Sağlık sektöründe markalaşma tabanlı bütçeleme

Salim ÇAM Bütçe Uygulamaları

Sağlık sektörünün global arenada rekabet edebilmesi için hedefledikleri ülke ya ülkeleri çok doğru şekilde belirlemeleri ve markalaşma tabanlı bütçeleme yapmaları gerekir. Markalaşma deyince aklımıza Turquality gelmektedir. Turqaulity projesinin de en önemli ayaklarından birisi olan pazar araştırması sonucunda çıkan bulgular, doğru şekilde incelenerek firmanın mevcut durumu göz önüne alınarak marka stratejilerin ve buna bağlı bütçelerin belirlenmesi gerekiyor.

Sağlık sektöründe bütçeleme yaparken bu yıl aşağıdaki varsayımları dikkate almamız gerekmektedir:

- Dijital ilaç çağı
- Giyilebilir teknoloji ve mobil sağlık
- Savulun, büyük veri (Big Data)
- Yeni yasal düzenlemeler
- Ar-Ge iş birlikleri
- İlaç sektöründe ticari iş yapış modelleri
- Gelişmekte olan pazarlara yönelik yeni iş modelleri
- Kurumsal itibar

Sağlık sektöründe bütçeleme için öncelikle yukarıda bahsettiğimiz stratejilerin tespit edilmesi gerekmektedir. Stratejimizi de markalaşma üzerine kurarsak hem Turquality gibi bir iş modeli oluşturmuş oluruz, hem de Turquality teşvik ve destekleri sayesinde bütçelerimizi optimize ederiz.

Markalaşma stratejisi üzerine kurulan, bütçeleme, agresif ele alınarak, “kime” sorusunu sorarak hizmet vereceğimiz paydaşımızı tespit etmemiz gerekir. Bunun için, markalaşma stratejisinden sonra aşağıdaki sorularla agresif bütçeyi oluşturmalıyız?

- Kime hizmet vereceğiz?
- Ne hizmeti vereceğiz?
- Ne kadar hizmet vereceğiz?

Bu verilen hizmet için;

- Pazarlama ve marka giderleri kalemlerimiz neler ve ne kadar olacak?
- İş gücü kaynak ihtiyacımız neler ve ne kadar olacak?
- Sağlık malzemeleri ihtiyacımız neler ve ne kadar olacak?
- Yatırımlarımız neler ve ne kadar olacak?

Bu bütçelere destek verme konusunda 2015/9 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar kapsamındaki desteklerden Türkiye’de yerleşik işbirliği kuruluşları ile döviz kazandırıcı hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlar yararlanabilir.

Bu destekler, kurum ve kuruluşların markalaşmak amacıyla gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin giderler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin TURQUALITY® Programı kapsamında şirket, kurum ve kuruluşların markalaşma sürecinde yurt içi ve yurt dışında vereceği desteklere ilişkin harcamalardır.

Türk markalarının pazara giriş ve tutunmalarına yönelik gerçekleştireceği her türlü faaliyet ve organizasyona ilişkin giderler ile hizmet sektörlerine yönelik olumlu Türk malı ve hizmeti imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi için yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştireceği her türlü harcama Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanır.

Sağlık sektörüne yönelik Turquality desteği diğer destek kalemleri ile karşılaştırıldığında birçok alanda üst limiti olmayan destekleri kapsamaktadır. Pazar araştırmasından, pazarlama organizasyonlarına, bütçe yönetiminden satış süreçlerine kadar daha birçok alanda destek vermektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

- İstihdam giderleri
- Sertifikasyon giderleri
- Yazılım ve bilişim giderleri
- Gelişim yol haritası
- Tanıtım, reklam ve pazarlama giderleri
- Pazar araştırması çalışması ve raporlama giderleri
- Mağaza ve franchise kira ve kurulum giderleri
- Ofis, depo, showroom kira ve kurulum giderleri
- Yönetim danışmanlık giderleri
- Tasarım giderleri
- Uluslararası hukuk danışmanlık giderleri
- Ürün, hizmet ve marka tescili ve korunması ile ilgili giderler
- Ön tanı merkezi, klinik, eğitim merkezi kira ve kurulum giderleri
- Satış sonrası servis, reyon, raf, dekorasyonlu köşe kira ve kurulum giderleri

Tüm yazılarını göster