Memlekette bir de ‘aylaklık salgını’ mı var?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ocak 2020 dönemi işgücü hesaplarına göre, memlekette yeni bir salgınımız daha var: Aylaklık salgını.
TÜİK’in hesabına göre 15 yaş ve üzerindeki kurumsal olmayan nüfus bir yılda 998 bin kişi artmış. Bir işte çalışmadığı halde iş aramayıp boşta gezenlerin sayısı ise 1 milyon 194 bin kişi birden artmış. Yani aylak sayısındaki artış, nüfus artışından yüzde 20 daha fazla.
Boşta gezer sayısındaki yıllık artış ilk defa 1 milyonun üzerine çıkmış. Geçmişle karşılaştırınca ortada tam bir “aylaklık patlaması” olduğuna inanmak gerekiyor. Çünkü bu artış 2019’da 270 bin, 2018’de 87 bin, 2017’de ise sadece 33 bin.
Boşta gezenler içinde daha önce hiç işte çalışmamış olanların sayısı, mevcut serinin kapsadığı 2014 ve sonrası dönemde, önceki 5 yılın tamamında ciddi ölçüde düşüş göstermiş. 2020 Ocak döneminde ise garip bir şekilde 885 bin kişi birden artmış.
Aylakların eğitim durumuna bakınca bir garip durumla daha karşılaşıyoruz. Boşta gezer sayısındaki 1 milyon 194 bin artışın 454 bin ile yüzde 38’i yüksek öğrenim mezunu. Bunun da yüzde 62’si 20-34 yaş arası gençlerden oluşuyor.
Yüksek öğrenimli boşta gezerlerin toplam sayısı 2 milyon 452 bin. Bunların da yaklaşık yüzde 45’i 20- 34 yaş arası gençlerden oluşuyor.
Onca çaba ve külfet ile diplomayı aldıktan sonra bu kadar çok gencin iş aramayıp evde oturmayı tercih etmelerini ve sayının böyle hızlı artmasını izah etmek zor.
İşgücü harici nüfus hesabındaki bu vaziyet, TÜİK’in işsizlik hesaplarının sağlığına ilişkin kaygı ve tartışmaların sürmesine yol açacak
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.