Çiftçinin kâbusu geri döndü! Karadeniz ve Marmara’da ürünler tehdit altında

Havaların ısınmasıyla birlikte üreticilerin kabusu yeniden ortaya çıktı. Başta fındık olmak üzere 300'den fazla tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca için Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’tan açıklama geldi. Bayraktar, mücadelenin kritik olduğuna dikkat çekerek “Karadeniz ve Marmara bölgelerimizde bütün ürünler tehdit altında” uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Çiftçinin kâbusu geri döndü! Karadeniz ve Marmara’da ürünler tehdit altında

Çiftçinin kâbusu kahverengi kokarca havaların ısınmasıyla birlikte yeniden ortaya çıktı. Fındık başta olmak üzere neredeyse 300’den fazla tarım ürünü için tehdit haline gelen kahverengi kokarca için uyarı geldi.

“Kahverengi kokarca kışlaklarda öldürülmeli”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, istilacı tür olan kahverengi kokarca için üreticilere uyarıda bulunarak “Karadeniz Bölgesi ve Marmara'da başta fındık olmak üzere 300'den fazla tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca, özellikle kış aylarında terk edilmiş binalar, ahırlar ve depolarda barınmaktadır. Hava sıcaklıkları arttığında, zararlı bu alanlardan tarım alanlarına yayılmaya başlar. Bu durumun önüne geçmek ve zararlının yayılmasını engellemek için, hiçbir ara vermeden eksiksiz mücadele edilmesi büyük önem taşımaktadır” uyarısında bulundu.

İstila fındığı tehdit ediyor

Şemsi Bayraktar, ilaç fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekerek çiftçinin mücadelesinin sınırlı kalabileceğini dikkat çekerek valiliklerce önlem alınması çağrısında bulundu. Bayraktar,şunları söyledi:

“Kahverengi Kokarca ile etkin mücadele için halk sağlığı ilaçlamaları ve mekanik yok etme yöntemleri önerilmektedir. Ancak toplu mücadelede karşılaşılan bazı zorluklar bulunmaktadır. Bunlar arasında, tarım alanları dışında kışlayan zararlının kontrol altına alınmasının güç olması, bölgede ikamet etmeyen bazı çiftçilerin etkili mücadeleyi katılmaması, doğal düşman böcek üretiminin yeni başlaması ve bu üretimin tüm bölgeye yayılamaması, ayrıca kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların yüksek fiyatları ve coğrafi koşullar nedeniyle uygulama güçlükleri yer almaktadır. Bu sebeplerle, kahverengi kokarca istilasının fındık üretiminde büyük kayıplara yol açmaması için, Valilik koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı, Belediyeler ve tarımla ilgili tüm kurumların birlikte hareket ederek toplu kimyasal mücadele yürütmesi büyük bir önem taşımaktadır.”

Kahverengi kokarca için tüm yetkili kurumlara çağrı

Kahverengi kokarca istilasının önlenmesi için topyekûn mücadelenin önemine dikkat çeken TZOB Başkanı Bayraktar, “Ziraat odalarımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığında yürütülen "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" kapsamında, çiftçi eğitimi, tuzak asımı, doğal düşman böcek üretimi ve mekanik mücadele yöntemleriyle istilanın yayılmasını engellemeye çalışmaktadır. Mücadelenin daha etkin ve kapsamlı hale gelmesi için yetkili kurumlar ve paydaşların ortak hareket etmesi büyük önem taşımaktadır” dedi. 

“Mücadele için çok zamanımız kalmadı”

Bayraktar, belediyeler ve muhtarlıklara da önemli görevler düştüğünü belriterek “Evlerde, terk edilmiş binalarda, ahırlarda ve depolarda halk sağlığı ilaçlamaları ve mekanik yok etme yöntemlerinin uygulanması konusunda ise belediyelere ve muhtarlıklara büyük sorumluluk düşmektedir. Havaların ısınmasıyla bu zararlı tarım alanlarına yayılmaktadır. Çok zamanımız kalmadı, bu süreçte kışlak mücadelesini hızlandırmalıyız. Fındık başta olmak üzere, tüm bitkisel ürünlerimizin korunabilmesi için kahverengi kokarca ile topyekûn mücadele hız kesmeden devam etmelidir” ifadelerini kullandı.

Ekonomi