KOBİ’lerde batık kredi sorunu büyüyor!
Küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) takipteki krediler sorunu büyüyor. Son yıllarda özendirici ve kolaylaştırıcı politika ve uygulamaların da katkısıyla bankacılık sektörünün toplam kredileri içindeki payını artıran KOBİ ‘lerin, ekonomide yaşanan durgunluk paralelinde bu kredilerin geri ödemesinde sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı görülüyor. BDDK verilerinden yaptığımız hesaplamalara göre, ekim ayı itibarıyla bankacılık sektörü kredilerinde tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 5,4 seviyesine çıkarken, bu oran KOBİ kredilerinde yüzde 9,6’ya ulaştı. Takipteki kredilerin oranının, ticari kredilerin tamamında yüzde 6,6 bireysel kredilerde de yüzde 4,2 düzeyinde bulunması, KOBİ kredilerindeki tahsili gecikmiş alacaklarının sorununun yüksekliğini açık şekilde ortaya koyuyor.
2000 öncesinde finansmana erişim olanakları sınırlı düzeyde bulunan KOBİ’ler, bu tarihten itibaren banka kredilerindeki paylarını hızlı biçimde artırdı. 2005’te toplam kredilerde yüzde 25 seviyesini aşan KOBİ kredilerinin payı izleyen dönemlerde de hızlı bir artış göstermesine karşın, başta enerji ve gayrimenkul olmak üzere diğer sektörlerin payının çok daha yüksek oranlara ulaşması dolayısıyla görece düşüş kaydetti. Küresel krizin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği 2008 ve 2009’da düşüş kaydettikten sonra 2010’da yıllık bazda yüzde 50’nin üzerinde artış oranını yakalayan KOBİ kredileri, 2016 hariç olmak üzere izleyen yıllarda yüzde 17 ile yüzde 36 arasında değişen oranlarda yıllık artış hızlarına ulaştı. 2008-2009 krizi dönemlerinde sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 8 oranlarına yükselen takipteki kredilerin oranı ise izleyen yıllarda, kredi artışındaki ivmeye karşın düşüş yönlü bir seyir izledi. 2014 yılı itibarıyla tekrar yükselişe geçen takipteki alacaklar oranı 2016’da yüzde 5’i, 2018’de de yüzde 7’yi aştı. Ekim ayı itibarıyla 608,2 milyar lira seviyesine yükselen KOBİ kredileri, 2 trilyon 561,9 milyar lira büyüklüğündeki toplam kredilerde yüzde 23,7 oranında paya sahip olurken, 58,6 milyar liraya ulaşan takipteki alacaklar tutarı ile de 140 milyar lira hacmindeki bankacılık sektörünün takipteki krediler toplamının yüzde 42’sini oluşturdu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.