TÜVASAŞ’ta yerli ve milli mücadele

Hasan COŞKUN SAKARYA'dan

Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ), Türkiye’nin önemli ve stratejik kuruluşlarından biri. TCDD’ye bağlı bir kamu kuruluşu statüsünde 1951 yılından bu yana uzun yıllar vagon tamir ve bakım atölyesi olarak hizmet verdi. Bu süreçte etrafında güçlü bir yan sanayi de oluşunca artık milli ve yerli tren yapma zamanı gelmişti. 2012 yılına gelindiğinde milli tren projesinin fikri altyapısı oluşturuldu ve bu alanda; milli hızlı elektrikli tren seti üretimi TÜVASAŞ’a, milli yüksek hızlı tren seti üretimi Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.’ye (TÜLOMSAŞ) ve milli yük vagonu üretim görevi de Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş.’ye (TÜDEMSAŞ) verildi.

TÜVASAŞ, kendisine verilen görevi işçisiyle, mühendisiyle, yan sanayicisiyle ve genel müdürüyle tamamladı. Türkiye’nin de artık yerli ve milli elektrikli treni var. TÜVASAŞ’ın Adapazarı tesislerinde yerli ve milli kaynaklarla tasarlanarak üretimi tamamlanan elektrikli trenin fabrika testlerine başlandı. Alüminyum gövdeli olarak üretilen tren setleri saatte 160 kilometre hız yapabilecek. Diğer taraftan 225 kilometrelik tren seti projesi de hazır ve 2021 yılında üretimi tamamlanacak olan elektrikli yerli ve milli tren setleri raylara indirilecek. Sonraki yeni hedef ise 300 kilometre.

TÜVASAŞ, Anonim Şirket statüsünde TCDD’ye bağlı genel müdürlük yapısı ile yerli ve milli elektrikli tren seti üretimini ancak 8 yılda tamamlayabildi. TÜVASAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan’ın ifadesine göre bu süre daha kısa olabilirdi. TÜVASAŞ’ın bu pazarda büyümemesi ve başarılı olmaması için bütün engellemelere rağmen ancak son 3 yılda hızlanan çalışmalar sayesinde 8 yılda tamamlamak mümkün oldu.

TÜVASAŞ artık bundan sonraki faaliyetlerini TÜDEMSAŞ ve TÜLOMSAŞ ile birlikte TCDD bünyesinde kurulan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) isimli yeni bir şirket çatısı altında sürdürecek. Diğer taraftan 3 yıl önce TÜVASAŞ genel müdürlüğüne atanan Prof. Dr. İlhan Kocaarslan’ın görevi de bu yeni yapılanma ile birlikte sona ermiş oldu.

Yakında görevini yeni genel müdüre devredecek olan Kocaarslan, TÜVASAŞ’ı Sakaryalılara emanet ettikten sonra üniversitedeki eski görevine geri dönecek. Ancak yerli ve milli elektrikli tren projesinde bugüne kadar çok önemli bir görev ve sorumluluk üstlenen Kocaarslan’ın bugüne kadar elde ettiği bilgi birikimi ve tecrübesinden asıl bundan sonra yararlanmak gerekir. En önemlisi de İlhan Kocaarslan’ın TÜVASAŞ'taki görevi süresince hem üretim, hem de yurtiçinden ve yurtdışından bazı güçlerle verdiği mücadele, önemli bir tecrübe olduğu kadar aynı zamanda yerli ve milli bir mücadele örneğidir.

Tüm yazılarını göster