YÖREX Fuarı açılış için gün sayıyor

Yöresel ürünlerin markalaşması ve katma değerinin artırılmasında önemli yer tutan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 12. kez kapılarını ziyarete açacak. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır, Avrupa Birliği’nde 3 bin 561 coğrafi işaretli ürünün ticari değerinin 75 milyar Euro’yu bulduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
YÖREX Fuarı açılış için gün sayıyor

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA – TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bakar, 12. Kez kapılarını ziyaretçilere açacak Yöresel Ürünler Fuarı tanıtım toplantısı düzenledi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır, Antalya Ticaret Borsası tarafından 2009 yılında ‘Sizin oraların ne‘si meşhur?’ özdeyişi ile başlayan ve Türkiye’de yöresel ürünlerin markalaşması ve katma değerinin artmasına yol açan YÖREX Fuarı’nın  12’incisinin 2-5 Kasım tarihlerinde açılacağını bildirdi. Çandır, şunları kaydetti.

‘’Bizler, ülkemizin kadim geçmişini ve medeniyetler harmanını en iyi anlatan ve yaşatan yöresel ürünlerini bir araya getirdik. Bu ürünlerin tescille hakkının ve hukukunun korunmasını, ticarileşmesini, üretiminin artırılarak yayılmasını, meslek gerektirenlerin yeni nesiller için cazibe alanı oluşturmasını ve nihayet kültürel değerler olarak tanınmasını sağlayacak sürekli etkinlikler bütünü olarak görmekteyiz.’’

YÖREX Fuarı’nın başlatılmasıyla birlikte Türkiye’de Coğrafi işaret (Cİ) tescilli ürün sayısının 109’dan bin 481’e ulaştığına dikkat çeken Çandır, ‘’Güncel olarak 605 adet ürünümüzde başvuru aşamasında yer alıyor. YÖREX başladığında AB’de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. TOBB’un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz ise başvuru, yani inceleme aşamasındadır’’ dedi.

AB’de Cİ ürünlerin ticari değeri 75 milyar Euro

TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Avrupa Birliği’ndeki (AB) toplam 3 bin 561 adet coğrafi işaretli ürünün ticari değerinin 75 milyar Euro’ya yaklaştığını söyledi. Çandır, şöyle devam etti.

‘’Bunun yüzde 32’sine denk gelen yaklaşık 23 milyar Euro’luk bölümü tarım ve gıda ürünüdür. Bu değer her geçen gün artmaktadır. Yani katma değeri en yüksek ürünler arasında coğrafi işaretli ürünler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizleri hem yurtiçinde hem de uluslararası düzeyde ciddi bir potansiyel beklemektedir.’’

Turizmde Yöresel ürünler hatları ilgi görüyor

YÖREX Fuarı’nın başladığı 2010 yılında 4 bin 500 metrekareyle başladığını, bugün ise 10 bin metrekareyi aştığını vurgulayan Çandır, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’11 fuarımıza 4 bin 000’e yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katıldı. Antalya’da oda/borsalar ve yerel yönetimlerle gerçekleştirilen Cİ Çalışma Grubu ile 14 adet coğrafi işaret kentimize kazandırılmıştır.

Yöresel ürünler yalnızca; özel bir damak tadı ve sağlıklı beslenme çeşidi ya da benzersiz bir kullanım ürünü değildir. Bunlar; yöresinin tarihi ayrıcalıklarını, uygarlık birikimini ve sosyal zenginliğini anlatan hikayelere sahip ürünlerdir. Yani yöresel ürünlerin kendine ve yöresine has bir değeri, bir ruhu, bir özü, bir kimliği vardır. Yöresel ürünlerin bu özelliği sadece Anadolu’muz için değil dünyadaki tüm yöresel ürünler için geçerlidir. Onun için yöresel ürünler odaklı turizm hatları her yerde büyük ilgi görmekte, ciddi katma değer yaratmakta ve çok boyutlu faydalar sağlamaktadır. Bu toprakların evlatları olarak bize düşen en önemli görevlerden biri de bu ürünlerimizi hakkı ve hukukuyla dünyaya ulaştırmaktır.’’ 

ATSO Başkanı Ali Bahar da her zaman YÖREX Fuarı’nı desteklediklerini belirterek, fuarların ve fuarcılık sektörünün her zaman önemini koruduğunu söyledi. Fuarların geliştirilmesi ve genişletilmesi gerektiğini ifade eden Bahar, ‘’Fuarlar, teknolojinin, biliminin ışığında yapay zeka kullanılarak netwörk ağları daha da geliştirilmeli. Fuarların içinde YÖREX en parlak olanı. YÖREX her geçen yıl daha da gelişiyor, büyüyor. YÖREX ile birlikte TOBB’a bağlı oda ve borsalar Antalya’da buluşuyor ve etkileşim içinde oluyor’’ dedi.