TOBB/Hisarcıklıoğlu: ABD ve Avrupa'nın Çin'e alternatif arayışları ülkemiz için önemli bir fırsattır
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD ve Avrupa'nın Çin'e alternatif tedarik merkezi arayışlarının Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, ülkenin ürün ve pazar çeşitliliğiyle küresel rekabette öne çıktığını vurguladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından "2025 Turizm Başkenti" ilan edilen Erzurum'da bir otelde düzenlenen Palandöken Ekonomi Forumu'nun ikinci gününde düzenlenen "Türkiye'nin Yatırım Ufku: Fırsatlar ve Gelecek Vizyonu" özel oturumuna moderatörlük yaptı.
Oturuma küresel iş camiasından kişilerin katıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Son dönemde içeride ve dışarda pek çok karmaşa yaşadık ama tüm bunların ufkumuzu karartmasına müsaade etmedik. 21. asrın bu ilk çeyreğinde, sadece 2 sene hariç, yani son 25 senede 2 sene hariç, ekonomisi devamlı büyümüş bir Türkiye var." ifadesini kullandı.
"ABD ve Avrupa'nın Çin'e alternatif tedarik merkezi arayışları ülkemiz için önemli bir fırsattır"
Hisarcıklıoğlu, "Geçen sene ülke milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1,08'e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3'e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı. Türkiye'nin 4 saatlik uçuş menzili içinde 1,3 milyar nüfus, 28 trilyon dolar milli gelir ve 9 trilyon dolar ithalat hacmi bulunmaktadır. Tüm bu coğrafyalarda ortak iş ve yatırım yapılabilecek, tüm bu ülke pazarlarına birlikte giriş yapılabilecek en donanımlı ve tecrübeli iş insanları Türkiye'dedir. ABD ve Avrupa'nın Çin'e alternatif tedarik merkezi arayışları ülkemiz için de önemli bir fırsattır. Özellikle Avrupa'ya coğrafi yakınlığımız ve değişen koşullara hızlı adapte olma özelliğimiz, buradan gelen talepleri karşılamakta bize avantajlar sunmaktadır. Türkiye, rekabetçi biçimde üretebildiği ürün sayısı ve pazar çeşitliliği açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almaktadır. Kendi bölgesinde de en yüksek ürün ve pazar çeşitliliğine sahip ülkedir." dedi.
"Pek çok sektörde Avrupa'nın ana tedarikçisi konumundayız"
Bazı ihracat rakamlarını paylaşan Hisarcıklıoğlu, "İmalat sanayimizde yüksek teknolojili ürün ihracatı 5 sene önce 6 milyar dolardı, geçen sene 10 milyar dolara çıktı. Sahip olduğumuz üretim kabiliyeti son derece çeşitlidir. Otomotiv, beyaz eşya, inşaat malzemeleri, demir-çelik, hazır giyim gibi pek çok sektörde Avrupa'nın ana tedarikçisi konumundayız, pek çok sektörde de Avrupa'nın 1 numaralı tedarikçisiyiz. Dış ticaret verilerinde görünen ürün ve pazar çeşitliliğinde, Türkiye'nin zenginliğidir. Bu topraklarda inşa ettiğimiz iş yapabilme kapasitesinin bir göstergesidir. Aslında Türk girişimciliğinin çok önemli bir gücünün göstergesidir. Yalnızca üretimde değil, pazarlama kabiliyetinde de başarının işaretidir. Son 30 yılda memleketimizde genişleyen bir kabiliyet havuzu olduğu açık, seçik ortadadır. Türkiye ekonomisinin ürün ve pazar çeşitliliği, Türkiye'nin kuvvetli yanıdır. Türkiye en fazla sayıda ürünü, en fazla sayıda pazara rekabetçi olarak satan ülkedir. Kuvvetli yanımızın nereye odaklanma fırsatı getirdiğini ıskalamamakta da fayda vardır." değerlendirmesini yaptı.
Hisarcıklıoğlu, özel sektörün, yerel aktör olmanın ötesine geçtiğini belirterek, Türkiye'nin, İtalya ile Çin arasındaki Rusya ve İsrail'in de dahil olduğu geniş coğrafyada üretim ve ihracat kapasitesine sahip lider ülke olduğunu ifade etti.
"Büyüme hikayemizi tüm dünyaya gösterebilmeliyiz"
Bölge coğrafyasının en büyük üretim gücü olan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Komisyonculara mal satmakla ihracat yapmayı öğrenen girişimcilerimiz, artık yabancı pazarlarda kendileri yerleşik hale gelmektedir. Türk özel sektörünün yurt dışındaki yatırımları 130 ülkede 60 milyar dolara ulaştı. Çevre coğrafyamızın tamamında yatırımlarımız, inşaatlarımız, makine parklarımız ve ortaklıklarımız bulunuyor. Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhitlik firmasından 42'si Türkiye'den çıkmıştır ve bu kapsamda dünya ikincisiyiz. Turizmde dünyada gelen turist sayısı bakımından ilk 5 destinasyonu arasına girmekteyiz. Gelir itibarıyla yedinci sıradayız, bunları geliştirmek ve büyütmek bizlerin elinde. Rekabet gücümüzü artıracak yapısal reformlara devam etmeli, büyüme hikayemizi tüm dünyaya gösterebilmeliyiz." dedi.
"Türkiye 15 yıldır kesintisiz büyüyor"
Yeşil ve dijital dönüşüme öncelik verilmesinin, küresel rekabet gücün artması noktasında önemli olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "Küresel gelişmeleri ve büyüyen ticaret savaşları ihtimalini de göz önünde aldığımızda, türbülansı yüksek bir süreçte hep beraber geçiyoruz ama biz bunları da aşacağımıza inanıyoruz. 15 yıldır kesintisiz büyüyen bir ekonomimiz var. Düşünün 15 yıl Türkiye'nin başından siyasi ekonomik neler geçti. O dönemlere rağmen Türkiye 15 yıldır kesintisiz büyüyor. Dirençli ve dinamik bir ekonomimiz var, belki de özel sektörün en büyük başarısı esnek olması. Ekonomi yönetiminin kararlı duruşunu, istikrar vurgusunu ve rasyonel politikalara bağlılığını da geleceğe dair umut verici buluyoruz. Orta Vadeli Program'da yer aldığı gibi üretimin, istihdamın ve ihracata dayalı büyümenin desteklenmesini, iş ve yatırım ortamını iyileştirecek reformlara devam edilmesini, yeşil ve dijital dönüşüme öncelik verilmesini küresel rekabet gücümüzün artması anlamında çok önemli görüyoruz." diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.