Wagner askerleri geri çekiliyor

Wagner komutanı Prigojin, paralı askerlere kan dökülmesini önlemek için geri dönmelerini emretti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Wagner askerleri geri çekiliyor

Kremlin yönetimiyle anlaşan Wagner komutanı Yevgeny Prigojin de ''Kan dökülmesini önlemek için üslerimize dönüyoruz.'' dedi.

Rossiya 24 haber kanalı, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun Wagner paralı asker grubu lideri Yevgeny Prigojin ile görüştüğünü ve Prigojin 'in birliklerini durdurmayı ve "durumu gerginleştirmemeyi" kabul ettiğini söyledi.

Rossiya 24'ün Lukashenko'nun basın servisine dayandırarak aktardığına göre, Wagner komutanı, Lukashenko'nun Wagner'in Rus topraklarındaki hareketinin durdurulması ve gerginliğin azaltılması için daha ileri adımlar atılması önerisini kabul etti.

Haberde ayrıca "Wagner PMC'nin askerleri için güvenlik garantileriyle durumu yatıştırmanın kabul edilebilir ve bir anlaşma yolu bulmanın mümkün olduğunun" kanıtlandığı belirtildi.

 Rossiya 24, görüşmenin Rus lider Putin ile kararlaştırıldığının da altını çizdi.

 İsyan nasıl bitti?

Önce Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Moskova'ya başkaldırdı. Rus istihbaratı Prigojin'in eylemlerinin yasadışı olduğunu ilan etti. Rusya lideri Putin, "İsyan ve kaos oluşturmaya çalışanlar başarısız olacaktır." dedi. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Prigojin'in gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıkladı. Kremlin yönetimiyle anlaşan Prigojin de ''Kan dökülmesini önlemek için üslerimize dönüyoruz.'' diye isyanı bitirdi.

 Kremlin: Prigojin Belarus’a gidecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "Prigojin Belarus’a gidecek." dedi. Peskov, Wagner grubunun Rus yönetimine isyanı ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko arasında gün içinde telefon görüşmesi gerçekleştiğine dikkati çeken Peskov, "İki Başkan, Lukaşenko’nun durumu çözme yönünde arabuluculuk girişimlerinde bulunacağı konusunda mutabık kaldı. Lukaşenko’nun bu konudaki desteğine çok değer veriyoruz." dedi.

Lukaşenko’nun Wagner'in kurucusu Prigojin’i yaklaşık 20 yıldır tanıdığını belirten Peskov, "Bu, Lukaşenko’nun şahsi teklifi idi. Bu teklif Putin tarafından kabul edildi. Belarus Cumhurbaşkanına, durumu kayıpsız ve gerilim seviyesi yükselmeden çözme yönündeki girişimleri nedeniyle minnettarız." diye konuştu.

Peskov, "Sonuç olarak Wagner’in kendi kamplarına döneceği konusunda anlaşma sağlandı. Bazıları isteği üzerine Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayacak. Bu husus, Wagner’in harekatına katılmayanları ilgilendiriyor. Böyle birlikler de var. Olayların başında daha dönenler var. Onlar sürekli konuşlandıkları yere dönmek için yardım istedi." ifadelerini kullandı.

İsyana katılan Wagner savaşçılarının takip edilmeyeceğini ifade eden Peskov, bunlara, çatışmalarda gösterdikleri kahramanlık nedeniyle saygı duyduklarını dile getirdi.

Dmitriy Peskov, Prigojin’in akıbeti ile ilgili ise "Prigojin’e yönelik açılan ceza davası kapanacak. Prigojin Belarus’a gidecek." dedi.

Wagner krizinden sonra Rusya Savunma Bakanlığı yönetiminde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov, "Bu konular, Rusya Federasyonu’nun anayasası doğrultusunda Devlet Başkanın inisiyatifine kalmış bir şey. Bu nedenle, bu konuların söz konusu müzakerelerde ele alındığı söylenemez." ifadelerini kullandı.