Dolarda yükseliş sürüyor: 26 TL'yi aştı

Piyasada dün TCMB'nin faiz kararı sonrası başlayan hareketli seyir bugün de devam etti. Dolar, tarihinde ilk kez 26 TL'yi, Euro ise 28 TL'yi aştı. Gram altında yeni zirve 1608 lira oldu. Borsa, pozitif bir seans geçirirken, bankacılık endeksinde yükseliş gün içinde yüzde 4'ün üzerine kadar çıktı. Türkiye'nin CDS'i 500 baz puanın üzerinde. Eda Karadağ, ekonomim.com'a değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Dolarda yükseliş sürüyor: 26 TL'yi aştı

İSTANBUL / EKONOMİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün beklentilerin altında kalan faiz artırımı sonrası yurt içi piyasalarda volatilite yüksek seyirler izlendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dün faiz kararı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede "Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi Türkiye’ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır" vurgusu önemliydi. Ayrıca TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, bugün banka genel müdürleriyle bir araya geldi. Erkan toplantı sonrası açıklamalarda bulunarak, çok verimli bir görüşme olduğunu belirtti ve "Bize sorunlarını ve makroihtiyati çerçeveyi sadeleştirme sürecindeki taleplerini ilettiler" dedi. 

Piyasalar, dün yaşanan hareketli seans sonrası, haftanın son işlem gününü de rekorlarla tamamladı. Döviz kurları ve gram altın tarafında yeni zirvelere ulaşıldı. Borsa İstanbul ise, günü primli tamamlarken; TCMB Başkanı Erkan'ın bugün banka genel müdürleriyle yaptığı görüşmenin yarattığı pozitif havayla, bankacılık endeksinde hızlı yükselişler gözlendi. 

Dolar tarihinde ilk kez 26 TL'yi aştı

Dolar, dün başlayan hızlı yükselişini sürdürürken, bugün 26,08 TL'ye kadar yükselerek yeni rekorunu kırdı. Kur, saat 17.30 itibarıyla yüzde 0,78 artışla 25,0495 TL'de işlem gördü.

Euro da 28 TL'yi aşarak, zirvesini 28,16 TL'ye çıkardı. Euro/TL, aynı dakikalarda yüzde 0,30 oranında yükselişle 27,2840 TL'de hareket ediyor.

Borsa İstanbul'da pozitif seyir

Borsa İstanbul, dün TCMB'nin beklentileri karşılamayan faiz kararı sonrası yükselişini yüzde 4'ün üzerine taşırken, yeni güne de primli başladı. BIST 100 endeksi bugün içinde 5478 - 5593 bant aralığında hareket ederken, günü yüzde 2,85 oranında yükselişle 5582 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksi ise, gün içinde yükselişini yüzde 4'ün üzerine kadar taşırken; kapanışta yüzde 3,27 artışla 5152 puanda işlem gördü. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 8,40 ile madencilik oldu.

Gram altında yeni zirve

Altının gram fiyatı, dolar/TL'deki hızlı yükselişin etkisiyle yeni zirvesini 1608,64 liraya kadar taşıdı. Ons altın ve dolar/TL'nin değerine göre hesaplanan gram altının fiyatı şu sıralarda, yüzde 1,24 oranında kazançla 1550 liradan alıcı buluyor.

Türkiye'nin CDS'i 500 baz puanın üzerinde

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), dün TCMB'nin beklentilerin altında kalan faiz kararı sonrası yeniden 500 baz puanın üzerine çıkarken, bu seviyelerdeki hareketini sürdürüyor.

Türkiye'nin CDS'i dün en son 514,62 baz puanı gördü; bugün saat 10.58 itibarıyla ise yüzde 0,94 yükselişle 519,27 baz puanda bulunuyor.

Temmuzda benzer bir faiz artışı bekleyebiliriz
Eda Karadağ - Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı

Yeni ekonomi yönetimi sonrası ilk TCMB toplantısı dün gerçekleşti. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,50’den yüzde 15’e yükselttiğini duyurdu. Metnin detaylarına bakıldığında, enflasyon vurgusu devam ederken, büyüme hassasiyetinin de korunduğu görülüyor. Makro ve mikro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi ifadesine yer verilmiş. Merkezin kademeli bir şekilde artırımlarına devam edeceği görülüyor. Kredi faizlerinin kademeli artışıyla, iç talepteki yavaşlama sınırlı tutuluyor.

Bankacılık sektöründe olumlu senaryolar güçlendirebilir

20 Temmuz tarihinde yapılacak TCMB faiz kararı içinde dünkü gibi benzer bir artış bekleyebiliriz. Kredi faizlerinin küçük adımlarla gerçekleşmesinin, banka bilançolarını rahatlatması önümüzdeki dönem için beklenebilir. Şimdi gözler makro ihtiyati tedbirlerin sadeleştirilmesine yönelik kararlara odaklanacaktır. Bankalarla ilgili son dönemde alınan regülasyonların gevşetilmesine dair bir yol haritasının çizilmesi bekleniyor. Olası böyle senaryolar, bankalar üzerindeki baskının kalkmasını, ilerleyen günlerde bankacılık sektöründe de olumlu senaryoları güçlendirebilir.

Borsa zirve seviyesine yaklaşabilir

BIST100 endeksi karar sonrası yükselişini sürdürüyor. Dün sınai endeksinin katkısıyla yükselen endekste bugün bankacılık endeksi en çok katkı sağlayan sektörler arasında görülüyor. Dünkü karar sonrası bankalar geride kalırken, bugün bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 4’ü aşmış durumda. Borsa için iyimser beklentimizi koruyoruz. Bundan sonraki süreçte TCMB, BDDK, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gelecek olası açıklamaların, iç piyasanın seyri üzerinde etkili olması beklenebilir.

Yabancı konusu da oldukça önemli bir başlık olarak eklenebilir. Bir süredir yabancı ilgisizliğinden bahsediyoruz ve yeni ekonomi yönetimi sonrası atılacak yeni adımları yabancıların beklediğini ve güven ortamının sağlanması halinde yabancı girişlerinin de pozitif şekilde etkilenebileceğini bekliyorum. Dünkü faiz kararı sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’ye çok ciddi miktarda sermaye akımının sağlanacağını da ekledi.

BIST100 endeksi için 5500 seviyesinin üzerinde teknik olarak hareketini devam ettirmesi durumunda yukarı yönlü eğimini koruması beklenebilir ve zirve seviyesi olan 5730 seviyesine doğru hareketini sürdürebilir. Endeksin 5500 seviyesinin üzerinde kalması halinde ben yükselişini sürdüreceğini düşünüyorum.