Gram altında yükseliş durmuyor

Altın fiyatları yeni güne rekorla başlarken; ABD ÜFE rakamlarının beklentilerin altında gelmesiyle zirvesini yeniledi. Ons altının fiyatı, 2048 dolara tırmanırken; gram altın fiyatı ise, tarihi zirvesini 1273 liraya yükseltti. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Oğuz Dündar, altın fiyatları üzerindeki tüm gelişmeleri ekonomim.com'a değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Gram altında yükseliş durmuyor

İSTANBUL / EKONOMİ

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi, martta aylık yüzde 0,5 düşerken, yıllık yüzde 2,7 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Piyasa beklentisinin altında gelen veri sonrası altın fiyatlarında yükseliş hızlandı. Altının ons fiyatı 2048 dolara kadar yükselerek 13 ayın zirvesini gördü. Gram altın ise, tarihi rekorunu 1273 liraya taşıdı.

Altının ons fiyatı bugün içerisinde 2048 dolara kadar yükselirken, en düşük 2014 doları gördü. Sarı maden saat 17:08 itibarıyla yüzde 1,59 oranında yükselişle 2047 dolarda hareket ediyor.

Altının ons fiyatında teknik açıdan 1990 dolar destek, 2040 dolar direnç konumunda bulunuyor.

Gram altında yeni rekor

Altının gram fiyatı, ons altında ve dolar/TL’de yaşanan yükselişten destek bularak yeni tarihi zirvesini gördü. Ons altının fiyatı ve dolar/TL’nin değeri üzerinden hesaplanan gram altın, tüm zamanların en yüksek seviyesini 1273 liraya yükseltti.

Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından şu sıralarda yüzde 1,60 artışla 1271 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2138 lira, Cumhuriyet altını da 8816 liradan satılıyor.

 Dün, altının ons fiyatına paralel değer kazanan altının gram fiyatı günü yüzde 0,65 yükselişle 1.251 liradan tamamlamıştı.

Belirsizlikler arttı

Dün ABD'de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) artış yıllık bazda yüzde 6'dan yüzde 5'e azalarak beklentileri geride bıraktığını belirten analistler, çekirdek TÜFE'deki artışın yüzde 5,5'ten 5,6'ya çıkmasının gelecek dönem para politikasına ilişkin belirsizlikleri arttırdığını bildirdi.

Para piyasalarında Fed'in gelecek toplantıda 25 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler ise yüzde 70 seviyesinde fiyatlanmayı sürdürdü.

Ons altında yükselişin süreceğini öngörüyoruz
Oğuz Dündar - İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı

Ons altın yukarı yönlü yükseliş trendine devam ediyor. Mart ayında yaşanan ABD bankacılık krizinin küresel piyasaları sarsması sonrası güvenli liman algısı güçlenen ons altın 1800’lü seviyelerden yukarı yönlü hareketine başlamıştı. Bankacılık krizinin ardından yapılan 22 Mart Fed toplantısı sonrası yapılan FOMC açıklamasında önceki toplantı sonrasındaki açıklamada “devam eden faiz artırımlarına” atıf açıklamada yer almadı. Fed’in faiz artırım patikasına veri odaklı devam edeceğini ilan ettiği toplantı sonrası gözler ABD Tarım Dışı İstihdam ve ABD TÜFE verilerine çevrilmişti.

Geçtiğimiz cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi Nisan ayında 239 bin beklentiye karşın 236 bin olarak açıklandı. Veriyle beraber Fed’in sıkça değindiği istihdam piyasasının yavaşlamaya başladığı görüldü. Ons altın fiyatlarını destekleyen bu gelişmelerle beraber geçtiğimiz gün açıklanan ABD TÜFE verisi beklentinin altında gerçekleşti. ABD TÜFE’de aylık beklenti yüzde 0.4 ile beklentilere paralel gerçekleşirken, yıllık veri yüzde 5 ile beklenti olan yüzde 5.2’nin altında gerçekleşti. Veri sonrası ons altın 2000 seviyesinin üzerinde kalıcı olmayı başardı. Manşet veride yaşanan düşüşe rağmen, ABD Çekirdek TÜFE’nin beklentilere paralel olarak yüzde 5.6 açıklanması Fed’in halen küresel piyasalarda izlenmesi gereken bir oyuncu olarak bir süre daha sahnede kalacağına işaret ediyor.

İstihdam piyasasındaki yavaşlama ve enflasyondaki düşüş emareleri piyasalarda Fed’in bankacılık krizi sonrası resesyon endişeleriyle birlikte mayıs ayı toplantısında pas geçme beklentisini arttırırken, İntegral Yatırım olarak Fed’in Mayıs ayında 25 baz puanlık artış yapmasını bekliyoruz. Bu gelişmelerle beraber ons altında yukarı yönlü temponun devam edeceğini ön görüyoruz. Covid-19 ve Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası görülen 2070 seviyelerinin rahatlıkla test edilebileceğini düşünüyoruz. Aşağı yönlü baskıların gelmesi halinde ise 2000 seviyesinin önemli bir destek seviyesi olmasını bekliyoruz.