Toplam Arz

(Aggregate supply) Toplam arz, bir ekonomide belirli bir dönemde ve be­lirli bir genel fiyat düzeyinde arz edi­len toplam mal ve hizmeti gösteren bir ekonomik büyüklüktür. “Toplam hası­la” da denen “ toplam arz”, toplam talep ile birlikte kısa dönemde ekonominin tümü için fiyat düzeyini ve milli hası­layı belirlemektedir. Toplam arzın kısa ve uzun vadede değişim süreci aşağıda görüldüğü gibi farklıdır:

Kısa vadede toplam arz. (Short run aggregate supply: SRAS) Toplam arz­daki kısa dönem değişiklikler toplam talebin artış veya azalışına bağlıdır. Toplam arz sabit kaldığında toplam ta­lep artarsa genel fiyat düzeyi yükselir. Çünkü girdi fiyatlarının değişmediği bir dönemde talep ve satışlar yükseldi­ğinde kârlılık da artar. Bu durumda fir­malar üretimlerini artırdığı için toplam hasıla yükselmiş olur ve fiyatlar yine eski normal düzeylerine döner. Kısa vadede yeni bir üretim tesisinin kurul­ması zaman alacağı için fiziksel serma­ye sabittir. Bu nedenle yeni bir vardiya ihdası veya işçilerin fazla mesaileri ile üretim ancak belirli bir düzeye kadar artırılabilir.

Uzun vadede toplam arz. (Long run aggregate supply: LRAS) Toplam arz­daki uzun vadedeki artış tüm üretim faktörlerindeki olumlu gelişmelerle mümkün olmaktadır. Mevcut üretim tesislerinde tevsi ve modernizasyon yatırımlarının yapılması, komple yeni yatırımların tamamlanıp faaliyete geçi­rilmesi, yeni teknolojilerin devreye gir­mesi, işgücü sayısının ve verimliliğinin artması toplam arzı artırır. Üretim fak­törlerinin ve üretimde kullanılan diğer girdilerin maliyetinin artması ise top­lam arz üzerinde olumsuz etki yapar.

Toplam arz eğrisi. (Aggregate supp­ly curve, AS curve) Bu eğri, bir ekono­mide farklı fiyat düzeylerinde üretilip satılmak istenen reel gayrisafi yurtiçi hasıla düzeyleri bileşimlerinin deği­şimini yansıtır.

Toplam arzın kayması. (Shift in the aggregate supply) Bir ekonomide fiyat­lar genel düzeyi veri iken toplam arzın, teknolojide, emek ve sermaye verimlili­ğinde, ücretlerde, vergi ve sübvansiyon­larda ortaya çıkan değişmeler sonucun­da azalması veya artmasıdır. Bu artışlar toplam arz eğrisini kaydırır. Toplam arz şoku (aggregate supply shock) terimi teknolojik değişme veya girdi fiyatla­rında ortaya çıkan dışsal bir değişim sonucu toplam arz eğrisinde meydana gelen kaymanın ekonominin tümünü etkileyen sonuçlarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Toplam arz eğrisinin sola kayması negatif, sağa kayması po­zitif arz şoku anlamına gelmektedir.

Negatif arz şoku: Bu tür arz değişi­mine en iyi örneklerden biri 1973’ten sonra artışa geçen petrol fiyatlarıdır. Bu artış ekonomilerde üretim daralma­sına ve aynı dönemde fiyatların artışına yol açmıştır. Türkiye’de ise arz şoku di­ğer sosyal-ekonomik dengesizlikler ile birleşince 1977-1980 arasında ağır bir ekonomik kriz yaşanmıştır. Petrol fi­yatlarının 1979’da bir kez daha artması krizin uzun sürmesine neden olmuştur.

Pozitif arz şoku: 2008 ile 2017 ara­sında gelişmiş ülke ekonomilerinde dolaşıma sürülen para büyük tutarlar­da artırıldı ve faizler olağanüstü düşük düzeylerde tutuldu. Ancak ekonomiler canlanma eğilimine girmesine rağmen enflasyon oranları yükselmedi. İstan­bul doğumlu ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, bu olguyu 2017 yılında şöyle açıklamıştı: “Daha güçlü ekonomi ve düşük enflas­yonun bir nedeni toplam talebin daha yüksek olmasıdır. Bu esrarengiz duru­mun diğer bir nedeni gelişmiş ekono­milerin bir ‘pozitif arz şoku’ yaşaması­dır. Bu tür şoklar farklı biçimlerde etkili olmaktadır. Küreselleşme, Çin’den ve diğer gelişen ülkelerden gelen ucuz malların tüm dünyaya akmasını sağ­lamaktadır. Sendikaların zayıflaması ve işçilerin pazarlık gücünün azalma­sı ücret maliyetini düşük tutmaktadır. Yapısal işsizliğin düşük düzeyi bile ücretlerde önemli bir artış çıkarama­maktadır. Petrol ve diğer emtia fiyatları düşme eğilimini sürdürmektedir. İnter­net devrimi mal ve hizmet maliyetlerini azaltmaya devam etmektedir.”

ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak May 02 hedef May 03Use left and right arrows to move left selectionKaynak May 02Use left and right arrows to move right selectionHedef May 03Use TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection
ChartUse left and right arrows to move selectionKaynak May 02 hedef May 03Use left and right arrows to move left selectionKaynak May 02Use left and right arrows to move right selectionHedef May 03Use TAB to select grip buttons or left and right arrows to change selection
25%