Kâr hırsımız yok, ayakta kalmaya çalışıyoruz

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, enflasyonla mücadele için öncelikle güven ortamının tesis edilmesi ve yapısal sorunların çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kâr hırsımız yok, ayakta kalmaya çalışıyoruz

Yener KARADENİZ / LEFKOŞA

Son dönemde artan enflasyonun sebepleri arasında gösterilen “ahlaki olmayan fiyatlamalar” konusuna katılmadığını söyleyen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Ayakta kalmak için daha korunaklı fiyat yapıyoruz; ama bu kâr hırsı değil. Enflasyon beklentisi olumlu yönde değiştikçe bu da kademeli olarak ortadan kalkacak” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, yeni dönemde ilk ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gerçekleştirdi. Yeni yatırımlar ve işbirlikleri konusunda görüşmelerin yapıldığı ve resmi temaslarda bulunulduğu ziyarette Türkiye ve KKTC’den çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı. Etkinlikte basın mensupları ile bir araya gelen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Enflasyonun sosyolojik ve psikolojik yönü de var"

Salgın sonrası tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri haline gelen ve Türkiye’de çok daha yüksek seviyelerde seyreden enflasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan Bahçıvan, enflasyonun düşürülmesi konusunda güven tesis etmek adına yapısal çözümlerin mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. İSO Başkanı Bahçıvan, “İş dünyasının vermiş olduğu destek, kabul etmeliyiz ki bir yere kadar. Enflasyon sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyolojik, psikolojik ve ahlaki bir hadise. Enflasyon algısı psikolojik olarak çok kolay değişmiyor. Enflasyonun düşeceğine dair inanç ne kadar güçlü olursa bu savaş güçlü bir şekilde kazanılacak” dedi.

“Rekabetin zor olduğu bir dönemdeyiz”

Yine enflasyonun en önemli sebepleri arasında gösterilen ve maliyet artışlarıyla açıklanamayacak fiyatlama davranışına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Bahçıvan, şöyle konuştu: “Ahlaki olmayan fiyatlamalar olduğuna katılmıyorum. Sektörler için rekabetin o kadar zorlayıcı olduğu bir dönemdeyiz ki fiyat tutturmak ve pazar bulmak için her gün yeni yatırımlar yapmaya gayret gösteriyoruz. Onun için böylesi bir dönemi ayakta sağlam kalarak geçirmenin peşindeyiz. Daha korunaklı fiyat yapıyoruz ama bu kar hırsı değil. Enfl asyon beklentisi olumlu yönde değiştikçe bu da kademeli olarak ortadan kalkacak.”

“En önemli sermayemiz finansal istikrar”

İş dünyasının elindeki en önemli sermayenin finansal istikrar olduğunu vurgulayan Erdal Bahçıvan, “Ne yazık ki son 2 yıldır Türkiye kıymetli finansal istikrar hazinesini kaybetti. Şu an toplumun her kesimini etkileyen yüksek enflasyon belası karşımıza çıktı. Şimdi bu ağır hastalığı çözebilmek için bir tedavi uygulanıyor. Ekonomi bilimiyle son derece uyum sağlayan rasyonel bir döneme girdik. Tahribat tahminlerin de üstünde. Tadilatı da bu anlamda bedel istiyor.” dedi. Şu an uygulanan politikaları desteklediklerini söyleyerek, ekonomi yönetimiyle çok güçlü bir diyalog kurulduğuna dikkat çeken Bahçıvan, “Bu anlamda kaptan pilotlara güven vadesi vermemiz gerekiyor. Böyle dönemde finansmana erişim zorlayıcı olacaktır. Sanayici olarak sürecin zor olduğunun bilincindeyiz” değerlendirmesini yaptı.

“Sermaye girişi için güven ortamı oluşturmalıyız”

Yine son dönemin en önemli bir diğer sorunu olan finansmana erişim ile ilgili de gelişmelere değinen Bahçıvan, Merkez Bankası’nın Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’ne ilişkin de birkaç haftaya kadar yeni gelişmeler yaşanabileceğini söyledi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Eximbank’ın yüksek teminatları konusunda da bir çalışma yapılıyor. Peyderpey ihracatçı sanayicilerimizin katma değerli yatırımlarının desteklenmesine dönük çalışmaların kaliteli hale gelmesi için arayışlar devam ediyor. Ne yapıp edip, sermaye girişi konusunda güven verici bir iklim oturtmamız gerekiyor” diye konuştu.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI MASKELİ BALOYA DÖNÜŞTÜ”

Gümrük Birliği Anlaşması’na ilişkin ise “Bu artık bir maskeli baloya dönmüş vaziyette. İki taraf için de konu çıkmaz sokak” yorumunu yapan Erdal Bahçıvan, yeşil ekonomi açısından ise Türkiye’nin önemli fırsatlara sahip olduğunu belirterek, “Onların bize olan ihtiyacı, bizim onlara ihtiyacımızdan hiç de az değil. Müzakereleri çok daha güçlü yapmak zorundayız. Farkındalığımızın yüksek olması gerekiyor. Bu haliyle bu işin sürmesi iş dünyası için de hiç kolay değil. Bugün bir sanayicimiz vize randevusu almak için 2 ay bekleyecek ve bunun adı Avrupa Birliği’nin Gümrük Birliği üyeliği olacak. Öyle bir ikiyüzlülük olmaz. Biz bunu İSO’da yaşıyoruz. Bugün iki ay sadece randevu vermek için kapılarda bekleten ve ne zaman vizesini vereceği belli olmayan bir ortaklıktan bahsediyoruz” yorumunu yaptı. İsrail-Filistin savaşı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bahçıvan, “Bölgeye tam anlamıyla bir huzur gelmeden ekonominin geleceğiyle ilgili bir fikir ortaya konmasını çok doğru bulmuyorum. Huzurun olmadığı yerde bereket olmaz. Kabul etmek lazım ki gelinen noktada yaşananlar İsrail’in kendi ekonomisi için de ciddi anlamda kısa vadede tahribat yaratacak. Bu durumun İsrail’e ihracatımızda düşüş getireceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yavru vatan, kardeş vatan oldu

Toplantıda KKTC’ye artık ‘yavru vatan’ denmediğini, kardeş bir vatan olduğunu belirten Erdal Bahçıvan, “KKTC kendini geliştirmeyi başararak, tüm zorluklara, ambargolara rağmen Türkiye’nin de aklıyla ve makul destekleriyle birtakım dönüşümleri gerçekleştirmeye başlamış vaziyette. KKTC, hedefl erin birlikte geliştirileceği stratejik bir ülke. Herhangi bir ülkeyle ihracat yapmaktan daha farklı bakış açısıyla bakmamız lazım” dedi. Adanın ikinci 50 yılının, geçmiş 50 yıldan çok daha farklı olacağını belirten Erdal Bahçıvan, “Enerji ve turizm başta olmak üzere yaratılacak yeni değerin ve ekonomik zenginliğin sadece KKTC’ye değil güneydeki dostlara da fazlasıyla yarayacağını düşünüyorum” diye konuştu. KTTO Başkanı Turgay Deniz ise ziyarete ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu ziyaretle, bu ülkede ekonomik olarak gelişmemizi tam anlamıyla sağlayabileceğimiz konusunda ümitlerimiz arttı. İSO, Türkiye’nin sanayideki bel kemiği. Bu ilişkilerimizin yatırımlara dönüşmesini amaçlıyoruz. Kıbrıs Türk toplumu hala Güney Kıbrıs ve AB’nin izolasyonları altında hayatını sürdürüyor. Bu zorluklar bizi girişimci yaptı. Bu adada var olmak istiyorsak ekonomik olarak güçlenmek ve hayat seviyesini yukarıya çekmek zorundayız” diye konuştu. İSO’nun KKTC ziyaretinde 70 kişiden oluşan İSO heyeti, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da mezarını ziyaret ederek bir çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Heyet bu ziyaretin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na da nezaket ziyaretinde bulunarak plaket takdimi yaptı.