MÜSİAD SAMEKS, referans değeri üzerindeki seyrini sürdürdü

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), kasımda önceki aya göre 0,8 puan artarak, 51,6 puan oldu. Böylece endeks, referans değeri üzerindeki seyrini sürdürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MÜSİAD SAMEKS, referans değeri üzerindeki seyrini sürdürdü

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi’nin (SAMEKS) 2023 yılı Kasım ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, kasım ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,8 puan artış kaydetti ve 51,6 puanla 50,0 olarak kabul edilen referans değeri üzerindeki seyrini sürdürdü.

Bu dönemde Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, önceki aya göre 1,4 puan artışla 52,2 seviyesinde gerçekleşirken, Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi de önceki aya göre 0,8 puan artış kaydederek 51,3 seviyesine yükseldi.

Sanayi sektöründe yeni siparişlerdeki artışa bağlı olarak belirgin bir toparlanma kaydedildi. Üretimin 4 aylık aradan sonra yeniden artış eğilimine geçtiği görüldü. Hizmet sektöründe ise girdi alımlarının güçlü seyrine karşın iş hacminin durağan görüntüsü bu dönemde de devam etti.

Söz konusu gelişmeler neticesinde 51,6 seviyesinde gerçekleşen SAMEKS Bileşik Endeksi, 2023 yılı kasım ayına ilişkin ekonomik aktivitenin önceki aya göre daha canlı bir görünüm arz ettiğine işaret etti.