Pakistan'da partililer, İmran Han'ı gözaltına almaya gelen polisle çatıştı

Pakistan'da hakkındaki tutuklama kararı nedeniyle eski Başbakan İmran Han'ı gözaltına almaya gelen polislerle partililer arasında çatışma çıktı.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Pakistan'da partililer, İmran Han'ı gözaltına almaya gelen polisle çatıştı

Lahor'daki evinden hakkındaki tutuklama kararı sebebiyle Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han'ı gözaltına almak için gelen polis, Zaman Park bölgesine giriş ve çıkışları kapattı.

Ellerinde taş ve sopalarla bekleyen Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) destekçileri, polisin gelmesiyle ağaç dallarını kırarak yola barikat kurmaya çalıştı.

Polis, göstericilere biber gazı ve copla müdahale ederken, göstericiler de polise taş ve sopa fırlattı.

Vücuduna taş isabet eden en az 3 polis yaralandı, en az 5 gösterici gözaltına alındı.

Emniyet mensupları, İmran Han'ın evinin çevresine kurulan çadırları ve stantları da dağıttı.

Lahor Emniyet Müdürü Bilal Kumyana, gazetecilere yaptığı açıklamada, polisin mahkeme kararı doğrultusunda Han'ı gözaltına almakla görevlendirildiğini belirtti.

Öte yandan, PTI siyasetçilerinden Faruk Habib, tutuklama kararının askıya alınması için üst mahkemeye başvurulduğunu ve sonucun beklendiğini söyledi.

İki davanın duruşmaları görülmüştü

İslamabad Bölge Mahkemesinde 13 Mart'ta Han'ın başbakanlığı döneminde yabancı devlet adamlarından alınan hediyelerin satıldığı ve Ağustos 2022'de bir kadın yargıcı tehdit ettiği iddiasıyla ilgili yargılandığı iki davanın duruşmaları görülmüştü.

İki duruşmaya da katılmayan Han hakkında ayrı ayrı tutuklama kararı verilmişti.

Belucistan eyaletinin Kuetta şehrindeki bir mahkeme de devlet kurumlarına ve memurlarına karşı ifadeleri ve kamu düzenini bozmaya çalıştığı gerekçesiyle Han hakkında 9 Mart'ta tutuklama kararı vermişti. Han'ın itiraz etmesi sonucu söz konusu karar, üst mahkemece 2 haftalığına askıya alınmıştı.

İmran Han hükümeti, Nisan 2022'de düşmüştü

Pakistan'da, parlamentoda 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında, 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede, 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak, Başbakan seçilmişti.