Bitcoin'e 'ABD' dopingi: 2 Ocak Bitcoin fiyatları

Bitcoin fiyatları, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Bitcoin ETF’ini onaylayacağına yönelik haberlerle sert yükseldi ve 21 ayın zirvesini test etti. Uzmanlar, bu yıl ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlamasıyla fiyatların destekleneceğini öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bitcoin'e 'ABD' dopingi: 2 Ocak Bitcoin fiyatları

İSTANBUL / EKONOMİ

En popüler kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin ETF’ini (borsa yatırım fonu) onaylayacağına yönelik oluşan iyimser hava ile 45 bin doları aştı ve böylelikle Nisan 2022’den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Lider kripto para birimi, SEC’in 14 Bitcoin ETF başvurusundan bazılarını onaylayacağına ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesiyle 24 saatte yüzde 7'ye yakın değer kazandı.

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi Blackrock ile VanEck, WisdomTree (WT.N), Fidelity, Bitwise, Grayscale Investmens ve Invesco’nun aralarında bulunduğu 14 şirket, SEC'e, Bitcoin ETF'si için başvurmuştu. Bitcoin ETF'inin kabul görmesi, işlem hacmi en yüksek kripto para biriminin daha fazla dağıtımına ve kabulüne yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

Bitcoin, tarihi zirvesini Kasım 2021'de 68 bin 990 dolar ile görürken, rekor seviyesinden yüzde 34 aşağıda bulunuyor. Lider kripto para birimi 2023 yılında ise 153 yükseldi.

Küresel bazda kripto paraların piyasa değeri, son 24 saatte yaklaşık yüzde 5,27 oranında değer kazanarak 1,75 trilyon dolara yükseldi.

Bitcoin ve Ethereum’da son durum

Bitcoin (BTC), bugünkü işlemlerde 45 bin 952 dolara kadar yükselirken, saat 17.41 itibarıyla yüzde 4,12 oranında primle 45 bin 510 dolarda işlem görüyor. Bitcoin son 7 günlük işlemlerde yüzde 6'nın üzerinde değer kazanırken; piyasa değeri 896 milyar dolar oldu.

İşlem hacmi en yüksek ikinci kripto para birimi olan Ethereum (ETH) ise, şu dakikalarda dünkü kapanışına göre yaklaşık yüzde 1,70 yükselişle 2 bin 383 dolar seviyesinde hareket ediyor. ETH, gün içinde en yüksek 2 bin 430 doları görürken; son 7 gün içerisinde yüzde 6'ya yakın yükseldi.

"Bitcoin 54 bin dolara kadar yükselebilir"

CoinTR Araştırma Departmanı kripto para piyasalarıyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde, "SEC’in sıradaki 14 Spot Bitcoin ETF başvurusundan bir veya birkaçını onaylaması beklenirken, piyasa yorumcuları, ETF onayının Bitcoin fiyatı üzerindeki kısa vadeli etkisi konusunda bölünmüş durumda. Bitcoin opsiyonlarında düşen volatilite nedeniyle onay gününde önemli bir ralli beklemeyen analistler bulunurken, konuya farklı yaklaşan analistler de bulunuyor; Kripto para analisti Scott Melker, X üzerinden paylaştığı analizde Bitcoin’in 40 bin dolar civarında oluşturduğu konsolidasyondan sonra “boğa bayrağı” oluşturduğunu ve SEC’nin potansiyel onayının ardından Bitcoin’in 54 bin dolara kadar yükselebileceğini tahmin ediyor. VanEck danışmanı Gabor Gurbacs ise spot Bitcoin ETF’inin erken günlerinin piyasa standartlarına göre kısa vadede beklentiyi karşılayamayacağını, ancak birkaç yıl içinde trilyonlarca dolarlık giriş çekeceğine inanıyor" denildi.