Tarifelere rağmen güçlü küresel ticaret sürüyor
Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü (RWI) ile Denizcilik Ekonomisi ve Lojistik Enstitüsü (ISL) mayıs ayı Konteyner İş Hacmi Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ABD'nin ithalatına uygulanan gümrük vergilerinin önemli ölçüde artmasına rağmen konteyner trafiği, dünya ticaretinin güçlü bir şekilde devam ettiğini gösterdi.
Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü (RWI) ile Denizcilik Ekonomisi ve Lojistik Enstitüsü (ISL) mayıs ayı Konteyner İş Hacmi Endeksi sonuçlarını açıkladı.
RWI/ISL Konteyner İş Hacmi Endeksi, geçen ay 138,3 puana yükseldi
Buna göre, nisanda 137,9 olan dünya mal ticaretinin yüzde 64'ünü oluşturan 92 limanın konteyner trafiğine dayanan RWI/ISL Konteyner İş Hacmi Endeksi, geçen ay 138,3 puana yükseldi.
RWI ve ISL’nin ortak açıklamasında, “Bu (endeksteki artış) ABD'ye yapılan ithalata uygulanan gümrük vergilerindeki geçici keskin artışa rağmen küresel ticaretin güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.
Çin ile ticaretin büyük bir kısmını gerçekleştiren ABD'nin batı yakasındaki limanlarda konteyner trafiğinin gözle görülür bir şekilde azaldığı belirtilen açıklamada, "Çin limanları da mayısta bir önceki aya kıyasla biraz daha düşük iş hacmi bildirdi. Buna karşılık, Avrupa limanlarında konteyner trafiğinde bir kez daha güçlü büyüme görüldü. Bu durum, bazı Çinli ihracatçıların ABD'de artan ticaret engellerinden kaçınmak için mallarını Avrupa'ya yönlendiriyor olabileceğini düşündürüyor.” denildi.
"Küresel ticaret ABD'nin ticaret politikası karşısında nispeten dirençli görünüyor"
RWI Ekonomi Direktörü Torsten Schmidt, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ABD'nin Çin'den ithal edilen mallara uyguladığı gümrük vergilerindeki keskin artışın iki ülke arasındaki ticareti açıkça yavaşlattığını kaydederek, “Yine de küresel ticaret ABD'nin ticaret politikası karşısında nispeten dirençli görünüyor. Bunun nedeni kısmen bazı Çin mallarının artık Avrupa'ya yönlendirilmesidir." ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.