Helikopter düştü, enkazı Akıncı buldu: İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter kötü hava koşulları nedeniyle düştü. İran devlet televizyonu, Akıncı İHA’nın tespitlerinin ardından enkazın bulunduğunu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğini duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Helikopter düştü, enkazı Akıncı buldu: İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti

14:40: İran'da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyette bulunanların cenazeleri kaza mahallinden alınarak Tebriz'e intikal ettirildi.

İran devlet televizyonunda yayınlanan haberde, cenazelerin intikali ve Tebriz'de düzenlenecek tören hakkında bilgi verildi.

Tebriz'deki Rahmet Vadisi Mezarlığı yerleşkesine intikali yapılan cenazelerin, yarın yerel saatle 09.00'da halkın katılacağı törenle Tebriz Şehitler Meydanı'ndan Meşhed'e götürülmek üzere Tebriz Uluslararası Havalimanı'na götürüleceği kaydedildi.

Meşhed'deki programa ilişkin ise henüz bilgi verilmedi.

10:18: İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından hükümet kurulu acil toplantı yaptı.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Tahan Nezif de yaptığı açıklamada, İran Anayasası'na göre Cumhurbaşkanın görevlerini Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir'in devralması gerektiğini belirtti.

Nezif, bunun gerçekleşmesinin de İran Lideri Ali Hamaney'in onayına bağlı olduğunu kaydetti.

09:55: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Malesef İran'dan gelen vefat haberleri bizleri derinden üzmüştür. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve kıymetli mevkidaşım, değerli dostum Hüseyin Emir Abdullahiyan'a Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

07:38: İran devlet televizyonu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğini duyurdu.

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin dün geçirdiği kazada kurtulan olmadığını duyurdu.

Helikopterin enkazına 15 saatlik çalışma sonrasında ulaşılırken, Reisi ile Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Tebriz Valisi Malik Rahmeti ve İran lideri Hamaney'in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim'in de kazada hayatını kaybedenlerin arasında yer aldığı belirtildi.

Reisi'nin helikopterinde bulunan Devrim Muhafızları Ordusu mensubu 2 üst düzey askeri yetkili ile 3 mürettebatın da kazada yaşamını yitirdiği kaydedildi.

07:14: Reuters'a konuşan İranlı bir yetkili, helikopter kazası geçiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahyan'ın hayatını kaybettiğini söyledi.

06:55: İran devlet televizyonu, Akıncı İHA’nın tespitlerinin ardından bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopterin enkaz noktasında yaşam belirtisi olmadığını duyurdu. Arama kurtarma timlerinin olay yerine doğru hareket ettikleri belirtildi.

06:50:  Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkaz bölgesini tespit edip yurda döndü.

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaşmıştı.

Dünya Akıncı SİHA'yı izliyor

Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi aradığı uçuşta dünyada en çok takip edilen hava aracı konumuna geldi.

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA'yı FlightRadar24 uygulaması üzerinden yüzbinlerce kişi takip ediyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kazaya uğramasının ardından, arama faaliyetlerine katılmak üzere Akıncı İHA ve gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirdi. Helikopterin bulunması amacıyla Akıncı İHA, İran semalarında aktif uçuş yapıyor. 

İran Kızılayı: Helikopterin kazaya uğradığı muhtemel noktalardan birine 3 saat uzaktayız

İran Kızılay Başkan Yardımcısı Muhammed Kobadi, Reisi'yi taşıyan helikopterin kazaya uğradığı yer olduğuna ihtimal verilen noktalardan birine 3 saat uzaklıkta olduğunu söyledi.

Mehr Haber Ajansı'na göre, Kobadi, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Kobadi, "Arama kurtarma timleri, helikopterin kazaya uğradığı yer olduğuna ihtimal verilen noktalardan birine 3 saat uzaklıkta." dedi.

İranlı yetkili, Kızılay ve silahlı kuvvetler personelinin arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Reisi'nin helikopterinin yeri belirlendi

İran Devlet Televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetini taşırken kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi. 

İran Doğu Azerbaycan Devrim Muhafızları Komutanlığı kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA, Doğu Azerbaycan Devrim Muhafızları Komutanlığı tarafından yapılan açıklamayı yayımladı. Açıklamada, helikopter ve kaza yerindeki mürettebattan birinin cep telefonundan sinyal alındığı ve bölgeye askerlerin sevk edildiği belirtildi.

Türkiye bir Akıncı ve gece görüşlü Cougar helikopter gönderdi

Türkiye İran'a bir Akıncı TİHA ve bir gece görüşlü helikopter gönderdi.

Milli Savunma Bakanlığından ayıpaln açıklamada, "İran makamlarınca Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla yapılan talebe istinaden İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin kaza kırıma uğrayan helikopterinin arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

İran Türkiye'den gece görüşlü helikopter istedi

 AFAD, İran'ın Türkiye'den gece görüşlü arama kurtarma helikopteri istediğini açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklama şu şekilde:

"Bugün, İran-Nahçıvan sınırında İran Cumhurbaşkanı Sn.İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kaza yaptığı bilgisi alınmıştır.

İran, @TC_Disisleri aracılığıyla Ülkemizden gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etmiştir.

Van ve Erzurum AFAD il müdürlüklerimizden 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal etmek üzere yola çıkmıştır.

Ayrıca Ankara, Diyarbakır ve Konya’dan 15'er kişilik dağcı arama kurtarma personelimiz teyakkuz halindedir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

İran Kızılayı helikopterin bulunduğu haberlerini doğrulamadı

İran Kızılayı, Reisi'nin kaza yapan helikopterinin bulunduğu haberlerini doğrulamadı ancak helikopterin koordinatlarının belli olduğunu açıkladı. 

son dakika" İran kaynakları: Helikopter bulundu

Son dakika! İran kaynakları Reisi'nin helikopterinin bulunduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Reisi'nin içinde bulunduğu hilikopterin kaza yapmasıyla igili bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan X Sosyal Medya Plotformu üzerinden şunları ifade etti:
"İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti olarak İran makamlarıyla tam irtibat ve koordinasyon halinde hadiseyi yakından takip ettiğimizi ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Komşumuz, dost ve kardeş İran halkına ve hükûmetine milletim adına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, Sayın Reisi ve heyetinden bir an önce iyi haberler almayı umuyorum."

Avrupa Birliği: Hızlı müdahale uydu haritalama hizmetimizi açtık

Avrupa Birliği (AB), Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkilileri taşıyan helikopterin kazaya uğraması nedeniyle İran'ın talebi üzerine hızlı müdahale uydu haritalama hizmetini açtıklarını bildirdi.

AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, X hesabından yaptığı açıklamada, İran'ın yardım talebi üzerine helikopter kazası nedeniyle Copernicus Acil Durum Yönetim Hizmeti'nin aktive edildiğini duyurdu.

"Yakından izliyoruz" mesajı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de "AB üye ülkeleri ve ortaklarımızla durumu yakından takip ediyoruz." mesajını paylaştı.

İran Hükümet Sözcüsü: Henüz hiç yeni bir haber yok

İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahaduri Cehrumi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterini arama ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili henüz hiç bir gelişmenin olmadığını açıkladı.

Cehrumi, X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada "Zor ve karmaşık koşullar yaşıyoruz. Cumhurbaşkanının helikopter olayına ilişkin son haberleri almak, halkın ve medyanın hakkıdır. Ancak kaza yeri ve hava şartlarının özel durumu göz önüne alınmalıdır. Henüz hiç yeni haber yok." ifadelerini kullandı.

Türk Dışişleri Bakanlığından açıklama

Türk Dışişleri Bakanlığı bir yazılı açıklama yaparak, "Helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri üzüntüyle takip ediyoruz. Cumhurbaşkanı Reisi ve yetkililerin sağlıklı olmalarını temenni ediyoruz" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

"İran’da bugün (19 Mayıs) yaşanan helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri üzüntüyle takip ediyoruz.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da aralarında bulunduğu İranlı yetkililerin güvende ve sağlıklı olmalarını temenni ediyor, kardeş İran halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Arama kurtarma faaliyetlerine her türlü desteğin sağlanması için harekete geçilmiştir."

Kurtarma ekipleri helikopterin kaza yaptığı noktaya yaklaştı

İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma ekiplerinin Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile diğer yetkililerin bulunduğu helikopterin kazaya uğradığı noktaya yaklaştığını söyledi.

Kulivend, "Şu anda Kızılay'dan 40'tan fazla özel arama kurtarma ekibi arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler kazanın olduğu noktaya yaklaştı." dedi.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'den ilk açıklama

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney,  İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin geçirdiği helikopter kazasının ardından “İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacak” açıklaması yaptı.

İran Genelkurmay Başkanı tüm imkanların kullanılmasını istedi

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunması için tüm imkanların seferber edilmesi talimatını verdi. İran devlet televizyonu, Bakıri'nin konuya ilişkin yazılı açıklamasını paylaştı.

Bakıri, "Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin bulunması ve kurtarma çalışmaları için İran Ordusu ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun tüm imkan ve teçhizatları kullanılmalıdır." ifadelerini kullandı.

İran silahlı kuvvetlerinin olayın başından itibaren çalışmalarda yer aldığı kaydedildi.

Aliyev: Azerbaycan her türlü desteği vermeye hazırdır

 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Reisi'yi taşıyan helikopter kazasıyla ilgili, "Komşu, dost ve kardeş bir ülke olan Azerbaycan her türlü desteği vermeye hazırdır." ifadelerini kullandı.

Aliyev, X sosyal medya platformundan şu açıklamayı yaptı:

"Bugün İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile dostane bir şekilde ayrıldıktan sonra yüksek heyeti taşıyan helikopterin İran'da kaza inişi yaptığı haberi bizi ciddi şekilde endişelendirdi. Yüce Allah'a dualarımız Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetledir. Komşu, dost ve kardeş bir ülke olan Azerbaycan her türlü desteği vermeye hazırdır."

Aliyev ve Reisi, bu sabah iki ülke sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yapmıştı.

Baraj açılışı töreni dönüşünde Reisi'yi taşıyan helikopterin hava şartları nedeniyle sert iniş yaptığı kaydedilmişti.

Reisi'yi taşıyan helikopterde aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu bazı yetkililerin olduğu bildirilmişti.

Reisi'nin son görüntüleri

 

Reuters: Enkaza yarım saat içinde ulaşılacak

Reuters, devlet medyasına dayandırdığı haberine göre Reisi'nin helikopterine yarım saat içinde ulaşılacağını iddia etti.

Helikopterdeki isimler belli oldu

Reisi’nin düştüğü iddia edilen helikopterinde şu isimlerin olduğu iddia edildi:

Helikopterde bulunan 4 İranlı yetkilinin ismi şu şekilde;

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi,

Dışişleri Bakanı Amir Abdollahian,

Doğu Azerbaycan Eyaleti Valisi Malek Rahmati,

Tebriz vilayetinin imamı Muhammed Ali el-Haşem.

Zorunlu iniş yaptı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri yoğun sis ve aşırı rüzgar kaynaklı zor hava koşulları nedeniyle zorunlu ve sert iniş gerçekleştirdiği iddia edildi.

İran İçişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan konvoydaki helikopterlerden birinin zorunlu iniş yapmış olduğunu doğruladı.

Aynı helikopterde, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu ileri sürüldü.

Konvoyda 3 helikopterin bulunduğu, bazı bakan yetkilileri taşıyan 2 helikopterin güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaştığı aktarıldı.

Helikopter sert iniş gerçekleştirdi

Yoğun sis ve aşırı rüzgar kaynaklı zor hava koşulları nedeniyle gerçekleştirilen zorunlu inişin "sert bir iniş" olduğu aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Reisi'nin kara yolu ile Tebriz'e hareket ettiği ve Reisi'nin durumunun iyi olduğu öne sürüldü. Devlet televizyonu olayla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Helikopter Doğu Azerbaycan eyaletine zorunlu iniş yaptı

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir baraj açılışında bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından dönüş yolunda Reisi'yi taşıyan helikopter Doğu Azerbaycan eyaletine zorunlu iniş gerçekleştirdi.

 İran Doğu Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı: Üç helikopterden biri düştü

Doğu Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı Cebbarali Zakiri, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyunda meydana gelen helikopter kazasına ilişkin 3 helikopterden 2'sinin iniş yaptığını, birinin düştüğünü söyledi.

İran Kızılayı tarafından yapılan açıklamaya göre, kazanın Kaleyber ve Verzigan arasında yer aldığı, İHA'larla kazanın yaşandığı bölgenin tarandığı belirtildi. (AA. İHA. Reuters)

Dünya