Festivaller ve şehirler
Festival kelimesi Latince “festum” kelimesinden türemiştir ve “şölen” anlamına gelmektedir. 19ncu yüzyıldan bu yana bugünkü anlamına evrilmiş olup “bir dizi gösteri” olarak kullanılmaktadır. Bir toplum tarafından toplumun karakteristik özelliklerini, inançlarını ve kültürel ögelerini kutlama, anma etkinliği olarak tanımlanmaktadır. İnanç ve folklörün yanında en belirgin festival nedeni olarak tarımsal çıktı kabul edilmektedir. Özellikle hasat zamanları birçok festivalin ana nedeni olmaktadır.
Festivaller aşağıda belirtilen dört ana grupta derlenmektedir:
►Din/İnanç: Hindistan’ın kutsal kabul edilen Ganj Nehri kıyısında yer alan Varanasi şehrinde her yıl yaklaşık 14 festival düzenlenmektedir ve bu festivallere milyonlarca kişi katılmaktadır.
►Sanat: Güzel sanatların her kolu bir festival nedeni olabilmektedir. Bu etkinliklerin en ünlülerinden Venedik Bienali her yıl 250 bin ziyaretçi cezbetmektedir.
►Yiyecek/İçecek: Her yıl Almanya’nin Münih şehrinde 420 bin metrekarelik bir alanda düzenlenen bira festivaline 7 milyon kişi katılmaktadır.
►Mevsim/Hasat: Bali (Endonezya) pirinç hasatı, Madeira (Portekiz) çiçek mevsimi, Chanthaburi (Tayland) meyve hasatı önemli festivaller arasında sayılmaktadır.
Toplumun gelenek ve göreneklerinin sergilendiği festivaller de önemli yer tutmaktadır. Her yıl 2 Kasım günü Mexico City’de kutlanan “Ölüler Günü Festivali” milyonlarca yabancı ziyaretçi cezbetmektedir. Yılın neredeyse 300 gününü yağmurlu geçiren Norveç’in Bergen şehrinde bu doğal özellik bir festival ile kutlanmaktadır.
Festivaller şehirler için önemli bir sosyo-ekonomik gelişme fırsatı oluşturmaktadır. Şehir sakinlerinin aidiyet duygusu ile işbirliği isteğini artıran festivaller güçlü bir ziyaret nedeni oluştururken toplumun sahip olduğu değerleri sergileme ve tanıtma fırsatı da doğmaktadır. Şehir yönetimlerinin festivalleri bir yeniden değerlendirme, tekrar canlandırma ve başka bir amaca uygun hale getirme olarak ele alıp yönetmesi halinde şehirlerin kazancı büyük olacaktır.
Başka zamanlarda sonsuz tartışmalar ve bürokrasinin çarkları arasında kaybolup giden zamana karşın, her yıl belli bir takvim doğrultusunda düzenlenecek bir festival belli konularda hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmeyi gerektirecektir. Etrafında toplanılacak bir ilgi merkezi oluşturacak, kesin bir tarihe bağlı yapılacaklar listesi doğrultusunda faaliyetler sürdürülecek ve belki de başka zaman olsa bir türlü sonlanmayacak bazı alt ve üst yapı işleri zamanında bitirilecektir. Her yıl bir başarı hikâyesi yeniden yazılacak ve şehirli bundan hep birlikte gurur duyacaktır. Şehirlere önemli katkısı olan festivaller açısından ülkemiz ne yazık ki yeterince zengin değildir. Sahip olunan onca değere, kültürel fırsata, yiyecek ve içeceğe rağmen yeterince yabancı ziyaretçi cezbeden festival sayısı henüz doyurucu değildir. Şehir yönetimlerinin özenli bir şekilde ve eşsiz-rakipsiz özellikte festival nedeni oluşturması için çalışması beklenmelidir.
Haftanın Kasabası: MENTON, FRANSA
MENTON, Fransa’nın Akdeniz sahilinde İtalya sınırına yakın bir bölgede yer alan 28 bin nüfuslu bir kasabadır. Limonu ile ünlü bu kasabada 15 bin limon ağacı bulunmakta ve yılda 200 ton ürün elde edilmektedir.
Özelliklerini saya saya bitiremedikleri bu ürünlerini taçlandırmak için her yıl bir limon festivali düzenlemektedirler. Önümüzdeki yıl 88. kez düzenlenecek olan “Menton Limon Festivali" 250 bin ziyaretçi cezbetmektedir. Festival için 180 ton narenciye kullanılmaktadır. İlk kez 1928 yılında bir otel işletmecisinin otel bahçesinde narenciye ve çiçek sergilemesiyle başlayan festival şubat ortasından mart başına kadar sürmektedir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.