Çaresizlik kokan ve tuzak algısı yayan eğilimler!
Küresel salgına ilişkin gelişmeler, geleceğe yönelik ekonomik ve siyasi beklentileri olumsuzlaştırırken sistemi oluşturan kurumsal yapıya ilişkin kırılganlık algısını yeni rekorlara taşıyor. Finansal piyasalar ve yapay eğilimler aracılığı ile sergilenen direnişin, aynı şekilde devam ettirilebilmesi olasılığı ise zayıflıyor.
İster ikinci dalga deyin, ister ise birinci dalga içindeki dalgalanmalar deyin sonuç değişmiyor! Hasta sayısı hızla artarak 24 milyonu zorluyor ve ölümle sonuçlanan vaka miktarı 800 bini aşıyor. Korku büyüyor, sorunları ağırlaştırıyor ve beklentileri olumsuzlaştırıyor. Güven bunalımı derinleşirken, finansal eğilimler ampul gibi sırıtıyor, algıların daha hızlı bozulmasını engellemek üzere devreye sokulan konu mankenleri ile bunları yönlendirenlerin hesapları tutmuyor!
Sonbahar öncesinde küresel ekonominin yeni bir dip yapması olasılığı güçlenirken seri bir toparlanma ihtimalinin hızla azalıyor olması, başta siyasiler ve finansal yapı olmak üzere etkili ve yetkili kesimleri fazlası ile geriyor. Salgına ilişkin gelişmeler ile ekonomik eğilimlere yönelik beklentiler, geniş kesimlerin alışılagelmiş yaklaşımlar ile yönlendirilebilmesini olanaksızlaştırıyor. Giderek daha yoğun bir şekilde hissedilen ekonomik olumsuzlaşma ile afaki finansal eğilimler arasındaki ayrışma geri teperek güven bunalımını derinleştirme tehlikesini bünyesinde taşıyor.
Söz konusu ayrışmanın hesapsızca desteklenmesinin muhtemel sebepleri, kurumsal yapıya ilişkin algıları olumsuz yönde etkiliyor. Eğer kurumsal yapı göründüğü kadar güçlü olsa idi, olumlu veya olumsuz tüm faktörler bir şekilde fiyatlanırdı; böyle olamaması ciddi bir anormalliktir ve gerçek durumun görünümden çok farklı olduğu endişesini güçlendirerek belirsizlik algısını besler; güven bunalımını derinleştirerek yine riskten kaçınma eğilimini tetikler.
Para otoritelerinin hesapsızca devreye girmesi, kamu fonlarının bu çaresizliği desteklemek zorunda bırakılması, Z kuşağının tavşan atlet rolüne soyundurularak tasarruf sahiplerini etkilemeye çalışması, risk alma isteğini uyarmaya yönelik spekülatif haber bombardımanı ve sınırsız medya desteğine rağmen olmuyor! Taşıma su ile değirmen döndürmek, sorunların hızla ağırlaşması pahasına biraz zaman kazanmak dışında pek bir işe yaramıyor! Yönü değiştirilemeyen akıntıya karşı yüzmeye çalıştıkça enerji tükeniyor, hesaplar tutmuyor!
Bu yılın ikinci çeyrek döneminde, küresel ölçekte yüzde 30 düzeylerini bulan bir ekonomik daralma yaşandı. Bu durumun olası finansal sonuçları, sorunlu kredi hacmini patlatarak ödemeler sistemini büyük ölçüde batık hale getirdi. Merkez bankaları, çöküş ile sonlanacak paniği durdurmak üzere ve can havli ile finansal piyasaları yönlendirmek ve desteklemek üzere devreye sokuldu; fiili kayıplar tümü ile görmezden gelindi ve fiyatlanmadı. Ekonomilerin ise salgın kontrol altına alınmadan açılması, büyüyen çaresizliğin bir sonucu olarak karmaşaları derinleştirdi.
Eğer ekonomiler bu yılın ikinci çeyreğinin ikinci yarısında açılmasa idi, finansal panik yeniden devreye girebilirdi! Böyle olmaması için katlanılan mecburiyetler ise salgını güçlendirerek yayılma hızının yeniden artmasına ciddi katkılar yaptı; ekonomiler kapatılmasa bile dördüncü çeyrekte yeniden daralma eğilimine geçilmesi olasılığı, ciddiye alınması gereken ölçüde güçlendi. Bu yılın son çeyreğine ilişkin belirsizlik ve kırılganlık yönlü algıların yeni rekorlar kırması ve çok olumsuz sonuçlara sebep olacak tetiklemeler yapması ihtimali güçlendi!
Hesapsızca finansal yapıyı desteklemek, daha farklı sonuçları beraberinde getirerek yeni kırılmalar üretebilir! Ekonominin daralmaması ve işsizliğin daha fazla artmaması için yapılanlar, hem enflasyon canavarının çok güçlü bir şekilde geri dönmesine ve tüm sorunların hızla ağırlaşmasına sebep olabilir.
Salgından bağımsız olarak ödemeler sistemine ilişkin algıların bozulması ve ekonomik istikrarsızlıkların kapıyı çalması, finansal eğilimlerin de kontrol dışına çıkmasını zorlayabilir. Küresel koşullardaki bozulma, iyimser sürpriz ve müjdelerin etkisiz kalmasına yardım etmeye devam edecek gibi görünüyor! Ağustos böceğinin durumunu anımsatan Finansal piyasaların aşırı makyajlı hali, güven vermiyor ve tuzak hissi yayıyor!
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.