TEB: Sorunlarımız çözülmedi, ilaç yokluğu devam ediyor

Türk Eczacıları Birliği, (TEB) daha önce ertelenen eczacıların ve paydaşlarının katılacağı mitingin 27 Kasım ’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TEB: Sorunlarımız çözülmedi, ilaç yokluğu devam ediyor

Mehmet KAYA-ANKARA

TEB 10-12 Kasım günlerinde Bursa’da yapılan 43. Dönem II. Bölgelerarası Toplantısı’nın sonuç bildirisi yayınlandı. Bildiride, kamuoyu gündemine taşınan sorunların çözülmediği belirtilerek, girişimlerin devam edeceği; 27 Kasım’da planlanan “Büyük Eczacı Mitingi”nin de Ankara’da yapılacağı duyuruldu.

Sonuç bildirisinde eczacıların yaşadığı sorunlara yönelik maddeler halinde bilgi verilirken, erişiminde sıkıntı yaşanan ilaçlara vurgu yapıldı. Bu sorunun eczacılardan kaynaklı olmamasına karşılık, vatandaşlarla eczacıların karşı karşıya geldiği belirtilen bildiride, 14 yıl aradan sonra bu yıl içinde yapılan İlaç Fiyat Kararnamesi değişikliğinin sorunu çözmediği ve bu kararnamenin ivedilikle tüm taraflarla görüşülerek yeniden ele alınması talep edildi. Bildiride, “Özellikle onkoloji ilaçları, antibiyotikler, antidepresan ilaçları, çocuk ateş düşürücüleri, ağrı kesicileri ve antibiyotikleri, kulak damlaları, tansiyon ilaçları, göz damlaları ve mevsimsel grip ve soğuk algınlığı ilaçlarına erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktadır” denildi.

Sonuç bildirisinde, eczanelerin ekonomik koşullarının ağırlaştığı vurgulandı. SGK’ya ödenen fiyat farkları ve hastane muayene ücretleri eleştirildi, bazı ilaçlarda fiyat farkının SGK’nın verdiği ilaç bedelinin üzerine çıktığına işaret edildi. Bildiride ayrıca, standartları tam karşılamayan eczacılık fakültesi açılmasının durdurulması, sağlığa ilişkin bütün ürünlerin eczacılarca satılabilmesi, internet satışlarının önlenmesi, Göç İdaresi’nin ödemelerinin netleştirilmesi gibi taleplere yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir