İTB Başkan Yardımcısı Bülent Uçak: “Lisanslı depoculuk desteklenmezse İZLADAŞ işlevini kaybedecek”
Lisanslı depoların işlevini sürdürmesi için tüccarların navlun, analiz ücreti, depolama ücreti gibi desteklerden faydalanması gerektiğini söyleyen İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, “Yoksa lisanslı depolar çalışamayacak hale gelir ve haliyle yetkili sınıflandırıcılar da işlevini kaybeder” dedi.
DUYGU GÖKSU / İZMİR
Pamuk lisanslı depoculuk sisteminde Türkiye’de ilk yetkili sınıflandırıcı olan İzmir Ticaret Borsası Laboratuvar, Arge ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. (İZLADAŞ), kuruluşundan itibaren kısa sürede pamuk alanında güvenilir bir analiz laboratuvarı kimliğine kavuştu. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, lisanslı depolara mal koyan tüccara destek verilmezse, dünyada alanında üçüncü sırada yer alan İZLADAŞ’ın çalışamayacak duruma geleceğini söyledi.
İZLADAŞ’ın, Ege Lisanslı Depoculuk AŞ., Uçak Lisanslı Depoculuk AŞ., Şanlıurfa’da Yiğit Agro ve Çalık Grubu, başta İzmir Ticaret Borsası ve ülke genelinde faaliyet gösteren borsalar, üniversiteler, araştırma kurumları, tekstil ve çırçır fabrikaları, özel tohum firmaları gibi pek çok kurum ve kuruluşa hizmet verdiğini söyleyen Uçak, “Bu laboratuvarı sadece Türkiye’de hizmet etsin diye faaliyete geçirmedik. Her 6 ayda bir ICA-Bremen Cotton Round testlerine tabi tuttuk. Sonuç olarak tam puan aldı. Dünyada sadece 12 tane olan bu laboratuvarın birinin İzmir’de olması önemli bir başarı ancak işlevsel özelliği çalışmazsa yaşayabilme fonksiyonu yok. İştirakimiz olduğu için sürekli sermaye artırımı ile geçici sübvansiyonlar yapmak durumunda kalırız” dedi.
Pamukta, TMO’ya direkt gelen diğer mallar gibi elektronik ürün senedi oluşturulamadığını hatırlatan Uçak, “Pamuk, ara mamul olarak işlenmesi gereken çekirdekle birbirinden ayrılması gereken bir ürün olduğu için durumu farklı. Çırçır fabrikasına gittikten sonra mahlıç olarak pamuğa dönüştürülür ve sonra lisanlı depolara gidebilir. 2013’ten bu yana lisanslı depolara ağırlıklı olarak malı üreticiden alan tüccar koyuyor. Tüccarlar, üreticiler için uygulanan navlun, analiz ücreti, depolama ücreti gibi desteklerden faydalansa laboratuvarın amacına hizmet etmiş oluruz. Yoksa lisanslı depolar çalışamayacak hale gelecek. Onlar çalışamadığı gibi haliyle ortada yetkili sınıflandırıcıların da yapabileceği bir şey kalmayacak” diye konuştu.
“Çalışarak batılacak dönemden geçiyoruz”
İTB olarak İZLADAŞ’ı kurarken büyük paralar kazanma gibi bir amaçlarının olmadığının altını çizen Uçak, “Gelinen noktada mahlıç pamuk fiyatı 55 TL ile 65 TL seviyesinde kaldı. Sektör olarak Türkiye’deki ekonomik çalkantıya negatif enflasyon etkisi veriyoruz ancak girdi maliyetlerimiz yüzde 500 artıyor. Üreticinin burada para kazanabilmesi mümkün mü? Çalışarak batılacak bir dönemden geçiyoruz. Karar vericiler bu durumu gözden kaçırmasınlar. Biz küçülmelere razı olduk ama, tekstil sektöründe gördüğümüz gibi birçok alanda kırılmalar başlıyor. 1980’li yıllardan beri bu portföyleri çok kolay oluşturmadık. Avrupa’daki en iyi ve en yeni makine parkurlarına sahibiz. İşçilik ve tasarımlarımız fevkalade. Ancak tüm paydaşlarımızın ayakta kalmakta zorlandığı, ihtiyat akçelerini dahi harcadığı bir süreçten geçiyoruz. Lisanlı depolar da, yetkili sınıflandırıcılar da bu durumda. Acilen alternatif bir çözüm, bir ara formül gerekiyor. İmkanların kısıtlı olduğunu biliyoruz ama yaşamsal fonksiyonlarımızı sürdürmek için devlet tarafından desteklenme zamanı. Böyle giderse tüm paydaşlarımızın yapmış olduğu yatırımlar çöp olur, iyi olduğumuz branş üzerine yürümemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.