Sakarya’dan İSO İkinci 500’e daha fazla firma girebilir

Hasan COŞKUN SAKARYA'dan

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı Türkiye’nin en büyük ikinci 500 kuruluşu listesinde yer alan 18 firmadan sadece 6 tanesinin faaliyet gösterdiği yeri ve merkezi Sakarya’da bulunuyor. İSO listesinde yer alan 12 firmanın sadece üretim yeri Sakarya’da bulunuyor. Üretim yeri ve merkezi Sakarya’da olan 6 firma içinde sadece Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (Tüvasaş) bir kamu kuruluşu statüsünde. Listede yer alan Arma Filtre, Aydın Endüstri Sanayi, Özgüllü Süt Mamülleri, Güneşoğlu Süt ve Sarılar Dış Ticaret firmaları hem kuruluş yeri hem de Sakarya merkezli olarak faaliyet gösteriyor.

Aslında İSO ikinci 500 listesine girebilecek çok daha fazla firma var Sakarya’da. Çok fazla ülkeye ihracatları var ve birçoğu da özel ve hassas üretim yapmalarına rağmen kurumsal altyapılarını tamamlayamamışlar ve aile işletmesi olarak faaliyetlerini sürdürüyorlar. Birçoğunun da özgüvene ve bir yol gösterene ihtiyacı var. Ayrıca İSO’nun ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ anketine katılmayan veya katılmak istemeyen firmalar da var Sakarya’da. Bu firmalar büyümeye çok uygunlar fakat mütevazı bir duruş sergiliyorlar.

1990’lı yıllardan sonra özellikle otomotiv, raylı taşıtlar, gıda, makine ve savunma sanayine yönelik özel sektör yatırımları ile başlayan Sakarya sanayindeki büyüme bugün de artarak devam ediyor. Babaların kurduğu birçok işletmede şimdi ikinci kuşaklar da iş başında ve İSO’nun ikinci 500 firma sıralamasında yer alabilecek enerjiye sahipler. Ama bu yeterli değil tabii. Makine sektöründe olduğu gibi Sakarya’da otomotiv, raylı taşıtlar, gıda ve savunma sanayisinde de kümelenmeye ihtiyaç var. Diğer taraftan Sakarya’da güçlü olan bu sektörlerden çok daha fazla firmanın ikinci 500’de yer alabilmesi için yeni bir yol haritası da gerekiyor. Bu yol haritasının lokomotifi de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olmalı.

İSO’nun haricinde Ege Bölgesi Sanayi Odası da (EBSO) her yıl kendi bölgesindeki 100 büyük sanayi kuruluşunu açıklıyor. Aynı şekilde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da (BTSO) her yıl en büyük 250 firmasını kamuoyu ile paylaşıyor. Benzer bir çalışma Sakarya için de gerekli. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Sakarya’nın en büyük 100 kuruluşunu açıklaması firmalara elbette ki yeni bir heyecan katacak. Ama en önemlisi de Sakaryalı firmalar, İSO’nun açıkladığı en büyük ikinci 500’de yer alabilmeleri için kendi özgül ağırlıklarını ve nerede olduklarını görecek.

Tüm yazılarını göster