Meral Akşener

Kurucusu olduğu İYİ Parti'nin aynı zamanda genel başkanıdır ve 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylardan biridir.

1995 ve 1999 Türkiye genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi (DYP) milletvekili olarak meclise giren Akşener, 1996 ve 1997 yılları arasında Necmettin Erbakan tarafından kurulan koalisyon hükûmetinde içişleri bakanı olarak görevini sürdürmüştür.

Akşener, 2007, 2011 ve Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekili olarak meclise girmiştir. Kasım 2015 genel seçimlerinde partisinden milletvekili adayı gösterilmemiştir. 25 Ekim 2017'den itibaren kendisinin liderliğinde kurulan İYİ Parti'nin genel başkanıdır. 2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde partisinin cumhurbaşkanı adayı olmuştur.

Siyasete 1994 yerel seçimlerinde Doğru Yol Partisi'nden Kocaeli Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak girmiştir.

1995 yılında Doğru Yol Partisi (DYP) Kadın Kolları Başkanı olan Meral Akşener, ilk defa 1995 Türkiye genel seçimlerinde DYP Kocaeli milletvekili olarak meclise girdi. 

Necmettin Erbakan başkanlığında 28 Haziran 1996 tarihinde Refah Partisi (RP) ve DYP koalisyonunun oluşturduğu 54. Türkiye Hükûmeti'nden 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk kazası sonrası İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Mehmet Ağar'ın yerine İçişleri Bakanlığı görevini üstlenerek Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı oldu. 28 Şubat süreci'nin yaşanması ile 54. Türkiye Hükûmeti'nin dağılmasının ardından görev süresi 30 Haziran 1997 tarihinde son buldu. 

4 Temmuz 2001 tarihinde Doğru Yol Partisi'nden istifa ederek Fazilet Partisinden kopan Abdullah Gül ile Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğini yaptığı 'yenilikçi' kanat olarak adlandırılan oluşuma katıldığını Abdullah Gül ve arkadaşlarının çalışma ofisi olarak kullandıkları Politik Araştırmalar Merkezi’nde basın toplantısıyla ilan etti.

2001 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) katılan Akşener, 2007 Türkiye genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Bu süre içerisinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye siyasi işler alanında başdanışmanlık yaptı.

2004 yerel seçimlerinde MHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu.

En son 1968 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'den (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili seçilen Muş milletvekili Hayriye Ayşe Nermin Neftçi'den sonra 10 Ağustos 2007 tarihinde Güldal Mumcu ile beraber TBMM başkanvekilliği görevine seçildi. TBMM'de Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeliği yaptı.

Mahkeme kararıyla yapılacak olan MHP olağanüstü kongresi için Meral Akşener genel başkan adayı oldu. Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıklandı. MHP Genel Merkezi ise bu kararı tanımadığını bildirdi. 8 Eylül 2016 tarihinden partiden ihraç edildi. Meral Akşener, 19 Haziran 2016 tarinde Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, partiden ihraç kararına ihtiyati tedbir konulmasını istedi.

MHP'nin ihraç kararına açmış olduğu iptal davası, 15 Aralık 2016 tarihinde Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi ve bu kararla partiden ihracı kesinleşti. 6 Ağustos 2020 tarihinde MHP vekili Cemal Enginyurt, kongre sonucunda 715 imza ile genel başkanlığı Meral Akşener'in kazandığını, iptal için mahkeme başvurusunu bizzat kendisinin yaptığını belirtmiştir.

MHP'den ihraç edilmesiyle, İYİ Parti, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Siyasi Partiler Kanunu, seçim kanunları ile diğer ilgili mevzuat çerçevesinde Meral Akşener öncülüğünde 25 Ekim 2017'de kurulmuş ve faaliyette bulunan bir siyasi kuruluştur. İYİ Parti'nin Genel Merkezi Ankara'dadır.

İYİ Parti'nin kısa adı da İYİ Parti’dir.

Akşener: Millet bize 'gözümün önünden ayrılma' dedi
Meral Akşener, hastaneye kaldırıldı Altılı masa tekrar birleşti: Akşener masaya yeniden oturdu
Altılı Masa dağıldı mı? Akşener İmamoğlu ve Yavaş'ı göreve çağırdı Meral Akşener: Ben hangisiyim karar verin Meral Akşener, Ali Babacan ile görüştü İYİ Parti Edirne il ve ilçe başkanları görevden alındı Meral Akşener'in konvoyunda kaza Akşener: Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterirse hayır demeyiz Erdoğan'dan Meral Akşener'e üç teklif Akşener: Cumhurbaşkanı adayı değilim Akşener: Türkiye asgari ücret cenneti olmuş Akşener: Erdoğan iktidarı Türkiye'yi hendek haline getirdi Meral Akşener: Haram olsun, hakkımı helal etmiyorum Akşener: Bizi karşınızda hazır olda tutun Akşener: Kesinlikle o parayı ödemeyeceğiz Akşener: Kapıdan girdiğimde iktidara sövmedim Akşener: Saldırıyı yapanın yanına kar kalmaması lazım Meral Akşener: İstanbullu daha ne yapsın