Bu kontenjanlar Türkiye'yi Endüstri 4.0'a taşır mı?
Bir önceki yazımızda 12 yıllık ilk ve orta öğretim sisteminin karnesi olan üniversite giriş sınavı sonuçlarındaki ürkütücü ve süre giden başarısızlık üzerinde durmuştuk. Bugün üniversite kontenjanlarının halini ele alacağız.
Üniversite eğitiminin esas gövdesini oluşturan devlet üniversitelerinde kontenjanların dağılımına baktığımızda çok çarpıcı, bir o kadar da kaygı verici bir manzara ile karşılaşıyoruz.
Sayfada gördüğünüz tabloyu iki yıllık kontenjan ve yerleştirme sonuçlarını eşleştirerek biz hazırladık. Tabloda devlet üniversitelerinin en fazla kontenjan ayırdığı bölümler, alanlar yer alıyor.
Kontenjanların sıralaması ve dağılımına baktığımızda başka söze gerek bırakmayacak kadar açık bir manzara ortaya koyuyor.
Devlet üniversiteleri en fazla kontenjanı 19 bin 532 kişilik ile İlahiyat ve İslami Bilimler bölümlerine ayırmış. Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler gibi aslında her biri başlı başına ayrı bir dal olan üç bölümün toplamı bile ilahiyata yetişemiyor.
Ardından her biri 16 bini aşan kontenjan ile tarih ve Türk dili edebiyatı geliyor. Mezun olan gençlerin hayata atılırken bir meslek söylemekte zorlanacakları bu iki bölümün kontenjanları, mühendislik bölümlerinin iki katını aşıyor. Bunlara ilk 20’ye giren coğrafya bölümünü de ekleyebiliriz.
İlk 10’da bir tek mühendislik alanı yok. Bilgisayar ve bilişim mühendisliği kontenjanı, ilahiyatın yarısından az. Öğretmenlik kontenjanları alt sıralarda yer bulabiliyor. Sizce devletin bu kontenjan tercihleri Türkiye’yi Endüstri 4.0’a taşır mı?
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.