Gazze’ye yüzer iskele yardımlar için umut oldu

Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması amacıyla yapımı devam eden geçici limanın inşasına ekipman taşıyan ABD donanmasına ait General Frank S Besson JR adlı gemi bölgeye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Gazze’ye yüzer iskele yardımlar için umut oldu

Gazze’ye yardımların iletilmesi amacıyla kıyıda yapımı devam eden geçici limanın inşası için ekipman taşıyan ABD donanmasına ait General Frank S Besson JR adlı gemi bölgeye ulaştı. Denizde kurulacak geçici platformun askeri ya da sivil gemilerin yük boşaltmasına olanak sağlayacağı ve yardımların daha sonra lojistik destekle kıyıdaki iskeleye taşınacağı belirtiliyor. Plan Gazze’ye yardımlar artacağı için memnuniyet yaratsa da, bölgeye yardım akışını asıl hızlandıracak adımın, İsrail’in daha fazla sayıda sınır geçişini açması olacağı vurgulanıyor.

ABD'nin, insani yardımların taşınacağı ve Gazze'deki limanlarla bağlantısı olacak yüzer iskelenin inşaatı devam ederken, projede faaliyet gösterecek ABD donanmasına ait General Frank S Besson JR adlı destek gemisinin de Gazze Şeridi açıklarına demir attığı belirtildi. Gazze kıyısında inşa edilen projede faaliyet göstereceği duyurulan gemi, geçici platformun yapımı için gerekli malzemenin önemli bir bölümünü bölgeye ulaştırdı. Yüzölçümünün yaklaşık 281 dönüm olacağı ve Gazze'ye büyük miktarda mal girişi için tasarlanan yüzer iskeleyle ilgili olarak ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) açıklama yaptı. Pentagon sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder “ABD savaş gemilerinin denizde geçici bir liman ve iskelenin inşasına başladığını teyit edebilirim” dedi. Ryder, denizdeki bu geçici platformun askeri ya da sivil gemilerin yük boşaltmasına olanak sağlayacağını ve yardımların daha sonra lojistik destek gemileriyle kıyıdaki bir iskeleye taşınacağını söyledi. Ryder martta yaptığı açıklamada, geçici liman planının hayata geçmesinin bir aydan fazla zaman alabileceğini belirtmişti. ABD Başkanı Joe Biden, 7 Mart'ta yaptığı açıklamada ordusunu, Gazze'ye yardımların girişi için sahile geçici iskele inşa etmek üzere görevlendirdiğini duyurmuştu. BM Gazze İnsani Yardım Koordinatörü Sigrid Kaag’a göre, Gazze'ye deniz koridoruyla yardımın kara yolundan yardımın yerine geçmesi mümkün değil, ancak ilave destek sağlayabilir.
Büyük bir legoya benziyor

Yapı olarak büyük bir lego sistemine benzetilen geçici iskele iki ana unsurdan; birbirine kenetlenecek parçalarından oluşacak yüzer platform ve 550 metre uzunluğunda kıyı bağlantısını sağlayacak bir iskeleden oluşuyor. Yük gemileri sevkiyatlarını rıhtıma teslim ettikten sonra yardımlar bir grup mavna ve lojistik destek gemileriyle iskeleye götürülecek ve daha sonra da kara araçlarıyla Gazze'ye taşınacak. Plan Gazze’ye yardımlar artacağı için umut verici olarak değerlendirilse ve memnuniyet yaratsa da bölgeye yardım akışını asıl k hızlandıracak adımın, İsrail’in daha fazla sayıda sınır geçişini açması olacağı ileri sürülüyor. ABD'li yetkililer söz konusu girişimin savaştan zarar gören Gazze'de karada asker konuşlandırmayı içermediğini belirtirken, İsrail ordusunun da ABD girişimine dahil olacağı belirtiliyor. Ordu radyosu geçen hafta yaptığı açıklamada, Gazze'ye nakledilen iki tugayın denize kurulan geçici iskele hattında görev yapacağını duyurmuştu.