UCI Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası Sakarya’nın sınavı olacak

Hasan COŞKUN SAKARYA'dan

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılacak olan 2020 UCI Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası, Türkiye için olduğu kadar Sakarya için de büyük ve önemli bir organizasyon. Çünkü yarın başlayıp 25 Ekim’e kadar sürecek olan bu organizasyona Sakarya ev sahipliği yapacak. Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin iki yıl önce hizmete açtığı, dünyanın en modern bisiklet tesisi olan Ay Çiçeği Bisiklet Vadisi’nden başlayacak.

Ay Çiçeği Bisiklet Vadisi, 180 dönümlük yeşil alana sahip, 3 bin kişilik tribünü, sosyal donatıları ve parkurlarıyla uluslararası niteliklere sahip dünyanın en modern ve fonksiyonel örnek bir spor alanı. Yani 2020 UCI Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası, Sakarya’ya kazandıran bir proje.

Bisikletin, dünyanın birçok ülkesinde 1800’lü yıllardan bu yana geniş kitleler tarafından ulaşım ve spor aracı olarak yaygın bir kullanımı var. Bugün dünyadaki bisiklet sayısının 1 milyar adet olduğu kabul ediliyor. Bisikletin dünyadaki tarihçesi ise Türkiye’den çok daha eski. 120 yıl önce kurulan Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) ise, uluslararası yarışları düzenleyen, kategorileri, dünya şampiyonalarının yerini ve zamanını belirlemekte yetkili olan tek kurum olarak faaliyetlerini İsviçre’den yürütüyor.

Olimpiyat oyunlarından sonra dünyanın en önemli spor organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası, hem bütün dünyayı etkileyen COVID-19 sürecinde yapılacak olması ve hem de Türkiye’de ilk defa yapılacak olması bakımından ayrı bir öneme sahip. Ama bu maratonun Sakarya için çok daha özel bir önemi var.

Sakarya, 2020 UCI Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası’nda 30 ülkeden 150’den fazla dünya çapında sporcuları, takımları, medya mensuplarını, sporseverleri ve bisiklet tutkunlarını ağırlayacak. 100’den fazla ülkeden milyarlarca insan bu etkinliği Sakarya’dan yapılacak canlı yayınlardan izleyecek. Dolayısıyla bu sayede Sakarya, ulaşımdan sağlığa, turizmden hizmet sektörüne, kültürden sanata kadar her alanda sahip olduğu değerleri de tanıtma fırsatı yakalayacak. Ama aynı zamanda önemli bir sınav da verecek.

Tüm yazılarını göster