Bakan Kacır duyurdu: Türkiye, Antarktika'da daha aktif rol oynamaya hazırlanıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin Antarktika'da daha aktif rol oynamaya hazırlandığını belirterek, hedeflerinin Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde danışman ülke statüsünü elde edebilmek olduğunu söyledi.
İtalya'nın ev sahipliği yaptığı 47. Antarktika Antlaşması İstişare Toplantısı (ATCM) için Milano'da bulunan Bakan Kacır, Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu'nda Antarktika Antlaşması Danışman Ülkeleri'nin heyet başkanlarına yönelik resepsiyon verdi.
Resepsiyonda 28 ülkenin temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Kacır, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son yıllarda Antarktika’ya yönelik çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
"Şimdiye dek edindiğimiz bilimsel uzmanlık, diplomatik birikim ve kurumsal olgunluk temelinde Türkiye, Antarktika Antlaşması kapsamında danışman ülke statüsü başvurusunu yapmaya hazırlanıyor" diyen Kacır, bu adımın bu kıtanın geleceğinde daha aktif rol üstlenmelerini sağlayacağını ve sahip olduklarını daha fazla paylaşmaları için yeni fırsatlar sunacağını söyledi.
Resepsiyonda konuklara Türkiye'nin Antarktika'daki bilimsel çalışmalarının anlatıldığı video gösterildi, Türk mutfağının öne çıkan lezzetlerinden ikram edildi.
"İnsanlığın geleceğinde Antarktika'nın çok önemli bir rolü olacak"
Milano'da ATCM’ye yönelik temaslarını değerlendiren Bakan Kacır, "Malumunuz Antarktika, beyaz kıta, aslında insanlığın geleceği için çok büyük bir kıymet taşıyor. Hem bilimsel araştırmalar hem stratejik çalışmalar için insanlığın geleceğinde Antarktika'nın çok önemli bir rolü olacak. Türkiye olarak bizler de bu süreçte özellikle bilimsel araştırma çalışmalarını önceliklendiriyoruz." dedi.
Kacır, Türk bilim insanlarının 2017'den bu yana Antarktika'ya seferler düzenlediğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Aynı zamanda Kuzey Kutbu'na, arktike seferler gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar 200'den fazla bilim insanımız, 150'den fazla bilimsel araştırma projesini bu seferlerde icra etme imkanı buldu. Son yıllarda lise öğrencilerimizi de TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK eliyle gerçekleştirdiğimiz kutup araştırmaları yarışmasında derece elde eden öğrencilerimizi de yine bu seferlere dahil ediyor ve onların da araştırma vizyonlarının kutuplara uzanmasını mümkün kılıyoruz."
Bakan Kacır, Türkiye’nin Antarktika bağlamındaki hedeflerine işaret ederek, "Tabii Türkiye olarak hedefimiz, Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde danışman ülke statüsünü elde edebilmek. Bunun için diğer ülkelerle ortak çalışmalarımızı çok önemsiyoruz. Bizim seferlerimize, bilimsel araştırma çalışmalarımıza diğer ülkelerden bilim insanlarının katılımı ve bizim bilim insanlarımızın da diğer ülkelerin araştırma programlarına dahil olması konusunda karşılıklı çalışmalar yürütüyoruz. 13 ülkeyle bu konuda ortaklaşa çalışmalar yürütmek üzere mutabakat zabıtları imzaladık" diye konuştu.
Bugün Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu’nda ilgili ülke temsilcilerini ağırladıklarını anlatan Kacır, "Onlara özellikle Türkiye'nin kutup vizyonunu, Antarktika vizyonunu anlatmak, bu vizyon kapsamında ortaya koymayı hedeflediğimiz uluslararası işbirliklerinden söz etme imkanı bulduk. Ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde, yakın gelecekte Türkiye olarak uluslararası arenada Antarktika başlıklı çalışmalarda da daha görünür adımlar atma imkanına sahip olacağız" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin bilimsel araştırma vizyonu, Türkiye'nin sınırlarından ibaret değil"
Bakan Kacır, Türkiye’nin hem kutup bölgelerinde hem de uzay çalışmalarıyla bilimsel vizyonunu genişlettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hedefimiz, Antarktika'ya bir Türk bilim üssü kurmak ve bu üste hem Türk bilim insanlarının hem diğer ülke bilim insanlarının beyaz kıtanın ve insanlığın geleceğine yönelik özellikle iklim değişikliği başlığında araştırmalar, bilimsel çalışmalar yürütmesine ev sahipliği yapmak. Türkiye'nin bilimsel araştırma vizyonu, Türkiye'nin sınırlarından ibaret değil. Malumunuz gerek uzay çalışmalarıyla gerek kutup çalışmalarıyla bu vizyon hem yeryüzünde hem ötesinde çok daha ileri düzeylere erişmiş durumda. Bundan da büyük bir mutluluk duyuyoruz."
Türk bilim insanlarının engin vizyonla küresel düzeyde etki uyandıracak çalışmalar yapmasının Türkiye için çok değerli olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, "Halihazırda danışman ülke statüsünde olmayan gözlemci üyeler arasında Türkiye, Antarktika başlıklı bilimsel çalışmalarda açık ara lider konumunda. Bu da önümüzdeki dönemde Türkiye'nin danışman üye olması konusunda en büyük gücümüz" dedi.
Kacır, TÜBİTAK çatısı altında faaliyet gösteren Kutup Araştırmaları Enstitülerinin öncülüğünde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği hedefler doğrultusunda Türkiye'yi kutup çalışmalarının öncü ülkeleri arasında konumlandırmak üzere gayretlerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.