AİFD, sağlık sisteminin sorunlarının çözümüne destek olacak

Türkiye’deki uluslararası ilaç firmalarının üye olduğu Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), yeni geliştirilen ilaçların Türkiye’de kullanımının yaygınlaştırılması ve sağlık sektörü sorunlarının çözümü için girişim başlattı. Bu çerçevede Ankara’da Hacettepe Üniversitesinde Yenilikçi İlaçlar Sempozyumu” düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
AİFD, sağlık sisteminin sorunlarının çözümüne destek olacak

Mehmet KAYA / ANKARA

Sempozyumun açılışında konuşan AIFD Başkanı Mete Hüsemoğlu, “Ülkemizdeki hastaların, en yeni tedavilere dünya ile aynı anda erişebilmeleri, başarılı bir sağlık inovasyon ekosistemi, iyi kurgulanmış ilaç finansman modelleri, karar alma mekanizmalarında hasta ve hekim derneklerinin rolünün artırılması ve sektördeki tüm paydaşların hasta odaklı bir yaklaşımla iş birliklerine imza atması ile mümkün olabilecektir” dedi. Hüsamoğlu, yeni ve orijinal ilaçlara erişimi artırmak için çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

Türkiye 2020'de klinik araştırmalara 325 milyon dolar harcadı

Yenilikçi ilaç geliştirme yatırımı yapan büyük firmaların gelirlerinin yüzde 21,6’sını AR-GE yatırımlarına ayırdığını vurgulayan Hüsamoğlu, yıllık 2012 milyar Dolar olan AR-GE yatırımlarını 2026’da 254 milyar dolara çıkacağını bildirdi. Türkiye’de klinik araştırmalarla bu hacimden pay aldığını, 2017’de 86 milyon dolar olan klinik araştırma tutarının 2020’de 632 adet araştırma ve 325 milyon dolara çıktığını kaydetti.

AİFD Genel Sekreteri Ümit Dereli de yenilikçi ilaçların toplum sağlığına katkı verdiğini söyledi. Dereli, “AİFD olarak, yenilikçi ilaçlara erişilebilirliğin yanında sağlık alanında yaşanan çeşitli zorlukların aşılmasında da ülkemiz sağlık sektörüne çözüm ortağı olma misyonunu benimsiyor, ekosistemde birleştirici olma rolünü üstleniyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir