Kocaeli, 30,7 milyar dolarla ihracatta ikinci sırada yer aldı

Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den

Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz günlerde illere göre ihracat rakamlarını paylaştı. Bu kapsamda Bakanlık, uzun süredir ihracatçılar arasında konuşulan, gümrük müşavirliklerinde, ticaret ve sanayi odalarında ve ihracatçı birliklerinde tartışılan bir konuya açıklık getirecek yeni bir veri bilgisini açıkladı. Bu yeni veri bilgisi, firmaların ihracat verilerini merkez adreslerine göre değil, faaliyette bulunulan illere göre derliyor. 2023 yılında faaliyet illerine göre ihracatta Kocaeli, yüzde 0,3 artış ve 30 milyar 717 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. Kocaeli’nin ihracatta ikinci sırada yer alması bölge için memnuniyetle karşılandı.

Daha önceki yıllarda TÜİK illere göre dış ticaret istatistiklerinde, firmaların merkez adresleri için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sicil kayıtlarını esas alıyordu. Yani merkez adresi İstanbul’da olan, üretim yeri Kocaeli’de bulunan ihracatını Kocaeli’den gerçekleştiren firmaların rakamları, İstanbul rakamı olarak açıklanıyordu. İllerde yapılan üretim ve ihracat verileri de İstanbul’a ya da firmanın sicil kaydının bulunduğu diğer illere kayıyordu. Sanayi odaları ve başkanları her fırsatta ilgili merciler nezdinde sürekli dile getirilen ihracat rakamları açıklanan resmi verilerin sağlıklı olmaması halinde devletin vereceği teşviklerin ve yönlendirmelerin de birebir örtüşmeyeceğini belirtiyorlardı. Bu kapsamda ihracat istatistiklerinin, firmaların üretim yerlerine göre açıklanması odalar ve başkanları tarafından sevinçle karşılanarak memnuniyet verici olduğu ifade edildi.

Kocaeli en fazla ihracatı; motorlu kara taşıtları faslı (10 milyar 328 milyon dolar) ile yapmış olup, bu faslı sırasıyla mineral yakıtlar, mineral yağlar faslı (3 milyar 901 milyon dolar) ve elektrikli makina ve cihazlar faslı (2 milyar 104 milyon dolar) takip ediyor. Bu istatistiklerin; alt kırılımlarda detaylı analize imkân vermesinin yanı sıra il bazlı politikaların veriye dayalı olarak belirlenmesine de önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz.

Yeni veriye göre illerin ihracat sıralamasındaki yeri de değişiyor. Adrese göre veri faaliyette bulunulan ile revize edilince Kocaeli, İzmir, Bursa, Mersin Tekirdağ gibi illerin ihracatı yükselirken, İstanbul, Ankara, gibi illerin ihracat verisi düşüyor.

Adrese göre ihracat verileri çok önemli nedeni ise illerin gerçek durumunu ve potansiyelini görmek bu verinin en önemli kuralı. Bunun yanında ihracat desteklerini, yatırım teşviklerini daha iyi yönlendirebilme, yeni organize sanayi bölgeleri kuruluşunu planlama gibi kolaylıklar sunacak.

Tüm yazılarını göster