Çin, patent başvurularında zirvede

Çin, 2021'de sınai ve fikri mülkiyet alanında 1,5 milyonu aşkın başvuru ile en fazla patent başvurusunun yapıldığı ülke oldu.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Çin, patent başvurularında zirvede

Uluslararası Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) verilerine göre, Çin, 2021'de 1,5 milyonu aşan patent başvurusuyla dünyada ilk sırada yer aldı. Başvuru sayısı en yakın rakibi ABD'nin üç katına yaklaştı.

Ancak başvuru sayısındaki farkın henüz gerçek ekonomik değere dönüşmediği gözleniyor. Patent yoğun endüstri kollarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ve istihdamdaki payı göz önüne alındığında Çin'in, hala ABD'nin ve AB ülkelerinin gerisinde olduğu görülüyor.

Çin Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi (CNIPA) yetkilisi Gı Şu'nun paylaştığı verilere göre Çin'de bilgisayar, elektronik, makine, enerji sistemleri, dijital iletişim, görsel-işitsel araçlar, tıp teknolojileri, ulaştırma ve havacılık gibi patent yoğun endüstri kollarının büyüklüğü 2021'de önceki yıla göre yüzde 17,9 artışla 14,3 trilyon yuana (2,1 trilyon dolar) ulaştı.

Çin'de patent yoğun endüstrilerin yarattığı katma değer GSYH'nin yüzde 12,4'ünü oluştururken bu oran ABD'de yüzde 24, AB'de yüzde 17,4 oldu.

Patent yoğun endüstriler Çin'de toplam istihdamın yüzde 6,5'ini sağlarken bu oran ABD'de yüzde 13, AB'de ise yüzde 11 oldu.

Gı, Çin'in patentlerin sağladığı katma değerin payını 2025'e kadar ABD'nin 2021 seviyesi olan yüzde 13'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Çinli şirket Huawei, 2021'de 6 bin 952 ile dünyada en fazla patent başvurusu yapan şirket oldu. Onu 3 bin 931 başvuruyla ABD'li çip üreticisi Qualcomm ve 3 bin 41 başvuruyla Güney Koreli elektronik şirketi Samsung izledi.

Uzmanlar, Çin'in teknolojik yenilik alanında nicelik ve nitelik seviyesinde önemli ilerlemeler kaydetmekle birlikte patentlerin büyük bölümünün henüz başvuru seviyesinde yenilikler olduğu, araştırma düzeyinden ileri teknolojilere dönüşme potansiyeline sahip özgün buluşların az olduğunun altını çiziyor.

Çin'in özellikle yapay zeka ve çip üretimi gibi çekirdek teknolojilerde henüz rakiplerine göre geride olduğu ancak nicel üstünlüğün gelecek açısından potansiyel içerdiğine dikkat çekiliyor.