TCMB altın alıyor
Borsa endekslerindeki rekor seviyeler, gümrük vergisi oranlarındaki belirsizlik, Trump yönetiminin göçmenler konusundaki uygulamaları ve yeni bütçe paketi gibi unsurlar, kısa vadede enflasyonda yukarı yönlü riskler oluşturabilir. Zaten Fed de bu endişeyi taşıdığından, faiz indirimine sıcak bakmıyor. Enflasyonist dönemlerde altının ons fiyatının her zaman yükseleceği görüşü, artık dil pelesengi olmuştur. Ancak durum sanıldığı gibi değildir.
Altın standardı sisteminin resmi olarak sona erdiği 1973’e kadar altın fiyatı 35 dolardı. Ondan sonra piyasa koşullarına göre belirlendi. Geçen 52 yıla bakınca, enflasyon ve dezenflasyon olgularıyla fiyat arasında direkt bir ilişki görmüyorum. Enflasyonun arttığı zaman dilimlerinde, altın fiyatı düşebiliyor. Dezenflasyon ortamında fiyat yükselebiliyor. Yani ezberleri sorgulamak gerekiyor.
Fiyat nisanda 3.500 doları gördükten sonra, mayısta 3.120 dolara geriledi. Son iki aydır bir bant içinde hareket ediyor. İsrail ile İran arasında savaş başlayınca sert bir yükseliş beklenirken,150 dolarlık düşüş yaşandı. Farklı göstergeleri izlemek lazım. Örneğin dünya piyasalarındaki kalabalık pozisyonlar incelenirse, en büyük yığılmanın dört aydır altın tarafında olduğu görülür. Spekülatör pozisyonlarının yanı sıra, merkez bankalarının portföy ayarlamaları da kritiktir. Bu kurumların altın iştahı devam ediyor. TCMB en fazla alım yapanlar arasındadır. Kurum yılbaşından beri 15 tonun üzerinde altın aldı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.