 vaka DSÖ, COVID-19 salgınını "küresel acil durum" kategorisinde tuttu ABD'de, BA.5 varyantı alarmı Bakan Koca'dan hatırlatma dozu uyarısı Avrupa'da yeni COVID-19 dalgası Çin'de COVID-19'un Omicron alt varyantı "BA5" ilk kez Şian'da görüldü COVID-19'da haftalık 57 bin 113 vaka, 25 ölüm Kediden insana ilk kez COVID-19 bulaştı COVID-19'da 6-12 Haziran'da 7 bin 556 yeni vaka, 20 ölüm ABD'de COVID-19 mücadelesinin başı Fauci, virüse yakalandı Moderna, Omicron'a karşı daha etkili aşı geliştirdi COVID-19'da 1260 yeni vaka, 4 ölüm