Küresel piyasalarda jeopolitik riskler hafiflerken, ticaret anlaşmalarına ilişkin umutlar ve FED faiz indirimi beklentilerine yönelik haber akışının gündemde kalmaya devam ettiğini takip ediyoruz. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi Nisan ayındaki dip seviyelerinden bu yana, yüzde 25 civarı artışla yeni rekor seviyeleri test ediyor.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in enflasyon geriledikçe tüm vadelerde faizlerin düşeceğine dair açıklamaları ve Trump’ın vergi tasarısının 4 Temmuz’a yetişip yetişmeyeceği tartışılırken, Trump 9 Temmuz’da devreye alınması planlanan yüksek oranlı gümrük tarifelerinde bir erteleme düşünmediğine de işaret ediyor. Gümrük vergisini yükseltme tehdidinde bulunduğu ülkelere anlaşma sağlamak için 9 Temmuz'a kadar süre tanıyan Trump, görüşmeler için süreyi uzatmayı düşünmediğini söyleyerek Japonya ile anlaşmaya varılmayacağı şüphesinin güçlenmesine neden oldu. Kısa vadede İran-İsrail ateşkesi piyasaları desteklese de dünya, Orta Doğu'daki durumla meşgulken, başka riskler gündemin ön sıralarına gelmeye başlıyor. 7 Temmuz'da yeniden ABD-AB ve Ağustos ayındaki ABD-Çin ticaret görüşmeleri veya ticaret savaşları, ki bunlarda barıştan ziyade ateşkesler gördük, piyasalarda volatilite yaratmaya aday gibi görünüyor.
Makro tarafta ise piyasalar, ABD’de bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini bekliyor. ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ile 15 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verileri tarifelerin ekonomiye etkisi ve FED’in önümüzdeki dönemde izleyeceği politika açısından faiz indirim tartışmalarının yoğunlaştığı günlerde önemli birer gösterge olabilir. Geçen hafta FED’den gelen bazı açıklamalar ve bazı zayıf verilerin de desteğiyle piyasada bu yıl için faiz indirimi beklentilerinin canlandığını takip ettik.
FED üyelerinin büyük bölümü son açıklamalarında her ne kadar Temmuz ayında indirime sıcak bakmadıklarını belirtse de piyasada bu yıl faiz indirimi beklentilerinin canlandığını takip ettik. FED guvernörleri Christopher Waller ve Michelle Bowman, enflasyonun kontrol altında kalması halinde FED’in 29-30 Temmuz toplantısında faiz indirimine açık olacaklarını işaret ederek dikkatleri üzerine çekerken, FED Başkanı Powell, New York FED Başkanı John Williams ve San Francisco FED Başkanı Mary Daly dahil olmak üzere çok sayıda politika yapıcı ise bu fikre karşı temkinli kaldı. Bekle gör duruşunu koruyan FED Başkanı Powell’ın bu haftaki açıklamalarında, “tarifeler olmasaydı bu yıl daha fazla faiz indirirdik” ifadesi öne çıkarken, Temmuz ayında faiz indirim ihtimalini dışlamadığını da takip ettik.
Bu doğrultuda FED’in faiz patikasına yönelik sinyaller arayan piyasalarda, bu hafta ABD’de tarım dışı istihdam verisi odak noktasında olacak. Haziran ayı tarım dışı istihdamda 110.000 artış kaydedileceği ve işsizliğin yüzde 4.2’den yüzde 4.3’e yükseleceği bekleniyor. Bu oran Mayıs ayında, 140.000’di. Enflasyon sinyali aradığımız ortalama kazançlarda ise yüzde 0.3 artış bekleniyor Mayıs’taki artış ise yüzde 0.4 olmuştu. Piyasa FED'in bu ayki politika toplantısında faiz indirimine yüzde 20 civarı olasılık verirken yıl sonuna kadar da toplam 64 baz puan civarı indirim fiyatlıyor. İstihdam artışında çok zayıf rakamların büyüme endişelerini gündeme getirebileceğini düşünüyoruz. Piyasalar için en olumlu sonuç beklentiye yakın ve üzerinde rakamlar olabilir. Ancak ABD ekonomisinde henüz ticaret savaşlarının etkisinin verilerde kendini yavaş yavaş önümüzdeki haftalarda gösterebileceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda da FED’in faiz indirimi konusunda sabırlı davranma olasılığının güçlü olduğunu kanaatindeyiz.