Meta, yüksek riskli yapay zeka sistemlerini sınırlayabilir
Meta, yapay zekâ teknolojisini geniş çapta erişime açmayı savunukren, siber saldırılar ve biyolojik tehditler gibi riskler taşıyan sistemleri kamuya açık şekilde paylaşmayabileceğini açıkladı.
WhatsApp, Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta’nın İleri Düzey Yapay Zekâ Çerçevesi (Frontier AI Framework) adlı yeni belgesine göre, şirket bazı senaryolarda yüksek yetenekli yapay zekâ sistemlerini oluşturduğu riskler nedeniyle paylaşmayabilir. Bu ay Fransa’daki Yapay Zekâ Eylem Zirvesi öncesinde yayımlanan bu çerçevede Meta, "yüksek riskli" ve "kritik riskli" olmak üzere iki ayrı yapay zekâ grubunun tanımını yapıyor.
Yüksek riskli sistemler belirli önlemlerle güvenli hâle getirilebiliyorken, kritik riskli sistemler ‘felaketle sonuçlanabilecek tehlikeler barındırdığı için’ Meta, bu tür sistemlerin gelişimini durduracağını ve güvenlik önlemlerini artıracağını açıkladı.
Meta’nın belirttiğine göre, özellikle ileri düzey siber saldırıları gerçekleştirebilecek veya yüksek etkili biyolojik silahların yayılmasına neden olabilecek yapay zekâ sistemleri kritik risk taşıyor. Şirket, sistemlerin tehlike düzeyini belirlemek için iç ve dış uzmanların görüşlerini dikkate aldığını belirtirken, yapay zekâ güvenliğinin kesin bir ölçüm standardına sahip olmadığını da kabul ediyor.
Öte yandan Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg Facebook üzerinden 2025 yılında yapay zekanın gelişimine yönelik beklentilerini aktardığı değerlendirmede yapay zekâ sistemlerinin açık kaynaklı olması gerektiğini savundu. Meta da, yapay zekâ teknolojisini geniş çapta erişime açma stratejisini benimsediğini vurgulasa da, uzmanlara göre bu tamamen açık kaynaklı bir sistemle ilerleyecekleri anlamına gelmiyor. Şirketin Llama adını taşıyan yapay zekâ modellerinin en az bir ABD karşıtı aktör tarafından bir savunma sohbet botu geliştirmek için kullanıldığı da daha önce tespit edilmişti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.