Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına tepki göstermişti! Fındıklı Belediye Başkanı’na soruşturma açıldı
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu hakkında, gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanmasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeniyle “devleti aşağılama” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
Haber Merkezi |Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu hakkında, “devleti aşağılama” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.
Soruşturmanın gerekçesi olarak, Çervatoğlu’nun sosyal medya paylaşımında yer alan, “Kendinden olmayan herkese savaş açan, farklı ses ve sözlere tahammülü olmayan bir diktatörlükle karşı karşıyayız. Anadolu’da zalimler için kullanılan bir söz vardır: ‘Zulmün artsın ki tez zeval bulasın.’ Bu karanlığı elbet aşacağız” ifadeleri gösterildi.
Çervatoğlu, söz konusu paylaşımı gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklanmasının ardından X üzerinden yaptı.
Söz konusu paylaşımın ardından Rize Pazar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Çervatoğlu hakkında “Cumhurbaşkanı’na tehdit” iddiası ile başlayan süreç kapsamında “devleti aşağılama suçu” gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Çervatoğlu, ifade sonrası sosyal medya hesabından yeni bir paylaşım yaparak, şu ifadelere yer verdi:
“‘Devleti aşağılama suçu’ iddiasıyla çağrıldığım Pazar Adliyesi’nde, Avukatımız Eray Güven ile savcılığa ifademizi verdik. Bu devlet, bu memleket bizim. Hepimizin. Sadece birilerinin olmasın diye mücadele etmeye devam edeceğiz. Tweette yer alan ifadeler, toplumsal ve siyasal bir eleştiriyi içermektedir. Bu açıklama, Anayasa’nın 26. maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğü kapsamında yapılmıştır. Gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklandığı haberine istinaden, ülkedeki düşünce ve basın özgürlüğü adına duyulan kaygı dile getirilmiştir. Bu, demokratik bir toplumda doğal ve meşru bir tepkidir. Kamu görevlisi olarak halkın vicdanını yansıtan bir duruştur.
"Düşünce özgürlüğü kapsamında bir açıklamadır"
‘Diktatörlük’ kavramı, genel bir siyasal sistem eleştirisidir ve dünya genelinde sıkça kullanılan bir söylemdir. Bu, kişileri hedef alan bir hakaret değil, yönetime dair soyut bir nitelendirmedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre de siyasetçiler, gazeteciler ve kamuoyuna mal olmuş kişiler daha geniş çerçevede eleştirilebilir. Bu bağlamda tweet, herhangi bir suça teşvik içermeyen, düşünce özgürlüğü kapsamında bir açıklamadır.”