Avrupa'nın dev şirketlerinden AB’ye yapay zeka çağrısı: Yasayı 2 yıl erteleyin
Airbus, ASML, Mercedes-Benz ve Lufthansa gibi 50'ye yakın dev Avrupa şirketinin yöneticisi, AB’nin yapay zeka yasasının uygulanmasını 2 yıl erteleme çağrısı yaptı. Ursula von der Leyen’e gönderilen “Saati Durdurun” mektubu, yasanın Avrupa’nın inovasyon ve rekabet gücünü riske attığını vurguluyor.
Avrupa'nın önde gelen şirketlerinin yöneticileri, Avrupa Birliği'nin (AB) yapay zekaya sınırlamalar getirecek kurallarının uygulanmasının 2 yıl ertelenmesi çağrısında bulundu.
Avrupa'nın devlerinden kritik çağrı
AirBus, ASML, Carrefour, Lufthansa, Mercedes-Benz, Philips, BNP Paribas Axa, TotalEnergies, Siemens Energy'nin de aralarında yer aldığı 50 Avrupa firmasının üst düzey yöneticisi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e "Saati durdurun" başlıklı ortak imzalı bir mektup gönderdi.
"Yapay zeka belirsiz ve karmaşık"
Mektupta, Avrupalı şirket yöneticileri, AB'nin yapay zeka kullanımına ilişkin kurallarının "belirsiz ve karmaşık" olduğuna işaret etti.
AB yapay zeka düzenlemesinin Avrupa'nın bu alandaki hedeflerini ve şirketlerin yapay zekayı devreye sokma yeteneklerini riske attığı belirtilen mektupta, yapay zeka konusunda herkesin işine yarayacak çözümler üretilmesinin önemine dikkat çekildi.
"Yasa 2 yıl ertelensin"
Mektupta, AB yapay zeka yasası kapsamında, Ağustos 2026'da yürürlüğe girmesi beklenen yüksek riskli yapay zeka sistemleri üzerindeki yükümlülükler ile Ağustos 2025'te yürürlüğe girmesi beklenen genel amaçlı yapay zeka modelleri için yükümlülüklerin 2 yıl ertelenmesi çağrısında bulunuldu.
AB Yapay Zeka Yasası, 1 Ağustos 2024'te yürürlüğe girmişti. Yapay zeka kullanımına aşamalı olarak katı kurallar getiren yasanın çeşitli hükümleri farklı zamanlarda uygulamaya alınıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.