Martı'nın devletle imtihanı: Scooter işi nereye gider?
Normalleşmeyle beraber “martı”ları yeniden yollarda görmeye başladık. Martı, 2019'da önce İstanbul'da sonra başka şehirlerde sokaklarda görmeye başladığımız elektrikli scooter şirketi. Şimdi yazlık yerlerde de görmek mümkün. Nitekim geçen hafta Ulaştırma Bakanı'mız da scooter'ları regüle edeceğiz, dedi.
İki büyük elektrikli scooter markası Bird ve Lime, 2017 yazında Kaliforniya'da kuruldu. Scooter toplu taşımadan indikten sonra eve ya da işe olan son birkaç kilometrelik mesafe ya da mahallede bakkala çakkala gitmek için kullanılıyor. ABD'deki ulaşım ihtiyacının yüzde 25'i bu mesafeler içinmiş. Hızla büyüyen Bird ve Lime'ın değerlemeleri 2019'da 2'şer milyar doları aşmıştı. Tabii Uber gibi ulaştırma devleri de scooter işine girdi. Her bir ülkede de küçük scooter şirketleri kuruldu.
Scooter işinin Uber modelinden iki önemli farkı var: Birincisi, Uber bağımsız sürücülerin işlettiği araçlarla kullanıcıları bir araya getiriyor. Uber'in aksine scooter şirketleri araçları kendileri satın alıyor. Yani yüksek sermaye gerektiren bir iş. İkincisi, Uber'de ne kadar çok kullanıcınız varsa o kadar araç çekiyorsunuz, ne kadar kolay araç bulunursa da o kadar çok kullanıcı. Oysa böyle bir “network” etkisi scooter işinde yok. Kullanıcı açısından önünde duran Bird, Lime ya da Martı arasında bir fark yok. Giriş engeli zayıf. Bu nedenle scooter şirketleri hızla büyüyüp optimal büyüklüğe erişmek için yarışa girdiler. Martı'nın dün açıkladığı 25 milyon dolarlık yatırım da bu büyümeyi finanse etmek için kaynak ihtiyacının sonucu.
Sonra COVID-19 geldi. Sermaye yatırımının sabit olduğu bir işte kullanım sıfıra inince hesaplar şaştı. Bird de Lime da çalışanlarının beşte birini işten çıkardı. Konsolidasyon kaçınılmaz hale geldi. Mesela Uber scooter işini Lime'a devretti. Bird de Alman scooter şirketi Circ'i satın aldı. Şimdi hızla büyüyüp pazara egemen olmak, şirketin değerlemesini artırmanın tek yolu. Böylece bu dev oyunculardan biri Türkiye pazarına da ilgi duyduğu zaman şirketinizi iyi fiyata satmanız mümkün. O yüzden acaba kim biniyor bunlara deseniz de her yerde Martı görmeniz şaşırtıcı değil.
Her yerde martı olunca, şikayetlerin yükselmesi kaçınılmaz. Bu nedenle Paris'te scooter kullanımı özel ayrılmış yollarla sınırlandırıldı. Scooter çıkalı üç yıl oldu, Birleşik Krallık ilk izinleri yeni verdi. Barcelona “Yayalara yer kalması daha önemli” deyip scooter'ları tamamen yasakladı. Almanya'da bazı eyaletler güvenlik nedeniyle kask takma zorunluluğu getirdi. Yani scooter'dan inip metroya binecekseniz kask da elinizde kalacak.
Bakalım bizdeki scooter düzenlemesi nasıl olacak? Taksi lobisinin devrede olduğu iddia ediliyor. Oysa scooter'lar taksicilerin sinir olduğu “kısa mesafe” yolculara hitap ediyor. Diğer risk ise regüle etmek kolay olsun diye lisans sayısı sınırlandırılarak pazarın girişe kapatılması. ABD'de birçok şehir bu yola gitti. Oysa Martı'ya rakipler çıkmaya başlamıştı. Mesela Ankara'da Hop var, Mersin'de Palm var. Regülasyondan kaçış yok, ama regülasyon rekabetin önünü kesmemeli. Regülasyon kadar önemli bir öncelik ise bisiklet ve scooter'lara yol yapmak. Sokaklarımızı önce atlara göre yapmıştık. Sonra arabalara göre yaptık. Şimdi bisiklet ve scooter zamanı da geldi. Bisiklet yolu büyük inşaat olmadığı için arkasında inşaat lobisi olmaz. Bakalım vatandaş lobisi işe yarayacak mı?
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.