İlk çeyrekte sınırlı gerileyen makine ihracatı 6.9 milyar dolar oldu

Küresel yatırış iştahının temkinli seyrettiği ilk çeyreği Türk makine ihracatçısı 6.9 milyar dolarlık ihracatla kapattı. Sektör buna karşılık ABD ve Avrupa’daki faiz indirimiyle başlayacak toparlanmadan olumlu etkilenmeyi öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İlk çeyrekte sınırlı gerileyen makine ihracatı 6.9 milyar dolar oldu

ANKARA (EKONOMİ) 

Makine İhracatçıları Birliği(MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, geçtiğimiz yılın ikinci yarısından bu yana küresel enflasyon, yüksek faiz ve jeopolitik risklere bağlı olarak rüzgârın sanayiciye karşıdan esmeyi sürdürdüğünü bildirdi.

Yılın ilk çeyreğine ilişkin ihracat performansına yönelik değerlendirmede bulunan MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, serbest bölgeler dahil ihracatın 6.9 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Kuzey yarım kürede baharın gelişiyle birlikte ekonomilerdeki stresin azalmaya başladığını belirten Karavelioğlu,  “Stratejik korumacılık anlayışı kutuplar arasındaki çıkar çatışmalarını körüklediğinden, aynı eksende sıkı ilişkiler kuran ülkeler arasında yeni işbirliği imkanları oluşuyor” dedi.

Çinli firmalarla tek taraflı bağını gevşetmeyi uman AB’de Türkiye’nin öneminin giderek arttığının altını çizen Kutlu Karaveliğlu,

“Bu durum Çin’in Türkiye’ye yatırım konusuna bakışında mutlak bir farklılık oluşturacaktır. Küresel trende uygun koruyucu politikaların, başta sektörümüze olmak üzere ülkemize yatırım çekmesi doğal bir netice olacaktır” diye konuştu.

Karavelioğlu’nun verdiği bilgilere göre ilk 3 aylık ihracat 850 bin tonu aşarak 6.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece 2021 yılında yüzde 9.6, 2022’de yüzde 19.1 artan makine ihracatı, Mart ayında yüzde 2.5 geriledi.

İlk çeyrekte başlıca mal gruplarından türbin ve turbojetlerde yüzde 25, ısıtıcılar ve fırınlarda yüzde 17, tekstil ve konfeksiyon makinelerinde yüzde 16 artış sağlandı. Aynı dönemde ihracat gelir kaybı elektrik motorları ve jeneratörlerde 104 milyon dolar, evsel ve endüstriyel soğutma makinelerinde 83 milyon dolar, traktör ve tarım makinelerinde ise 33 milyon dolar oldu.

Küresel yatırımlarda temkinli olma halinin tepe noktasına ulaştığını ifade eden Kutlu Karavelioğlu, küresel enflasyon, yüksek faiz ve jeopolitik risklere bağlı olarak rüzgarın sanayiciye karşıdan esmeyi sürdürdüğünü, bölgesel çatışmalara bağlı riskler artsa da ekonomiler üzerindeki stresin azaldığını belirtti.

Önümüzdeki aylarda ekonomilerde yaşanacak hızlanmayla beraber, bu verilerin 2022 performansının yakalanacağını dile getiren Karavelioğlu,

“Türk makine sektörü gelişmiş ülkelerle entegrasyon düzeyi sayesinde, Avrupa Birliği ve ABD’de faiz indirimleriyle başlayacak toparlanmadan çabuk etkilenecektir. Türkiye rekabetçi yapısıyla, ortalamanın üzerinde artış sağlayan ülkeler arasındaki yerini koruyacaktır.” Dedi.

AB ülkelerinin başta makine imalatı olmak üzere tedarik ve sağlayıcılarında bir çeşitlendirmeye gitme iradesinin, Türkiye’yi yeniden mercek altına yerleştirdiğini aktaran Karavelioğlu,

“Bu noktada, sektörümüzün Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi konularda aktif olması, İhracatçı Birliğimizin önemli rol alarak üyelerimizi yeni sürece hazırlamaya erkenden başlaması Türkiye için büyük bir şans.” Diye konuştu.

Türkiye’nin Çin ile yapılan ticarette sadece makine sektöründe 11.7 milyar dolar açık verdiğine değinen Karavelioğlu, Çin’e satılan makinelerde gümrük duvarlarının yüksekliğinden yakındı.