Devlet büyüyecek
Türkiye İş Kurumu’na (İŞ- KUR) göre, yılın ilk altı ayında 717 bin kişi işsizlik ödeneğine başvurdu. Bu sayının 160 binini, 25-29 yaş arası gençler oluşturuyor. Başvuranlar arasında; üniversite mezunu 90 bin kişi, yüksek lisans mezunu 6 bin kişi, doktora derecesine sahip 205 kişi bulunuyor. İşsizlik ödeneği alabilen kişi sayısının 347 bin olduğu görülüyor. Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 31 gibi yüksek bir oran olduğunu belirteyim.
Konuya tek açıdan bakıp, ‘‘İki yıldır sıkı para politikası uygulanıyor. Bırakın istihdam yaratmayı, reel sektör işten çıkarıyor. Finansman koşulları rahatladığında, sorun çözülecektir’’ yorumu yapılabilir. Orta-uzun vadede, işsizlik probleminin dünyada kronikleşebileceğini düşünüyorum. Verimliliği artırmaya başlayan yapay zekâ çağının başındayız. Bu teknoloji, başta hizmet sektörü üzerinde, benzersiz bir deflasyonist baskı yaratabilir. Sadece hizmet sektöründe değil, mal fiyatlarında da deflasyon yaşanabilir. Minimum insan girdisiyle, seri üretim yapacak karanlık fabrikalar, madenler, çiftlikler bizi bekliyor. Bu gelişmeler, üretim maliyetlerinde sert düşüşlere, fiziksel mallarda bolluğa yol açacaktır.
Muazzam verimlilikten kaynaklanacak arz bolluğu ve istihdam kaybı nedeniyle, daha çok insan sosyal yardıma ihtiyaç duyabilir. Çünkü bu ürünlerin de tüketilmesi gerekiyor. Devletler büyümeye mecbur kalabilirler. Bu sistemin kendi başarısı altında ezilmemesi için, devlet destekleri işlevsel bir zorunluluk hâline gelebilir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.