KSO Başkanı Zeytinoğlu dış ticaret ve enflasyon verisini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, geçici dış ticaret ve enflasyon verileri ile ilgili açıklamada bulundu. Zeytinoğlu, tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerekildiğini belirtti.

Haber Merkezi |

EKONOMİ / KOCAELİ

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Nisan ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.1 artarak 19 milyar 271 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayı ihracatımızda, AB’deki durgunluğa rağmen görülen bu sınırlı artışta, geçen yıla göre daha uzun olan bayram tatilinin olumsuz etkisi olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki aylarda ise pazar şartlarının desteği ve özellikle de Yakın ve Orta Doğu’ya olan ihracatımızdaki artışların yansımalarıyla beraber ihracattaki artış trendinin hızlanmasını bekliyoruz” dedi. Zeytinoğlu, en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkenin sırasıyla Almanya, ABD, İngiltere, İtalya ve Irak olduğunu söyledi.

Nisan ayında ithalat ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 arttı

Nisan ayı ithalatına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu “Nisan ayında ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 artarak 29 milyar 171 milyon dolar olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda; yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 3.5’luk, hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 0.9’luk gerileme ve tüketim malları ithalatında yüzde 34.1 oranında artış var. Yatırıma yönelik artışları olumlu değerlendirirken, tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Enflasyonun sonbahara doğru inişe geçecek

Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı enflasyon oranlarına ilişkin açıklamasında, “Nisan ayında TÜFE aylık yüzde 3.18 artarak yıllık yüzde 69.80’e, ÜFE ise aylık yüzde 3.60 artarak yıllık yüzde 55.66’ya yükseldi. Beklentilere paralel olarak, enflasyondaki yükseliş eğiliminin Nisan ayında devam ettiğini görüyoruz. Mayıs ayı enflasyonunun da baz etkisiyle yüksek geleceğini bununla birlikte Temmuz-Ağustos aylarında tersine baz etkisiyle beraber enflasyonun sonbahara doğru inişe geçeceğini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Şehit Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala son yolculuğuna uğurlandı İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz’dan 'Gazze' tehdidi Amasya’da Kral Et Entegre tesisinde hayvana vahşette karar çıktı İmzayı attı: Alex De Souza resmen Antalyaspor'da Bakan Tunç açıkladı: Tutuklulara 19 Mayıs'ta açık görüş izni F1 efsanesi 10 yıldır komada, ailesi tedavisi için saatlerini bile sattı