Nasıl ekip yönetilmez?
Senelerdir raflarda etkin yönetim kitapları görürüz. Çoğu ‘nasıl daha iyi yönetici olacağımızın’ reçetesini bize sunar. Keşke iş bu kadar kolay olsa! Gelin biz de konuya farklı bir taraftan yaklaşalım; ne yapılmaması gerektiğini konuşalım. Belki tanıdık gelen yanlışlarımız çıkar!
İş hayatındaki sıkça rastladığım on örnek aşağıda. Lütfen siz de eklemelerinizi yazın.
BİR: TANIMAMAK
Ekibinizdeki kişileri insan olarak tanımamak hem onlarla bağ kurmanızı engeller hem de potansiyellerini anlamanızı imkansız kılar. İlk düğmeyi yanlış iliklemek, tıpkı yığınağını eksik yapan bir ordu gibi, ağır bir bedel ödemenize yol açar. Hele de uzaktan çalışmanın iyice önem kazandığı günümüzde ekstra önem vermemiz gereken bir husus.
İKİ: DİNLEMEMEK
Muhtelif ülkelerde iş yaptığım şirketlerde bunun farklı türlerini gördüm: ekibine hiç fikir sormayanlar, sorup da dinlemeyenler, dinleyip de umursamayanlar vb. Dalgalanmaların iyice arttığı ve belirsizliklerin adeta norm haline geldiği günümüzde, gerçek anlamda iyi bir dinleyici olmak bir yönetici için ‘olmazsa olmaz’.
ÜÇ: GÜVENMEMEK
Sıkça rastlanan bu konu, hızla çift yönlü hale gelebilecek bir risk. Kendilerine güvenilmediğini hisseden çalışanların yöneticilerine ve şirketlerine güvenlerinin azalması an meselesidir. Unutmayalım motivasyon içeriden açılan bir kapıdır – çalıştığı yere güvenmeyen kişiler kapasitelerinin çok azını kullanabilirler.
DÖRT: MİKRO-YÖNETİM
İlk üç maddenin kaçınılmaz sonucu. Bunu yapan yönetici detaylarda boğulur ve gerçekten zaman ayırması gereken konularda geride kalır. Unutmayalım, elimizdeki yegane mutlak kısıt zamanımız.
BEŞ: HEDEFSİZLİK
Net hedef koymuyorsanız tüm strateji çalışmalarını ve performans ölçüm sistemlerini hemen çöpe atabilirsiniz. Gerek yok.
ALTI: SORUNLARI ÇÖZMEMEK
Süleyman Demirel’in ‘meseleleri mesele etmezseniz mesele kalmaz’ sözü siyaset için geçerli mi bilemem ama iş dünyası için pek uygun değil. Zor meseleleri devekuşu gibi görmezden gelmenin maliyeti, hissedarlar ve tüm paydaşlar için ağır olur.
YEDİ: ADALETSİZLİK
Gözde çalışanların öne çıkarılmasından başarının takdir edilmemesine, performansı kötü elemanların sistemde tutulmasından değerleri ihlal edenlere istisna tanınmasına uzanan geniş bir alan. Buradaki on maddeden belki de en kritik olanı. Zira çadırı ayakta tutan direği sarsan bir risk. Şirketinizde bu durum varsa hemen müdahale edin derim.
SEKİZ: SAHİP ÇIKMAMAK
Başarıyı ekibine, sorunları kendisine mal etmek liderliğin şanındandır. Maalesef pek çok firmada tam aksini gözlemledim, yetkim olan yerlerde de bu tip yöneticileri tereddütsüz tasfiye ettim. Size de öneririm.
DOKUZ: ÖZDE DEĞİL SÖZDE KALMAK
Her şirketin büyük prensipleri ve değerleri var. Maharet bunları özde benimsemek. Ziya Paşa’nın meşhur sözü gibi: ‘ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz’.
ON: KORKU İMPARATORLUĞU
Yukarıdaki hataları yapan yönetimler ister istemez korkuyla idareye başvururlar. Kaçınılmaz sonu başarısızlıktır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.