Algoritmik sağırlık yayılıyor
YZ çağında “duymak” iletişim değildir. Algoritmik sağırlığı yenmenin yolu, bağlamı anlamaktan geçer. Dinlenmeyen sözü kimse hatırlamaz. Söz konusu sağırlık artık tıbbi değil; dijital…
Bugünlerde çoğu kişi, “beni kimse anlamıyor” diye yakınıyor. Aynı dili konuştuğumuz hâlde neden bu kadar az anlaşılıyor, hiç düşündünüz mü? Cümlelerimizi insanlar kadar makineler de okuyor. Ama ne insanlar ne sistemler bizi gerçekten anlıyor. Çünkü çağın görünmeyen salgını: algoritmik sağırlık…
Sistemler sesimizi alıyor, veriye çeviriyor, yanıt üretiyor ama ne söylediğimizi değil, neye benzediğini yorumluyor. İnsan da öyle: duyar gibi yapıyor ama işitmiyor. Cevap yerini otomatik tepkilere bırakıyor. Karşındaki sözüne değil, tahmin ettiği kalıba tepki veriyor: Protokolleşmiş diyalog.
ANLAŞILMADAN ÖNCE ANLAMAK GEREKİR
Bazı şeyleri anlatmak zor… Hele ki artık anlamaya değil, etiketlemeye şartlandığımız bir çağdaysak… Bugün birçok insanın asıl derdi konuşulmamak değil, konuşmasının anlamlandırılamaması. Tıpkı YZ sistemlerinde olduğu gibi; cümle doğru ama bağlam eksik. Bu yüzden “algoritmik sağırlık” diyoruz.
İçten gelen bir “iyiyim” ifadesi bile, sistem için düz metin. Karşındaki seni modellemiyor, sadece seni sınıflıyor. YZ çağında artık ses var ama yankı yok. Dinlemek yerine tahmin ediyoruz. Duyuyoruz ama anlamıyoruz. Çünkü kodlar konuşmayı öğrendi ama suskunluğu okumayı öğrenemedi.
2 SORU 2 CEVAP / Stratejiye dair…
Algoritmalar duyar ama anlar mı?
Algoritmalar duyar. Hatta kusursuzca kaydeder. Ama bağlamı, niyeti, alt metni algılayamaz. Göz teması, ses tonundaki çatlak, nefesin ritmi… Bunları veri sanmaz. Oysa gerçek iletişim, tam da buralarda kurulur. İnsan da neredeyse öyle... Otomatik cevaplarla yaşıyoruz. Anlamı kaybettik.
Nitelikli iletişim çözümü nedir?
“Bağlam katmanı” oluşturmaktır. Sadece ne söylendiğini değil, neden söylendiğini anlamaya çalışmak. Gerek insani iletişimde gerekse YZ tasarımında anlamı merkeze almak. Dinlemeden anlaşılmayı beklemek, susmaya mahkûm eder. En değerli meziyeti; pür dikkat dinleyebilmek…
NOT/DUYMAK BAŞKA, ANLAŞILMAK BAŞKA
Konuştuğumuz hâlde iletişim kuramıyoruz çünkü hepimiz kendi algoritmalarımıza gömülmüş durumdayız. Sosyal medya bunu hızlandırıyor, yapay zekâ pekiştiriyor. Karşımızdaki bizi dinlemiyor, sadece tepki veriyor. Bu iletişim değil; tepkisel senaryo yürütmesi. Anlatamayan susuyor.
YZ LÜGATI
Algoritmik Sağırlık; Veriyi işleyen ama anlamı, niyeti ve duyguyu algılayamayan dijital iletişim biçimi
Protokolleşmiş Konuşma; Gerçek bağlamdan kopmuş, sadece kalıp yanıtlarla yüzeysel iletişim
Bağlam Katmanı; Yalnız söylenen değil, neden ve nasıl söylendiğini dikkate alan yorumlama düzeyi
Dijital Yankı Boşluğu; Sözün anlamını bulmadan tekrarlanana ve cevapsız kalan etkileşim ortamı
Tepkisel Senaryo Yürütmesi; Karşıdakinin ne dediğine bakmadan, önceden kurgulanmış yanıtlama
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.