Bankalarda coşku 'tavan' yaptı

Yüksek enflasyon ortamında alternatifsiz yatırım aracı olarak gösterilen borsada, yükseliş sürüyor. BIST 100 günü yüzde 3,41 kazançla 5.391 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanış rekorunu yeniledi. Bankacılık endeksi haftanın ilk işlem gününde yüzde 10'a ulaşan prim yaparken, 7 banka hissesi 'tavan' fiyattan günü sonlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bankalarda coşku 'tavan' yaptı

Şebnem TURHAN

Küresel piyasalarda risk iştahı zayıf seyredenken içeride yüksek enflasyon nedeniyle alternatifsiz yatırım kanalı haline gelen Borsa İstanbul yükseliş coşkusunu sürdürüyor. Geçen haftadan bu yana bankacılık endeksi borsada öne çıkarken yüzde 10’a ulaşan yükselişiyle BİST100 endeksine de en çok katkıyı verdi.

Analistlerin hesaplamasına göre 12-16 Aralık haftasında 165 milyon dolarlık yabancı net takas artışı yaşayan 6 banka hissesi bugün de Borsa İstanbul’da yükselişin lokomotifi oldu. Bankacılık endeksi günü yüzde 9,83 BİST100 endeksi ise yüzde 3,41 yükselişle kapattı.

Garanti BBVA 31.62, İş Bankası 13.67, Şekerbank 3.52, Halkbank 15.66, Akbank 20.50, TSKB 5.50 ve Vakıfbank hisseleri fiyatı 13.77 liraya ulaşarak tavan yaptı. Piyasa analistleri geçen haftadan bu yana bankacılık hisselerine yoğun şekilde yabancı yatırımcı ve fon girişi olduğuna dikkat çekerek piyasanın son dönemdeki yükselişinde geride kalan bankaların ‘ucuz’ kaldığı beklentisiyle alımların hızlandığını belirtti.

Ancak piyasa analistleri yüksek enflasyon ve yatay seyreden kurlar nedeniyle dövizde ve mevduatta getiri bulamayan yatırımcıların katkısıyla rallisini sürdüren Borsa İstanbul’da bu fiyatların nereye kadar süreceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekerek sert yükseliş kadar sert geri çekilmelere karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Bir haftada yüzde 23,5 yükseldi

Merkez Bankası’nın makroihtiyati tedbirleriyle gelen menkul kıymet zorunluluğu konusunda piyasada tedirginlik oluştuğunu ancak bazı bankalar hariç bankalardan gelen açıklamaların aksi yönde olması nedeniyle bu tedirginliğin de azaldığını söyleyen analistler 4 özel bankanın haftalık takasında 116 milyon lot net yabancı girişi, 54 milyon lot ise fon girişi olduğunu vurguladı. Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti, Vakıfbank ve Halkbank’a geçen hafta 165 milyon dolarlık yabancı net alımı olduğunu vurgulayan analistler bugün de aynı hikayenin devam ettiğini ifade etti.

Borsa İstanbul BİST100 endeksinde de yüzde 3'ü aşan yükselişte Akbank'ın 19.90 puan, İş Bankası'nın 15.29 puan, Yapı Kredi Bankası'nın 11.4 puan, Garanti'nin 6.69 puan, Halkbank'ın 3.09, Vakıfbank'ın 3.18 puanlık katkısı oldu. 9 Aralık'tan bu yana bankacılık endeksindeki getiri de yüzde 23'ü aştı. Bu yıl yüzde 240,7 getiri sağlayan bankacılık endeksi geçen yıla göre ise yüzde 222,5 yukarıda bulunuyor. Bu ayki yükselişi yüzde 21,85 olan bankacılık endeksi 1 haftada ise yüzde 23,96 getiri sağladı.

UZMANLAR NASIL YORUMLUYOR?

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer bankacılık endeksinde yüzde 9’un üzerinde yükselişin haber bazlı bir yükseliş olmadığını söylemekte fayda olduğunu kaydederek getiri arayışına en iyi cevap veren mecranın Borsa İstanbul olmasının ilgiyi ve talebi canlı tuttuğunu vurguladı. Özer, “Bununla birlikte halka arzların giderek artan talebi, yatırımcı sayısının her hafta artması borsaya olan ilgiyi ispatlıyor. Enflasyonist ortam düşünüldüğünde borsa endeksi getiri bakımından rakipsiz tek yer. Hemen hemen tüm sektörlere ilgi oldukça canlı. Geçtiğimiz haftalarda madencilik, telekomünikasyon, ulaştırma gibi endekslere de ilgi oldukça yüksekti. Bankacılık endeksindeki alımlar genelde kamu bankaları üzerinden oluyor diyebiliriz. Ancak özel bankalara da bu alıma iştirak etmiş durumda. 9 Aralık haftasında yabancı yatırımcılardan yaklaşık 322 milyon dolar çıkış oldu ancak bu hafta Perşembe günü gelecek yabancı verilerine bakacağız. Yabancılarda son dönemde oluşan ilgi girişleri hızlandırmış olabilir. Neredeyse seçim ekonomisine girdik diyebiliriz. Dolayısıyla KGF beklentileri de bankacılık endeksinde yansıma bulmuş olabilir. Diğer yandan bankalar 3 çeyrek dönemde çok iyi karlar açıkladılar. KKM ve TÜFEX gelirleri bunda itici güç oldu diyebiliriz. Ancak son dönemde bankalara yönelik yapılan düzenlemeler, menkul kıymet tahsis zorunluluğu bankalar üzerinde baskı oluşturmuştu. Teknik olarak 4600 seviyesinin üzerine geçilmesi ivmelenmeyi hızlandırdı. 5100 üzerinde kaldığı sürece yükseliş hızının korunmasını beklemekteyiz” dedi.

"Fiyatlamaların ekonomik ve finansal dayanağı yok"

Fortuna Capital CEO'su Dr. Altuğ Özaslan, Borsa İstanbul'da bankacılık endeksinde temmuz ve ağustos ayındaki sert yükselişlerden sonra eylül ayında yaşanan ve sebebi malum olan sert satışlar sonrasında, ana endeks her ne kadar yükseliş trendine devam etmiş olsa da bankacılık endeksinin geride kaldığını söyledi. Özaslan şöyle konuştu: “Cuma gününden itibaren bu farkın kapandığını ve bankacılık endeksinin, ana endekse yakınsadığını görüyoruz. Bu hareketin piyasa psikolojisinden ve aradaki farkın kapanması çabasından başka bir sebebi bana göre yok, bankacılık sektörü hem kısa hem de orta vadede görünüm olarak negatif ama borsamızda fiyatlamalar rasyonel yatırım mantığıyla olmadığı için mevcut trend içerisinde bu tip bakış açıları ne yazık ki anlamını yitiriyor. BİST100 bana göre 5700 seviyesine doğru yükselişini devam ettirebilir ama sonrasında bir şekilde bir düzeltme yaşanmasını bekliyorum ki bu bence sağlıklı olanıdır. Sonrasında ise seçime kadar ki süreçte, mevcut siyasi ve ekonomik konjonktürün aynı kalması dahilinde, trendin devamını ve endeksin dolar bazında tarihi zirvesini yeniden görmesini bekliyorum. Ama hatırlatmam gerekir ki bu fiyatlamaların herhangi bir ekonomik ve finansal dayanağı yoktur, bu yüzden özellikle küçük yatırımcıların çok dikkatli olması ve riskleri ölçülü alması gerekmektedir.”

"Endekse yabancı ve fon girişi görüyoruz"

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, bankacılık endeksine geçen haftadan bu yana yoğun şekilde yabancı yatırımcı ve fon girişi olduğunu belirterek “Bankaların ucuzluk hikayesi de devam ediyor. Öte yandan menkul kıymet alım zorunluluğuna ilişkin piyasada olan tedirginlik aşılmış gibi. Bu da bankacılık endeksine ilgiyi artırdı. 2022’de ulaştırma ve enerji hisseleri çok önde gitti önümüzdeki yıl da resesyon baskılarının devam edecek olmasıyla hizmetler ekonomisi tarafı ağırlıklı fiyatlamalar oluşabilir borsada. İletişim ve sigorta tarafı çok baskılanmıştı onlar topa girebilir. Aslında borsada yükselişte birinci koşul tasarruf sahiplerinin alternatifsizliği ve artan enflasyon. Üçüncü çeyrekte şirket karlılıklarında enflasyonun etkisini çok görmüştük. Son çeyrekte ise karlılıklarda baz etkisini takip etmeye başlayacağız. Bir yılda 3 katından fazla primlenen rallinin 2023 senesinde devamı zor. Hisse bazlı getiriler önemli olacak ve hisse senedi seçerken çok daha dikkatli olunacak. Rekor negatif reel faiz bölgesindeyiz, bu 2023’te sürdürülecek mi sürdürülmeyecek mi ana soru bu olacak. Ve önümüzdeki aylarda da fiyatlamalar buna yönelik olarak değişecek. Borsaya hem KKM’den hem de kriptodan geçiş var. Borsaya geçişler sürecek hızlanacak diye öngörüyorum” dedi.  

"Bankacılık endeksi için temkinli olunmalı"

Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya da 2022 Temmuz ortasında 1900 seviyelerinden başlayan bankacılık endeksi rallisinin eylül ortasında 5100 direnç seviyesinden çok sert geri çekildiğini hatırlattı. Kaya, şunları söyledi: “Geçen haftanın son işlem seviyesi olan 5100 seviyesini test eden ancak geçemeyen bankacılık endeksi yeni haftaya bu seviyeyi geçerek başladı. Kamu bankalarındaki yükseliş bu yönde ciddi bir katkı sağlarken hareketin devamı için 5100 seviyenin üzerinde kalması teknik olarak önemli. Böyle bir durumda 5700 seviyeleri hedeflenebilir. 2022’de her çeyrek çok iyi kâr getiren ve çarpanlarına bağlı olarak oldukça geride kalan bankacılık endeksinin son çeyrekte de güzel kârlar açıklamasını bekleyebiliriz. Ancak enflasyon muhasebesini kullandığımız zaman mevcut kârların gerçekçi olmadığını görüyoruz. Hem BIST100’ün bulunduğu seviye hem de kısa vadede çok primlenen bankacılık endeksi için temkinli olmak gerekiyor. Bilhassa kamu bankalarındaki yükselişe bağlı dalga boyları çok yüksek. Gelebilecek bir düzeltmede de dalga boyları yüksek olacaktır.”

1.2 milyon yeni yatırımcı geldi

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri 16 Aralık itibariyle hisse senedi yatırımcı sayısının 3 milyon 570 bin 178 kişiye ulaştığını ortaya koyuyor. Yılbaşına göre 1 milyon 202 bin 226 yeni yatırımcı pay piyasalarına yatırım yaparken yılbaşından bu yana yatırımcı sayısındaki artış yüzde 50,8’i buldu. Kasım ayı sonunda pay piyasalarındaki toplam yatırımcı sayısı 3 milyon 327 bin 307 kişi idi. Yine 16 günde 242 bin 871 yeni yatırımcının hisse senedi piyasalarında yatırım yapmaya başladığı görülüyor. Yine MKK verilerine göre 5.93 trilyon liralık kayden saklanan menkul kıymet toplam değerine ulaşılırken aybaşında 2 Aralık itibariyle bu rakam 5.63 trilyon lira seviyesindeydi. 2 Aralık haftasında pay senedi piyasalarında toplam yatırımcı sayısı da 3 milyon 514 bin 391 kişi idi.