Havacılığa 20 milyar $ kazandıracak imza

Türk havacılık şirketleri, STEP programı ile 20 milyar doları bulacak off set kapısını araladı. THY’nin Airbus ve Rolls-Royce’la yaptığı satın alma anlaşması, Türkiye’den birincil ve ikincil tedariki de güçlendirecek. Programla Türkiye’nin 15 yılda havacılıkta küresel üs olması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Havacılığa 20 milyar $ kazandıracak imza

Türk Hava Yolları (THY), geçtiğimiz aralık ayında verdiği Airbus’tan uçak ve Rolls-Royce’tan uçak motoru siparişi için İstanbul’da büyük bir tören düzenledi. Tören kapsamında Türk havacılık ve uzay endüstrisini THY'nin uzun vadeli stratejik büyüme planı doğrultusunda daha da geliştirecek Stratejik Türkiye İlerleme Programı (Strategic Türkiye Enhanced Programme - STEP) açıklandı. Buna göre Türk havacılık firmalarının yapılan satınalmalarda daha çok birincil ve ikincil tedarikçi yapılması sağlanacak. 15 yıllık bir stratejiyi belirleyen program, Türkiye’yi havacılıkta küresel bir üs haline getirmeyi planlarken, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat’ın ilk çeyrek finansallarını açıklarken dile getirdiği toplam değeri 20 milyar doları bulacak off set kapısını da açacak. Böylece Türk havacılık firmaları küresel havacılık devlerinin Türkiye satışlarında ‘önemli tedarikçi’ konumunu güçlendirecek. THY, 2033 yılı filo planlarına göre 600'e yakın yeni uçak satın almayı hedefliyor.

GÜÇLENDİRECEK İSİMLER

Airbus’a 150 adet A321neo ve 80 adet A350 olmak üzere toplamda 230’u bulacak uçak siparişi veren THY, Rolls-Royce ile de uçak motoru tedariki için anlaşma sağlamıştı. Bu mega anlaşma için yapılan törende anlaşmanın taraflarının yanı sıra, Türkiye’nin havacılık sektörüne yön veren firmaların üst düzey yöneticileri de toplantıda yer aldı. Türk havacılığına katkı sağlayan firmaların ve kurumların da logoları anlaşma sahnesini süsledi. Firmalar ve kurumlardan bazılarının isimleri şöyle: Turkish Technology, TCI, Turkish Technic, Alp Aviation, Altınay Havacılık, Aselsan, Aspilsan, Havelsan, Hema Endüstri, Roketan, Saha İstanbul, Skymark, HMS, Ayesaş, Baykar, Teknopark İstanbul, SDT, SASAD, Kale, Butekom, STM, Tasecs, Coşkunöz, C2TECH, Çimtaş, Güriş Holding, Milsoft, Taac, TEI, KPA, DowAksa, Meteksan, Kord- Sa, TRM, Epsilon, OSTİM, Turksat, Uygur, Ossa ve Gürmetal. Öte yandan Türkiye, Airbus’ın önemli tedarikçilerinden biri konumunda. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin 500 Türk havacılığına ait iş, Airbus tarafından destekleniyor. Airbus'ın 2023 yılı sonunda Türkiye'ye yaptığı toplam yatırım tutarı ise 4 milyar dolar. Yapılan anlaşmalarla bu rakamın sadece Airbus için 7 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

THY, ROLLS-ROYCE TRENT XWB’NİN EN BÜYÜK OPERATÖRÜ OLACAK

Son siparişle birlikte THY, Rolls- Royce'un Trent XWB motorunun dünyadaki en büyük operatörü konumuna gelecek. Gerçekleştirilen ortaklık doğrultusunda Rolls-Royce, potansiyel bir Bakım, Onarım ve Revizyon (MRO) operasyonunun kurulması ve daha fazla tedarik zinciri çözümleri dahil olmak üzere, Türkiye'de bir dizi endüstriyel girişimin uygulanması konularında araştırmalara başlayacak. (İSTANBUL / EKONOMİ)

KACIR: Havacılık yapısallarında sözleşme büyüklüğümüz 10 milyar dolar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin bir yolcu uçağının gövdesindeki tüm parçaları üretme kabiliyetine sahip olduğunu belirterek, dünyadaki tüm yeni nesil uçaklarda “made in Türkiye” parçaların olduğunu söyledi. Kacır, “Dünyanın dördüncü büyük havacılık kompozit tesisini ülkeye kazandırdık. Havacılık yapısallarında geçen yıl bir milyar dolar ihracat hacmine ve 10 milyar dolar sözleşme büyüklüğüne ulaştık ve bu alanda yetkin insan kaynağımız da 10 bini buldu. Öte yandan, 2035'e kadar 1,8 trilyon dolara ulaşması öngörülen küresel uzay ekonomisinden alınan payı artıracağız. 2012'den bu yana havacılık ve uzay sektöründe toplam yatırım büyüklüğü 4 milyar doları aşan 144 yatırım için teşvik belgesi düzenledik" şeklinde konuştu.

BOLAT: Anlaşma sanayicilere yeni kapılar ve fırsatlar açacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, anlaşma töreninde yaptığı konuşmada THY, Airbus ve Rolls-Royce işbirliği anlaşmasının yerlileştirme ve sanayileştirme programına önemli katkılar sunacağını belirterek, “Anlaşma sanayicilerimize yeni kapılar ve yeni fırsatlar açacak” dedi. Bolat, şunları kaydetti: “Türk havacılık ve savunma sanayinde çok büyük bir atılım sağlandı. Şu anda 80 bini aşkın çalışanı, yılda 12 milyar dolarlık üretim hacmi ve 5,5 milyar dolarlık ihracat rakamıyla Türk savunma sanayisi, gururumuzdur. THY, 2033'e kadar olan 10 yıllık programında 800 uçaklık hedefle yola çıktı. Bugün yapılan anlaşma bir al-sat ya da sat-al ilişkisi değil, bu bir birlikte büyüme, birlikte gelişme, kazan-kazan ilişkisi olacak." Bolat, Türkiye’de 80 bin 500 yabancı yatırımcı bulunduğunu bunun 50 bininin ABD’li ve Avrupalı yatırımcılardan oluştuğunu kaydetti.

URALOĞLU: THY, Türk ekonomisine 56 milyar dolar kazandırdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "THY tedarik zinciri, turizm ve diğer dolaylı katkılarla Türkiye ekonomisine 56 milyar dolar kazandırdı. 2024 hedefimiz 63 milyar dolara ulaşmak" dedi. Uraloğlu, Turkish Cargo'nun, geçen yıl taşıdığı ücretli kargo miktarını yüzde 16 artırarak dünyanın en büyük dördüncü hava kargo taşıyıcısı olduğunu söyledi. THY'nin 2033'e kadar uçak filosu büyüklüğünü 813'e, yolcu sayısını da 171 milyona çıkarmayı ve 3,9 milyon ton kargo taşımayı hedeflediğini aktaran Uraloğlu, şirketin dijitalleşme hususunda hava yolları arasında dünyada ilk 3'e girmeyi ve Karbon Nötr Havayolu olmayı planladığını ifade etti.

AİRBUS: 15 yıl içinde havacılıkta Türkiye küresel merkez olacak

Airbus CEO'su Guillaume Faury, “THY ile ilişkimiz çok güçlü. STEP programı aracılığıyla Türkiye ile ortaklığımızı bir üst seviyeye taşımaktan onur duyuyoruz” diyerek, şunları söyledi: “Böylece tedarik zincirimizin gelişimi ile Türkiye’yle işbirliğimizi daha çok artıracağız. Türkiye geçen yıl 100’üncü yılını kutladı. Bu 100 yılın 40’ında THY Airbus kullandı. İlk uçağı 1985 yılında filolarına kattılar. Ancak Türkiye sadece satış yaptığımız bir yer değil. Burası STEP sayesinde gelecek 15 yıl içinde küresel bir merkez olacak. Biz Airbus olarak Sadece THY ile çalışmakla da kalmayacağız Savunma Bakanlığı, Hava-Kara Kuvvetleri ve Sahil Güvenlikle de çalışacağız.”

ROLLS-ROYCE: THY’ye daha sürdürülebilir bir uçuş sağlayacağız

Rolls-Royce’un küresel CEO'su Tufan Erginbilgiç, 450 motorlarının Türkiye filolarında uçakları havalandırdığını kaydederek, “Türkiye, Rolls-Royce için tüm iş kollarımız açısından stratejik öneme sahip bir pazar. Türkiye ekonomisine fayda sağlamak, endüstrinin yetkinliklerini artırmak ve enerji dönüşümündeki rolünü geliştirmek üzere THY ve ortaklarımızla birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. THY ile çalışmamızla daha sürdürülebilir bir uçuş sağlayacağız” açıklamalarında bulundu.