Otomotivde ilk daralma ticariyle geldi! Mart ayı rakamları açıklandı

Yüksek enflasyon ve krediye erişimde yaşanan zorluklara paralel satışların hız kestiği otomotiv pazarında, ilk daralma ticari araç segmentinde yaşandı. Martta otomobil satışları yıllık bazda %10 artarken, hafif ticari araç pazarı %8 daraldı.

Haber Merkezi |

Aysel YÜCEL

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) rakamlarına göre; mart ayı otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 5,7 artarak 109 bin 828 adet oldu. Mart ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 87.071 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 7,9 azalarak 22.757 adete geriledi. Krediye erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle aylık satışlar beklentinin altında kalsa da hem mart ayı hem de ilk çeyrek bazında tüm zamanların rekoru kırıldı.

ÖTV muafiyetli araç satışları ve kiralama sektöründen gelen talebin canlı tuttuğu otomotiv pazarı, bazı tüketicilerin araç alımını seçim öncesine çekmesiyle daha da hareketlenmişti. EKONOMİ’ye konuşan sektör temsilcileri, ticari araç pazarındaki daralmayı 'ekonomide yavaşlama sinyali' olarak yorumlarken, Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, nisan ayında otomobil satışlarında daralmanın başlayabileceğini söyledi. Kılıçer, “Çünkü fiyatlar artacağı için birçok model, ÖTV muafiyetli araç bareminden çıkacak” dedi.

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, krediye erişim imkanlarının mart ayı otomotiv satışlarında etkili olduğunu belirterek, “İlk 15 güne baktığımızda mart ayı için gidişat 130 bin adetlik satışa işaret ediyordu. Ancak finansman sorunu piyasayı çok etkiledi. Bazı tüketiciler siparişlerini iptal etmek zorunda kaldı” diye konuştu.

Nisan ayı ve yılsonuna yönelik beklentilerini açıklayan Gülan, şöyle devam etti: “ÖTV muafiyetli araç satışlarında birikmiş talep azalmaya başladı. Krediye erişim zorluklarının yanı sıra yüksek faiz nedeniyle birikimini farklı kanallara yönlendiren tüketiciler de var. Ben satışların yılsonunda 850-900 bin bandında olacağını düşünüyorum. Çünkü satışlarda keskin bir fren beklentisi var. Ancak bazı sektör temsilcileri satışların yılsonuna kadar 1 milyon adeti geçebileceğini öngörüyor. Fakat bu noktada finansmana erişim, hükümetin para politikası gibi etkenler belirleyici olacak.”

Üç ayda satışlar %25 arttı

Öte yandan Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları Ocak-Mart 2024'te bir önceki yılın aynı aynı dönemine göre yüzde 25,2 oranında artarak 295.519 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları, 2024 Ocak-Mart döneminde yıllık bazda yüzde 33 artarak 233.389 adet, hafif ticari araç satışları yüzde 2,6 artarak 62.130 adet oldu.

 

Galatasaray, Ali Koç hakkında suç duyurusunda bulundu Yunan ekibinden şok karar: Akaydın, Atatürk paylaşımı sonrası kadro dışı ABD’nin 30 milyon dolarlık SİHA’sı Husi isyancılar tarafından düşürüldü Hablemitoğlu suikastı davasında flaş gelişme Reisi kazada hayatını kaybetti: İran'da 5 günlük yas ilan edildi Reisi'nin öldüğü helikopter kazasına İsrail'den ilk yorum