Haberiniz olsun, tehlike büyüyor!
Temmuz ayı başından bu yana piyasalarda ön plana çıkan veya çıkartılan eğilimler, ekonomiye ilişkin gerçekler ve bunlara dayalı orta vadeli beklentiler ile uyuşmuyor. Küresel ticaret hacmi dalgalı bir şekilde daralıyor ve hızlı toparlanma olamayacağı kesinleşiyor. Finansal yapının çöküşü para otoritelerinin hesapsız zorlamaları ile öteleniyor ve istikrar kavramından geri dönmemek üzere uzaklaşılıyor. Jeopolitik gerginlikler ise yükselmeye devam ediyor.
Eğer gerçekler ve bunlara bağlı orta vadeli beklentiler piyasalarda fiyatlanıyor olsa idi, riskten kaçınma paniği kendi kendini besleyerek büyür ve yozlaşmış düzeni hızla çökerterek insanlığı uzlaşıya dayalı kalıcı çözüm aramak zorunda bırakırdı. Fakat böyle olmuyor; büyüyen çıkar çatışmaları ve avantajlı pozisyon arama dayatmaları, gerçekler ile yapay görünümün keskin bir şekilde ayrışmasına ve olası yıkıcı paniklerin sorunların ağırlaşması pahasına ötelenmesine sebep oluyor.
Eğer gerçekler fiyatlansa idi, ya küresel ölçekteki varlık değerleri mevcut düzeylerinin çok altına iner ve ödemeler sistemi fonksiyonelliğini tüketmiş olurdu; ya da zorunlu ihtiyaç maddeleri çok daha yüksek fiyat düzeylerinde tırmanır ve buna bağlı olarak enflasyon düzeyindeki yükseklik benzer bir sonucun ortaya çıkmasını tetiklemiş olurdu. Bu tür olumsuzlukların ötelenmesi için, para otoriteleri son kez devreye girdi ve bundan sonrası muhtemelen önceki deneyimlerden çok farklı olacak!
Bu yılın üçüncü çeyreğinin ilk iş gününden bu yana küresel piyasalarda yaşananlar, çok tehlikeli olabilecek kritik eşiklerin aşıldığını düşündürüyor. Riskten kaçınma eğiliminin büyüyerek paniğe dönüşmesini engellemek için yapılanlar, böyle devam edilebilmesini olanaksızlaştırıyor. Hem sermaye piyasaları yükselsin veya bu izlenimi versin ve düşük faizli kredi bolluğu olsun, hem dolar diğer paralara karşı zayıflasın fakat emtia fiyatları yükselerek enflasyon canavarını uyandırmasın demek olanaksızı aramak ile eş anlamlıdır. Kısa vadede bu tür gerçekle ilgisi bulunmayan görünümler yaratabilirsiniz, fakat devamını getiremezsiniz.
Durumun yukarıda ifade ettiğimiz açmaza konu olduğunu bilenler risklerini azaltır, para otoriteleri de yıkıcı panik oluşmasın diye geri dönüşü olmayan bir yola girerek istenmeyen varlıkları yüksek fiyatlardan alarak itibarını bozuk para gibi harcamaya başlar. Bu kötüye gidişi yavaşlatmak için eski hassasiyetleri bir süre için kullanabilirsiniz; doların diğer paralara karşı değer kaybını türev işlemler üzerinden mümkün kılarak, küresel ölçekte risk alma çılgınlığı yaşanabilir algısı ile risk taşıyanları sakin kalmaya ikna çabası içinde olabilirsiniz! Fakat altın fiyatında başlayan ve geri döndürülemeyen yükseliş, böyle devam edilemeyeceği anlamına gelir.
Euro’nun dolara karşı değerinde, Temmuz ayı başından bu yana yaşanan yükseliş bana göre yapaydır ve doğrudan riskten kaçınma eğilimini duraklatmaya yöneliktir. Gösterge olarak bakılan dolar endeksinde, Euro’nun yüzde 50’ye yakın bir ağırlığa sahip oluşu bu zorlamayı geçici ilaç haline dönüştürüyor. 2008 Yılındaki Küresel Kredi Krizinin iyice belirginleştiği ilk yarıyılda yine benzer zorlamalara tanık olmuştuk ve sonuç değişmemişti!
Eğer yukarıda değindiğimiz döviz kurundaki eğilimler gerçeği yansıtıyor olsa idi, para otoriteleri yeni arayış seferberliğinde olmaz ve altın güvenli liman olarak bu kadar ilgi görmezdi; para otoriteleri hesapsızca bilançolarını büyütmek zorunda kalmazdı, medya üzerinden gerçekle ilgisi bulunmayan pazarlama amaçlı masallar devreye sokulmaz ve kırılganlık artışını yavaşlatmak için kripto paralardan yardım dilenmek açmazına düşülmezdi.
Yanlışta ısrar etmek zorunda kalınır ve dolar endeksi değer kaybediyor izlenimi ile devam edilir ise bundan sonra yaşanacaklar daha farklı olabilir! Euro yapay destekli olarak değerlenmeye devam eder ise, altın yükselişini sürdürür ve daralan küresel ticaret hacmine rağmen enflasyon canavarını uyandırabilir; sermaye piyasalarının, altın veya diğer zorunlu ihtiyaç maddeleri fiyatlarındaki değişime göre yaya kalmaya başladığı algısı güçlendiğinde, sistemik çöküşü kimse durduramaz. Temmuz ayı başından bu yana, büyük tehlikenin çekim gücünden uzaklaşma yönündeki tüm girişimler sonuçsuz kaldı!
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.